DOLAR 33,2309 0.34%
EURO 36,2864 1.28%
ALTIN 2.608,030,23
BITCOIN 2008025-1.54579%
İzmir
39°

AÇIK

04:13

SABAHA KALAN SÜRE

Mescid-i Aksa İmam Hatibi İkrime Sabri: İsrail işgali altında Müslümanların ibadet özgürlüğü yok
61 okunma

Mescid-i Aksa İmam Hatibi İkrime Sabri: İsrail işgali altında Müslümanların ibadet özgürlüğü yok

ABONE OL
03/08/2024 20:40
Mescid-i Aksa İmam Hatibi İkrime Sabri: İsrail işgali altında Müslümanların ibadet özgürlüğü yok
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KUDÜS (AA) – İran’da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye için cuma hutbesinde dua ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan Mescid-i Aksa İmam Hatibi Sabri, hür bırakılmasının akabinde AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa’da kılınan cuma namazı hakkında soruşturma açıldığını belirten Sabri, soruşturmanın kendisine yönelik “sahte ve palavra iddialar” etrafında döndüğünü söyledi.

Şeyh Sabri, İsrailli yetkililere “cuma hutbesinin dini bir problem olduğunu, tahrik içermediğini, ibadet edenlerin Mescid-i Aksa’ya sessizce girip sessizce çıktıklarını” söz ettiğini aktardı.

Kanunların dışına çıkmadığını ve ibadet edenlerin tekbirle “dini hislerini tabir ettiğini” vurgulayan Pir Sabri, “(Cemaatin) namaza ve sükunete bağlı kaldıklarını kendilerine (İsrail istihbaratına) ilettim.” dedi.

Şeyh Sabri, “İstihbarat bana karşı rastgele bir suçlamayı kanıtlayamayınca yahut bunu İsrail polisine aktarınca, mahkeme aracılığıyla isimli değil de idari bir karar çıkardılar.” diyerek bir hafta boyunca Mescid-i Aksa’dan uzak tutulduğuna ve bu kararın 6 aya kadar uzatılabileceğine dikkati çekti.

İsrail makamlarının kendisini gözaltına almasına ve idari kararına karşılık Pir Sabri, “İşgal altında Müslümanların ibadet özgürlüğü muhakkak yok. İnsanların fikirlerini tabir etmeleri konusunda keyfi olarak baskı yapılıyor.” biçiminde konuştu.

Ne olmuştu?

İsrail polisi, bugün, İran’da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’ye cuma hutbesinde dua eden Mescid-i Aksa İmam Hatibi Pir Sabri’yi işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan evinde gözaltına almıştı.

İçişleri Bakanı Moshe Arbel de Sabri’nin Doğu Kudüs’teki “oturum izninin” (ikamet izni) iptal edilerek kentten çıkarılmasının planlandığını açıklamıştı.

Arbel, Başsavcı Gali Baharav-Miara’ya gönderdiği mektupta Sabri’nin “oturum iznini” iptal etmeyi planladığını iletmişti.

İsrail makamları, son yıllarda Pir İkrime Sabri’yi birçok sefer gözaltına almış, soruşturmaya tabi tutmuş, Mescid-i Aksa’ya girişine mani getirmiş ve yurt dışına çıkış yasağı koymuştu.

İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs’te kalıcı oturum statüsündeki Filistinlilerin oturumunu iptal ederek onları işgal altındaki Batı Şeria’ya sürüyor.

Muhabir: Turgut Alp Boyraz,Çağrı Korucu,Mehmet Nuri Uçar

En az 10 karakter gerekli