DOLAR 33,2309 0.34%
EURO 36,2864 1.28%
ALTIN 2.608,030,23
BITCOIN 2013401-2.2038%
İzmir
38°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Sarsıntıdan etkilenen Malatya’da devlet takviyesiyle hayvancılık gelişiyor
96 okunma

Sarsıntıdan etkilenen Malatya’da devlet takviyesiyle hayvancılık gelişiyor

ABONE OL
04/08/2024 12:00
Sarsıntıdan etkilenen Malatya’da devlet takviyesiyle hayvancılık gelişiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

MALATYA (AA) – Geçen yıl 6 Şubat’ta meydana gelen sarsıntıların büyük yıkıma neden olduğu Malatya’da hayvan yetiştiricileri, verilen takviyelerle birlikte üretimlerini sürdürerek hayvan sayılarını artırdı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, AA muhabirine, “asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların akabinde Tarım ve Orman Bakanlığının yetiştiricilerin ve çiftçilerin üretime devam edebilmeleri için çeşitli dayanaklar verdiğini söyledi.

Malatya’da 1900 ton tohum, 3 bin 500 ton kaba yem, 440 ton şeker, 117 milyon lira nakdi yem yardımı ile sıvat ve çadır üzere çiftçi ile yetiştiricilerin gereksinim duyduğu ne varsa karşılandığını hatırlatan Akar, “Göçük altında kalarak telef olan hayvanlar vardı. Cumhurbaşkanı’mızın kararları doğrultusunda hayvanları telef olanların hayvanları birebir olarak karşılandı. Bu kapsamda 3 bin 249 küçükbaş ile 550 büyükbaş hayvan dağıtıldı.” diye konuştu.

Doğanşehir ilçesine bağlı Karanlıkdere Mahallesi’nde birçok hayvan işletmesinin toprak altında kaldığını, yüzlerce hayvanın telef olduğunu söz eden Akar, bu bölgedeki yetiştiricilere 400’ün üzerinde küçükbaş ile 5 büyükbaş hayvan verildiğini kaydetti.

“Şu an hayvan varlığımız zelzele sürecinin üzerinde”

Depremin tüm aksiliklerine karşın kentte hayvan sayısını artırdıklarına işaret eden Akar, “Deprem sürecinde kimi yetiştiricilerimiz çeşitli ezalar nedeniyle hayvanlarını elden çıkardı. Şu an hayvan varlığımız sarsıntı sürecinin üzerinde, insanlarımız hayvancılık ve bitkisel üretim faaliyetlerine devam ediyor. Sarsıntıdan evvel büyükbaş sayısı 179 bindi şu an 182 bin. Küçükbaş hayvan sayımız ise 386 bin. Büyükbaş hayvanda 3 bin, küçükbaş hayvanda ise 5 bin civarında artış var. ” tabirlerini kullandı.

Doğanşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmet Çılgın ise “İlçemize bağlı 39 mahalle ile merkezdeki üreticilerimizin tüm kayıpları, küçükbaş ve büyükbaş ile arıcılık noktasında karşılandı. Ahırı yıkılan yaklaşık 600 yetiştiricimize çadır verildi. Birebir yem yardımları ulaştırıldı. Üzerinden bir yıla yakın mühlet geçmesine karşın büyük çoğunlukta yetiştiricilerimizin yaraların sardık.” değerlendirmesinde bulundu.

Çok sayıda hayvanı telef olan hayvan yetiştiricisi Hakan Öztürk de “Sağ olsun devletimiz koyunumuzu, büyükbaşımızı verdi. Devletimizin verdiği koyunlar yavruladı. Maksadım küçükbaş hayvan sayısını 1000’e çıkarmak.” dedi.

Muhabir: Orhan Yoldaş

En az 10 karakter gerekli