DOLAR 33,1792 0.07%
EURO 36,0159 0.25%
ALTIN 2.604,28-0,17
BITCOIN 2121668-3.15299%
İzmir
32°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

İngiltere’de 3 çocuğun bıçaklı taarruzda öldürüldüğü kentte çok sağcılar camiyi amaç aldı
68 okunma

İngiltere’de 3 çocuğun bıçaklı taarruzda öldürüldüğü kentte çok sağcılar camiyi amaç aldı

ABONE OL
01/08/2024 01:00
İngiltere’de 3 çocuğun bıçaklı taarruzda öldürüldüğü kentte çok sağcılar camiyi amaç aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

LONDRA (AA) – Southport’ta 29 Temmuz’da meydana gelen olayın akabinde kentte bir küme, Southport Islamic Society Mescidi dışında toplandı.

Aşırı sağcıların sık sık kullandığı, “Ölene kadar İngiliz” ve “Teslim olmak yok” sloganları atan küme mescide taş ve tuğla modülleri attı.

Söz konusu bıçaklı akının gerçekleştirdiği yerin yakınlarında bulunan caminin etrafında Merseyside polisi ağır güvenlik tedbiri aldı.

“Spekülasyonların kimseye yararı yok”

Olaya ait açıklama yapan Merseyside polisi, çok sağcı İngiliz Savunma Ligi (EDL) destekçisi olduğu düşünülen kümenin mescide saldırdığını söz etti.

Yerel saatle 19.45’te (TSİ 21.45) cami önünde toplanan kümeye müdahale eden polise şişe ve çöp kovaları atıldığı belirtilen açıklamada, bir polisin burnunun kırıldığı, bir polis minibüsünün ise ateşe verildiği belirtildi.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Merseyside Emniyet Müdür Yardımcısı Alex Gloss, “Üç çocuğun trajik biçimde hayatını kaybetmesiyle sarsılan bir toplumda bunun yaşandığını görmek iğrenç.” sözünü kullandı.

Gloss, polis ve acil servis çalışanlarının, hayatlarının en berbat görünümüyle karşı karşıya kalmışken artık atağa uğradığını belirterek, “Bu akşam Southport’taki olaya, Merseyside bölgesinde yaşamayan, Merseyside insanını umursamayanlar katıldı.” değerlendirmesini yaptı.

Bıçaklı akının 17 yaşındaki şüphelisinin kimliğine ait spekülasyonların şiddet olayları için kullanıldığına işaret eden Gloss, “Şahsın aslında gözaltında bulunduğunu ve Birleşik Krallık doğumlu olduğunu açıkladık. Şu evrede spekülasyonların kimseye yararı yok. Polis memurlarımızın bunlarla karşı karşıya kalmaması lazımdı lakin bu akşam gereğince acı çeken mahallî halkın güvenliğini sağlayacak ve suça karışanları gözaltına alacaklar.” tabirlerini kullandı.

Aşırı sağcı hesaplar doğruluğu kuşkulu bilgiler paylaştı

İngiliz medyasında yer alan habere nazaran, kimi toplumsal medya hesaplarında gözaltındaki kişinin kimliğine ait doğruluğu şüpheli bilgiler paylaşıldı.

İçişleri Bakanı Yvette Cooper, konuya ait parlamentoda yaptığı değerlendirmede, “Sosyal medya şirketlerinin sorumluluk alması gerek.” tabirini kullandı ve halka spekülasyonlara inanmama daveti yaptı.

The Guardian gazetesi ise şüphelinin kimliğine ait ayrıntıların, İngiltere ve ABD’den bilgiler aktaran haber platformu izlenimi veren siteden yayıldığını öne sürdü.

Bu sitede, hücum şüphelisinin geçen yıl ülkeye kaçak giren “Ali” isimli sığınmacı olduğu sav edildi.

The Guardian’ın haberinde, toplumsal medya platformu TikTok’ta ise çok sağcı Reform UK Partisi destekçisi bir kişinin paylaştığı savların 800 bin izlenmeye ulaştığı bilgisine yer verildi.

Southport’taki bıçaklı saldırı

İngiltere’nin Liverpool kentine yaklaşık 35, Manchester kentine yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki Southport’ta 29 Temmuz öğlen saatlerinde bir saldırganın, ortalarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişiyi bıçakladığı açıklanmıştı.

Hart Caddesi’ndeki binada yaşanan olayın akabinde bölgeye giden polis, şüpheliyi akında kullandığı belirtilen bıçakla gözaltına almıştı.

Görgü şahitleri, yaralılar ortasında çok sayıda çocuğun bulunduğunu, olayın Amerikalı müzikçi Taylor Swift temalı aktiflikte yaşandığını anlatmıştı.

Merseyside Emniyet Müdürü Serena Kennedy de akına ait düzenlenen ortak basın toplantısında, mahallî saatle 11.47’de (TSİ 13.47) polise “dans okulunda bıçaklı hücum olduğu” ihbarının geldiğini kaydetmişti.

Aldıkları bıçak darbeleri nedeniyle 2 çocuğun ömrünü yitirdiğini, 6’sı ağır 9 çocuğun yaralandığını açıklayan Kennedy, 2 yetişkinin de ağır yaralı olduğunu, bu şahısların çocukları muhafazaya çalışırken yaralandıklarını söylemişti.

Kennedy, olayla ilgili 17 yaşındaki erkek zanlının cinayet kuşkusuyla gözaltında olduğunu ve sorgusunun sürdüğünü kaydederek, şüphelinin Lancashire bölgesindeki Banks’ten geldiği lakin aslen Galler’in başşehri Cardiff’ten olduğu bilgisini paylaşmıştı.

Olaydan bir gün sonra, yaralı bir çocuğun daha hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Saldırının akabinde hükümetten reaksiyon açıklamaları gelmişti. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, X hesabından yaptığı açıklamada, Southport’tan gelen haberlerin müthiş ve şok edici olduğunu belirtmişti.

Starmer, olay yerine çabucak ulaşan polis ve sıhhat gruplarına teşekkür ederek, kendisinin sık sık gelişmeler konusunda bilgilendirildiğini kaydetmişti.

İçişleri Bakanı Yvette Cooper, X’ten yaptığı paylaşımda, bölgedeki güvenlik güçleriyle temasta olduğunu ve çalışmalara tam dayanak verdiğini tabir etmişti.

Muhabir: Behlül Çetinkaya

En az 10 karakter gerekli