DOLAR 33,6307 0.06%
EURO 37,1540 0.32%
ALTIN 2.655,220,39
BITCOIN 1952370-4.4326%
İzmir
32°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Fotoğraf tutkusuyla 11 yıldır kelebeklerin izini sürüyor
230 okunma

Fotoğraf tutkusuyla 11 yıldır kelebeklerin izini sürüyor

ABONE OL
04/08/2024 11:40
Fotoğraf tutkusuyla 11 yıldır kelebeklerin izini sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

TRABZON (AA) – Memur olan Öğretmen, çocukluğunda merak saldığı fotoğrafçılığa 13 yıl evvel aldığı fotoğraf makinesiyle başladı.

Doğada çekimler yapan Öğretmen, bir süre sonra makro çekimlere ilgi gösterdi. Kelebek fotoğraflarını beğenen Öğretmen, yaptığı araştırmalar sonucunda vakit içerisinde kendisini geliştirerek 11 yıldır yalnızca kelebekleri fotoğraflıyor.

Çekim için 20 kent gezen Öğretmen’in fotoğrafladığı kelebek cinsleri ortasında cengaver, büyük beyaz melek ve vanessa atalanta üzere tipler da yer alıyor.

“Kelebek fotoğrafçılığı çok meşakkatli bir iş”

Erdoğan Öğretmen, AA muhabirine, makro fotoğrafçılığa yöneldikten sonra kelebek çekimlerine ilgi duyduğunu söyledi.

Kelebekleri araştırmaya başladığında Türkiye’de kelebek fotoğrafçılığının yaygın olduğunu gördüğünü anlatan Öğretmen, “Hatta kelebek fotoğraflarıyla alakalı da internet sitesinin olduğunu, biyologlar ve üniversite hocalarımız tarafından araştırmalar yapıldığını öğrendim.” dedi.

Öğretmen, 2013’te kelebek fotoğrafçılığına başladığını vurgulayarak, “Başka kentlere gidiyoruz, dağ zirve kelebekleri arıyoruz.” diye konuştu.

Kelebek fotoğrafçılığının çok meşakkatli bir iş olduğunu söz eden Öğretmen, kelebekleri bulabilmek için dağ, mera ve yayla üzere ıssız alanlarda konakladıklarını, sabahın erken saatlerinden itibaren 14 ila 40 derecede uçabilen kelebekleri fotoğraflamak için beklediklerini kaydetti.

Öğretmen, Avrupa kıtasında 480, Türkiye’de ise 415 kelebek çeşidi bulunduğunu aktararak, şöyle konuştu:

“Örneğin Çaykara’nın Haldizen Yaylası’nda bir kelebeğe ‘Laz hoş esmesi’ ismi verildi. Bu tipi Türkiye’nin diğer vilayetinde bulma bahtınız yok, yalnızca Trabzon’da olan bir kelebek. Trabzon’un yaylaları kelebek açısından epey varlıklı lakin yağmur ve sis hasebiyle fotoğraflamakta zorlanıyoruz. Birkaç yıl evvel de Manisa’da Spil Dağı’na gittik, Türkiye kayıtlarına birinci kez giren bir kelebek tipi fotoğrafladık.”

Hedefi stant açmak ve kitap yayımlamak

Erdoğan Öğretmen, birçok dernek ve yarışta temsilcilik yaptığını, davet üzerine vakit zaman birinci ve ortaokullarda öğrencilere kelebekleri anlattığını lisana getirdi.

Kelebek fotoğraflarını sergilemeyi ve kitap çıkartmak istediğini belirten Öğretmen, şunları kaydetti:

“Araziden eve geldiğimde meskene giriş ve fotoğrafları bilgisayara yükleme anımı çok seviyorum.Yaylalara, toprağa gittiğimizde çabucak kelebek fotoğrafı çekmeye başladığımızda konduğu çiçekte kelebeği görünce inanır mısınız o denli bir heyecanlanıyorum ki deklanşöre basamıyorum. Elim titriyor, makine titriyor, nefes alıp kendime gelip o denli çekmeye başlıyorum.”

Muhabir: His Avunduk

En az 10 karakter gerekli