DOLAR 33,3460 -0.06%
EURO 36,6107 -0.03%
ALTIN 2.573,51-0,41
BITCOIN 18665586.91113%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Global piyasalardaki gelişmelerle gündeme gelen süreç: Carry trade
102 okunma

Global piyasalardaki gelişmelerle gündeme gelen süreç: Carry trade

ABONE OL
06/08/2024 04:40
Global piyasalardaki gelişmelerle gündeme gelen süreç: Carry trade
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – AA muhabirinin derlediği bilgilere nazaran Japonya Merkez Bankası (BoJ), uzun müddettir devam eden mali genişleme siyasetlerini kademeli olarak azaltmaya başladı.

  • Küresel piyasalar haftaya derin satış baskısıyla başladı

BOJ, bu maksatla geçen hafta siyaset faizini beklentilerin üzerinde artırarak yüzde 0,25’e çıkardı.

Analistler, Japonya’nın uzun bir müddettir uyguladığı genişleme siyasetinin ülkede carry trade süreçlerini cazip bir hale getirdiğini belirterek, bu süreçte yatırımcıların düşük faiz oranlarıyla yen borçlanıp başka para ünitelerine yatırım yaptığı değerlendirmesinde bulunuyordu.

Ancak son atılımlar ile birlikte ülkede carry trade süreçlerinin düşüş gösterdiğini aktaran analistler, yenin, dolar karşısında güçlendiğini ve paritenin 160 düzeylerinden 140 düzeylerine inmesinde bu gelişmenin de tesirli olduğunu tabir ediyor.

TCMB, yatırımcıları risklere karşı uyarmıştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da geçen ay, carry trade başlıklı bir finansal okuryazarlık görüntüsü yayınlamıştı.

İşlemlerin örneklerle açıklandığı görüntüde carry trade, “Yatırımcıların, düşük faizli para ünitelerinden borç alarak daha yüksek faizli para ünitelerine yatırım yapması” olarak tanımlanmıştı.

Carry trade süreçlerinin her vakit karla sonuçlanmayabileceği ikazında bulunulan görüntüde şu tabirler kullanılmıştı:

“Carry trade süreçleri, döviz kuru değişmediği sürece iki ülke ortasındaki faiz farkı kadar getiri potansiyeli taşır. Bu süreçlerin getiri sağlanmasına tesir eden en değerli öge döviz kurlarıdır. Zira, yüksek faizli para ünitesinin, ortadaki faiz farkından daha çok bedel kaybetmesi halinde yatırımcı için ziyan oluşur.”

Videoda, carry trade süreci yapan yatırımcıların döviz kurundaki oynaklığı ve oluşabilecek riskleri dikkate alması gerektiği aktarılmıştı.

Bu süreçlerin memleketler arası fon akışlarının tarafının belirlenmesi açısından hayli değerli olduğu da kaydedilmişti.

Muhabir: Mertkan Oruç

En az 10 karakter gerekli