AA
GIRESUN (AA) – Turan, AA muhabirine, fındık hasat döneminin başladığını belirtti.
Çiftçilere eserlerin erken hasat ihtarında bulunan Turan, gelişmesini tamamlayan, makul bir olgunluk derecesine ulaşan fındıkların bitkiden koparılması tavsiyesinde bulundu.
Hasat sürecinin çok dikkatli yürütülmesine ihtimam gösterilmesini isteyen Turan, “Çünkü fındık çeşitlerinden kimileri erken, kimiler orta ve kimileri da geç hasat olumuna gelmektedir. Bu yüzden çeşitler karışık değil de her çeşit hasat olumuna geldiğinde farklı ayrı hasat edilmeli, harmanlanmalı, kurutulmalı, çuvallanmalı ve hasat edilen fındıklar birebir gün kesinlikle harman yerine getirilmelidir.” dedi.
Hasadın yerden yapılmasının ehemmiyetine dikkati çeken Turan, şöyle konuştu:
“Yerden hasada başlamadan evvel ocak altları ve içlerindeki yabancı ot paklığı kesinlikle yapılmış olması gerekir. Yere dökülen fındıklar yerde uzun mühlet bekletilmeden toplanması gerekmektedir. Aksi halde uzun müddet yerde bekleyen fındıklarda çürüme ve küflenme oluşabilmektedir. O nedenle yerde düşen fındıkları en az üç kez kademeli olarak toplanması gerekir.”
Turan, erken hasat edilen fındıkların kendine has renk, lezzet ve tada ulaşamadığına işaret ederek, “İç meyve küçük kalır, randımanı ve beyazlama oranı düşer, buruşuk oranı artar, yağ ve kül oranı, E vitamini, folik asit pahası, yağ asitleri kompozisyonu üzere içeriklerinde azalır, raf ömrü kısalır ve sürgünler ziyan görebilir. Erken hasat kısımdan hasat formunda yürütüldüğü için bir kişi günde yaklaşık 70-75 kilogram zuruflu fındık toplamaktadır. Bu da yaklaşık 20-25 kilogram kuru fındığa denk gelmektedir. Bu nedenle koldan hasat sürecinin bir yandan meyve kalitesini düşürürken öteki yandan hasat maliyetini arttırdığı unutulmamalıdır.” dedi.
Fındıkların vaktinde toplanılmasının birçok faydasının da bulunduğuna işaret eden Turan, şu değerlendirmede bulundu:
“Olgun hasat edilen fındıkların randımanı yükselir, buruşuk iç oranı azalır, meyve kendine has tada ve lezzete ulaşır, beyazlama oranı artar, toplam yağ ve yağ asitliği bedeli yükselir, raf ömrü artar, hasatta kullanılan iş gücü azalır ve kuruma müddeti iklime de bağlı olarak kısalabilir. Vaktinde hasat süreci ile bir yandan kalite kaybı azaltılırken öteki yandan yıldan yıla randımana, iklime ve bireye nazaran değişmekle birlikte hasatta yüzde 30-40 ortasında iş gücü tasarrufu sağlanabileceği asla unutulmamalıdır.”
Muhabir: Atakan Çıtlak
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
6 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
6 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce