DOLAR 33,3046 0.3%
EURO 36,3856 0.29%
ALTIN 2.599,88-0,32
BITCOIN 1701570-15.62312%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

İsrail medyasına nazaran, yetkililer ülkeye yönelik “kapsamlı ve ölümcül akın senaryosuna” hazırlanıyor
58 okunma

İsrail medyasına nazaran, yetkililer ülkeye yönelik “kapsamlı ve ölümcül akın senaryosuna” hazırlanıyor

ABONE OL
05/08/2024 05:20
İsrail medyasına nazaran, yetkililer ülkeye yönelik “kapsamlı ve ölümcül akın senaryosuna” hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

MECDEL ŞEMS (AA) – İsrail’in, Lübnan Hizbullahı, İran ve vekillerinden ortak atak senaryosuna hazırlandığı, ABD ile ağır görüşme trafiğinde “daha kapsamlı ve ölümcül olacağı” bedellendirilen misillemeyi önlemek için evvel Tel Aviv’in saldırması dahil tüm seçenekleri değerlendirdiği bildirildi.

Yediot Ahronot gazetesinin haberine nazaran, Lübnan Hizbullahı’nın iki numarası Fuad Şükür’ün İsrail’in hava taarruzunda ölmesi ve Tahran’da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin suikasta uğramasından Tel Aviv’in sorumlu tutulmasıyla, İsrail’de güvenlik ve siyaset teşkilatı ağır görüşme trafiğine geçti.

Görüşmeler sonunda, İsrail’in Lübnan Hizbullahı, İran ve vekillerinden birleşik yahut farklı bir taarruzun “kaçınılmaz olduğu”, gelecek karşılığın zamanlaması ve bilhassa “kapsamının belirsizliğini” koruduğu belirtildi.

Tel Aviv’in bu hücuma nasıl karşılık vereceğine ait ağır görüşmeler devam ederken İsrail’in evvel davranıp “önleyici bir saldırıyla” harekete geçmesinin de masaya yatırıldığı aktarıldı.

İsrail’de bakanlıklardan “topraklarında binlerce noktanın vurulacağı 5 cephede savaşa evrilebilecek tüm senaryolara hazırlıklı olmaları” istendiği, yalnızca bakanlara değil, kritik devlet kurumlarının başındaki isimlere de telekomünikasyon şebekesinin çökmesi durumunda irtibatta kalabilmeleri için uydu telefonları dağıtıldığı kaydedildi.

İsrailli güvenlik yetkilileri, Hizbullah’ın İsrail’e karşı “askeri gayelerle hudutlu olmayacak” büyük bir hücuma hazırlandığını fakat ABD’nin İsrail’in savunmasında rol alacağını paylaşmasının akabinde İranlıların hücumlarının boyutunu ve atılımlarını hesapladığını kıymetlendirdi.

İran ve Hizbullah’tan gelecek hücumun bertaraf edilmesi için ABD ve İsrail’in görüşme trafiğinin artırıldığı, ABD’nin uçak gemisini bölgeye kaydırdığı ve 13 Nisan’da İran’dan İsrail’e düzenlenen saldırıdakine benzeri bölgedeki müttefik ülkeleriyle hareket etmeye çalışacağı söz edildi.

Üzerinde çalışılan senaryo “bu sefer taarruzun daha geniş, daha ağır ve daha ölümcül olacağı şeklinde” kurgulandı.

İsrail’in vereceği karşılık sorusu

İsrailli üst seviye bir yetkili, İran, Lübnan Hizbullahı ve bölgedeki öteki İran vekillerinin eş vakitli hareket etmesi halinde İsrail ve ABD’nin tüm saldırıyı bertaraf etmesinin güç göründüğünü, kayıpların artabileceğini, buna rağmen İsrail’in “dünyanın da takviyesini alarak daha güçlü bir karşılık verebileceğini” savundu.

İsrail ordusunun vatandaşlarına yaptığı güvenlik ikazında değişikliğe gitmemesi, gündelik hayatın olağan seyrinde devam etmesinin “aldatıcı olmaması” gerektiğini vurgulayan yetkililer, İran ve Hizbullah’ın on yıllardır bir gün kullanmak üzere askeri güç inşa ettiğini ve “her an bir savaş çıkabileceği” yorumunu yaptı.

İsrail’in 13 Nisan’da İran’dan düzenlenen atakta halka yaptığı güvenlik duyurularının İran’ın saldırısının şiddetlenmesine yol açtığını kıymetlendiren güvenlik yetkilileri, tehdit oluştuğunda vatandaşlarına ihtarlarını çabucak güncelleyebileceğini belirtti.

Tel Aviv idaresi Beyrut’a düzenlediği hava akınında Hizbullah’ın üst seviye kumandanı Fuad Şükür’ü öldürmesi ve Tahran’da Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin suikasta uğramasının akabinde Lübnan Hizbullah’ı ve İran’dan “güçlü bir karşılık beklediğini” açıklamıştı.

Muhabir: Enes Canlı

En az 10 karakter gerekli