DOLAR 33,1859 0.28%
EURO 35,9075 0.25%
ALTIN 2.625,000,86
BITCOIN 2127737-0.33859%
İzmir
28°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

IPARD III Programı için 3. müracaat davet ilanı yayımlandı
85 okunma

IPARD III Programı için 3. müracaat davet ilanı yayımlandı

ABONE OL
02/08/2024 07:00
IPARD III Programı için 3. müracaat davet ilanı yayımlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen ve 2011’den bu yana uygulanan IPARD I ve IPARD II Programları kapsamında, bugüne kadar 25 bin 506 tesis ve proje Türkiye’ye kazandırılarak girişimcilere toplam 45,5 milyar lira hibe dayanağı verildi. Böylelikle toplamda 96,9 milyar liralık yatırım hayata geçirilerek 102 bin 400 şahsa istihdam sağlandı.

Programın muvaffakiyetinin akabinde IPARD III Programı 2024 prestijiyle 81 ile yaygınlaştırıldı. Müracaat sayısında büyük oranda artış beklendiği için ulusal katkı oranı yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltildi. Böylece IPARD III Programı’nın toplam bütçesi ise 555 milyon avrodan 785 milyon avroya çıkarıldı.

2024’ten itibaren 7 yıl mühletle uygulanacak olan IPARD III Programı kapsamında, müracaat yapacakların projelerinin ön hazırlıklar sürecini rahatça yürütebilmeleri ve inceleme etabının hızlandırılması hedefiyle birinci sefer yıllık davet takvimi yayımlandı. “IPARD III 2024 Yılı Davet Takvimi” mart içerisinde kamuoyu ile paylaşıldı.

Çağrı takvimine uygun formda IPARD III Programı 1. ve 2. müracaat davet ilanları geçen aylarda yayımlandı.

“90 milyon avro IPARD hibe desteği”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar” önlemi takviye bütçesinin 90 milyon avro olarak belirlendiğini bildirdi.

Destek için süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta üreten ziraî işletmelerin müracaat edebileceklerini vurgulayan Yumaklı, kelam konusu işletmelere kesimlerinde sunulacak projelerin imal işleri, makine-ekipmanıyla hizmet alımları ve görünürlük harcamalarına yönelik masraflarının destekleneceğine dikkati çekti.

Yumaklı, şunları kaydetti:

“IPARD III Programı mucibince, Ziraî İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar Önleminde baz hibe oranı yüzde 60 olup dağlık alanda yapılan yatırımlar ve genç çiftçiler ve üretici örgütleri tarafından yapılacak yatırımlar için bu oran yüzde 70’e kadar çıkabilecektir. Ayrıyeten atık su ve atık idaresiyle ilgili yatırımlar yahut atık idaresiyle irtibatlı yenilenebilir güç yahut döngüsel iktisat tipi yatırımlar için ekstra yüzde 10 olmak üzere kümülatif dayanak en fazla yüzde 75 olarak belirlenmiştir.”

Online başvuru

IPARD III Programı 3. Davet Periyodu kapsamında, yatırımcıların proje müracaatlarının online sistem kayıtlarını 16 Eylül-18 Ekim devrinde “onlinebasvuru.tkdk.gov.tr” adresinden yapabileceklerini belirten Yumaklı, şu bilgileri paylaştı:

“Başvuru paketlerini de 25 Ekim’e kadar 42 TKDK Vilayet Koordinatörlüğü ve 39 vilayette faaliyet gösteren TKDK Vilayet İrtibat Ofislerine teslim edebileceklerdir. Ardından, projelerin denetimleri gerçekleştirilip desteklenmek üzere seçilen projeler kamuoyu ile paylaşılacaktır. IPARD takviyeleri kapsamında hayata geçecek yatırımlarla kırsal alanlarda mevcut iş faaliyetlerinin geliştirilmesini ve yeni iş alanları oluşturmasını amaçlıyoruz. Tıpkı vakitte bu bölgelerde yaşayan vatandaşların gelirlerinin artmasına da katkı sunuyoruz. IPARD III Programı 3. Müracaat Davet devri üreticilere ve girişimcilere iyi olsun.”

Muhabir: Zeynep Duyar

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.