DOLAR 33,4599 0.32%
EURO 36,7120 0.33%
ALTIN 2.592,030,30
BITCOIN 18642573.54329%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Instagram’dan direkt bağlantı araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar e-ticaret olarak sayılmıyor
83 okunma

Instagram’dan direkt bağlantı araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar e-ticaret olarak sayılmıyor

ABONE OL
06/08/2024 02:40
Instagram’dan direkt bağlantı araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar e-ticaret olarak sayılmıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Instagram ve gibisi toplumsal medya platformlarından yapılan alım satım süreçlerinin, telefon numarasından yahut WhatsApp uygulamasından irtibata geçilerek gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, “Bu nedenle Instagram ve gibisi toplumsal medya platformlarından yapılan tanıtımlar üzerine, direkt bağlantı araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar, elektronik ticaret olarak nitelendirilmiyor ve ilgili kanun kapsamında yer almıyor.” dedi.

Bolat, AA muhabirine, toplumsal medya platformu Instagram’a getirilen erişim mahzuru kararının, e-ticaret üzerinde olumsuz tesirleri olabileceği tarafındaki argümanlara ait değerlendirmelerde bulundu.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a işaret eden Bolat, kelam konusu Kanun’da Trendyol, Hepsiburada ve Yemeksepeti üzere pazaryerlerinin ve bu pazaryerlerinde yahut kendine ilişkin elektronik ticaret ortamında kendi mal ve hizmetlerinin satışını yapan işletmelerin ticari faaliyetlerinin düzenlendiğini söyledi.

Bolat, rastgele bir ticari sürecin elektronik ticaret kabul edilebilmesi ve kelam konusu Kanun kapsamında yer alabilmesi için fizikî olarak karşı karşıya gelinmeden yahut telefon üzere direkt irtibat araçları kullanılmadan gerçekleştirilmesi, alım satım kontratının elektronik ortamda yapılması ya da siparişin yeniden elektronik ortamda verilmesi gerektiğini belirtti.

Instagram üzere toplumsal medya platformlarının, işletmelerin ve bireylerin mal ve hizmetlerinin tanıtımına imkan sağladığını tabir eden Bolat, şunları kaydetti:

“Mal yahut hizmetin teminine yönelik kontrat Instagram üzerinden yapılmıyor. Alım satım süreci telefon numarasından yahut WhatsApp uygulamasından irtibata geçilerek gerçekleştiriliyor. Bu nedenle Instagram ve gibisi toplumsal medya platformlarından yapılan tanıtımlar üzerine direkt irtibat araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar, elektronik ticaret olarak nitelendirilmiyor ve ilgili Kanun kapsamında yer almıyor.”

“Kayıt dışı satışlar, vergi gelirlerinin azalmasına neden oluyor”

Instagram üzerinden yapılan ve çoklukla kayıt dışı gerçekleştirilen satışların, vergi gelirlerinin azalmasına sebep olduğunu vurgulayan Bolat, “Bu satıcılar, yasal yükümlülüklerini yerine getiren işletmeler karşısında haksız rekabet oluşturarak avantaj sağlıyor. Bu satıcılara ulaşılması mümkün olmadığından, satış sırasında yahut sonrasında ortaya çıkan sorunlarda tüketici mağduriyetleri yaşanabiliyor.” diye konuştu.

Muhabir: Seda Tolmaç

En az 10 karakter gerekli