DOLAR 33,3460 -0.06%
EURO 36,6107 -0.03%
ALTIN 2.573,51-0,41
BITCOIN 18665586.91113%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Heniyye suikastında İran’ın işaret ettiği “kısa menzilli” silahlar mercek altında
52 okunma

Heniyye suikastında İran’ın işaret ettiği “kısa menzilli” silahlar mercek altında

ABONE OL
06/08/2024 03:40
Heniyye suikastında İran’ın işaret ettiği “kısa menzilli” silahlar mercek altında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – İran İhtilal Muhafızları Ordusu (DMO) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Heniyye’ye düzenlenen suikasta ait incelemelerin sonuçları paylaşılırken, suikastın, İsrail tarafından tasarlanıp uygulandığı ve ABD’nin de harekete dayanak verdiği kaydedildi.

Açıklamada, hücum için “Yaklaşık 7 kilogramlık savaş başlığı taşıyan kısa menzilli roketin konukların konaklama alanının dışından ateşlenmesiyle gerçekleşti.” tabirleri kullanıldı.

DMO açıklamasında geçen ve Türkçe “pertabe” olarak söylem edilen Farsça sözcük, İngilizcede “projectile”, Türkçede ise “fırlatılan cisim”e karşılık geliyor.

Farsça söz bu nedenle İran haber kaynaklarının kimi Türkçe sayfaları dahil olmak üzere haberlere “mermi” ya da “roket” halinde çeviri edildi.

Heniyye suikastına ait DMO açıklamasında “savaş başlığı” bilgisinin geçmesi nedeniyle de yaygın çeviri “roket” halinde yapıldı.

Türkçe “muşek” olarak söylem edilen Farsça sözcük ise Türkçede “füze” sözüne karşılık geliyor.

İranlı yetkililer şu ana kadar “muşek” tabirini kullanmazken, roket ile füzenin isimlendirmeleri bilhassa kısa menzilli silahlar olduğunda vakit zaman karıştırılabiliyor.

Teknik olarak ise ikisi ortasındaki temel ayrım, füzelerin güdüm aksamlarına sahip olmasıyla yapılıyor.

AA muhabiri, İranlı yetkililerin açıkladığı kritere uyan “kısa menzilli roket ve füzelerin” özelliklerini derledi.

Batı menşeli silahlar

ABD menşeli FGM-148 Javelin tanksavar füze sistemi, 2,5 kilometre menzile ve modellerine nazaran 8,4 kilogram patlayıcıya sahip. Güdüm ve kızılötesi görüntüleme sistemiyle gayeye kilitlenebiliyor. Sistemin toplam yükü yaklaşık 23 kilogram.

Javelin birebir vakitte at-unut çeşidi güdüm sistemi kullanıyor. Bu sayede ateşlendikten sonra amaç hareket etmiş olsa dahi onu otomatik olarak takip edebiliyor.

Yaklaşık 200 bin dolar pahasında olan sistem, 800 milimetreye kadar zırh delebilme özelliğine sahip ve birçok Batılı ülkenin envanterinde bulunuyor. Hatta Ukrayna’nın Rusya’yla savaşında da kullanıldığı tarafında haberlere rastlanmıştı.

İsveç menşeili AT4, 300-600 metre menzilin yanı sıra yaklaşık 7 kilogram tartısında. Hafif ve taşınabilir olmasının avantaj sağladığı AT4, piyade birlikler için kullanışlı. Kent içi çatışmalarda yahut bina içlerinde tesirli ve kolay kullanımıyla biliniyor.

Fransız APILAS roketi, 500 metre menzile sahip. En tesirli olduğu menzil ise 350 metre olan ve başlık dahil 9 kilogram yüke sahip. APILAS, kolay ve “hızlı kullanılabilir” bir silah olarak dikkati çekiyor.

İsrail üretimi Spike füzeleri

İsrail üretimi güdümlü taşınabilir Spike SR tanksavar füze sistemi ise 2 kilometre menzil ve başlık dahil toplam 10 kilogram tartıya sahip. Silah, Javelin gibisi kızılötesi at-unut güdüm sistemiyle maksada kitleniyor.

İsrail imali B-300 ise 400 metrelik menzile sahip ve dakikada 3 roket atabiliyor. Roketlerinin yükü yaklaşık 6 kilogram. Çeşitli savaş başlıklarıyla donatabilen silah çok taraflı özelliği ile tanınıyor. B-300 ayrıyeten fırlatma tüpünün tekrar kullanılabilmesiyle, kullanıcılarına maliyet avantajı sağlıyor. Sistem gece görüş sistemi ile gece de kullanılabilme özelliği ile dikkati çekiyor.

Heniyye’nin kaldığı bina

Suikastın çabucak akabinde Heniyye’nin nasıl bir yerde bulunduğu ve nasıl korunduğu tartışmaları başlamıştı.

İran İhtilal Muhafızlarına yakın haber kümelerinin ortalarında olduğu kimi yarı resmi kaynaklar da savların ağırlaştığı yer ve konutun görsellerini servis etmeye başlamıştı.

Açık erişimli uydu fotoğraflarında yeniliği doğrulanan fotoğrafa nazaran bina, Sadabat Sarayı Parkı, etrafındaki ormanlık bölgenin kuzeyine bitişik pozisyondaki bir yerleşkede yer alıyor.

Heniyye’nin bulunduğu bina, DMO’nun koruduğu yerleşke içinde, kısmen kent tarafına bakan ama büyük ölçüde dağlara dönük geniş bir cepheye sahip.

Yüksekliği ve etrafının açık olması nedeniyle bina, yerleşkenin uzağından ya da dağlık topraktan rahatlıkla görülebiliyor.

Dağlık alandaki kimi cümbüş ve piknik alanı gibisi yerlerden çekilip toplumsal medyada paylaşılmış görüntü ve fotoğraflar incelendiğinde de binanın aşağı kesimde düzlük alanda hayli açık bir pozisyona sahip olduğu anlaşılabiliyor.

Muhabir: Gökhan Çeliker,Yavuz Aydın

En az 10 karakter gerekli