DOLAR 33,9335 0.21%
EURO 37,8089 0.19%
ALTIN 2.735,46-0,04
BITCOIN 2019710-1.5257%
İzmir
34°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:58

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Gabar’a petrol keşfinin akabinde 2 yılda 480 kilometre yol yapıldı
109 okunma

Gabar’a petrol keşfinin akabinde 2 yılda 480 kilometre yol yapıldı

ABONE OL
09/08/2024 12:00
Gabar’a petrol keşfinin akabinde 2 yılda 480 kilometre yol yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Bakanlıktan yapılan açıklamaya nazaran, bir devir terör aksiyonlarıyla anılan Gabar Dağı, 2021’de gerçekleştirilen petrol keşfiyle birlikte yeni bir çehreye kavuştu. Gabar’da, 41 kuyuda günlük 45 bin varil üretim yapılırken, petrol keşfi, Şırnak’ı bir çekim merkezi haline getirerek 3 bin şahsa istihdam sağladı.

Yılın çabucak her periyodunda karlı bölgelerin olduğu güçlü arazi kaidelerinde, petrolün bulunması kadar üretilerek ticarileştirilmesi de büyük bir operasyonu gerektiriyor. Bu operasyonun en büyük ayağını da ulaşım altyapısı oluşturuyor.

Yollar 1850 metre rakıma kadar ulaştı

Cumhuriyet tarihinin karada gerçekleşen en büyük petrol keşfi Gabar’da, Ankara-İstanbul ortasındaki uzaklık kadar yol yapıldı. Gabar’daki yol inşası sırasında transferi sağlanacak petrolün yanı sıra bölgenin coğrafik ve iklim şartları da dikkate alındı.

Ana arter yollarda asfalt, lokasyon; güvenlik ve ilişki yollarında ise beton kaplama tercih edildi. 1850 metre rakıma kadar yapılan yolların kalınlığında iklim ve güvenlik kaideleri hesaba katıldı.

Beton yollar 20 santimetre, asfalt yollar da 63 santimetre olarak planlandı.

Ulaşım ağı Gabar’ın can damarını oluşturuyor

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muştuyu vermesinin akabinde üretim için çalışmalara başladıklarını belirterek, “Bölgedeki tüm grupların koordineli bir formda çalışması için lojistik çok kıymetli bir ögeydi. Ekipmanların, iş makinelerinin ve kulelerin tespit ettiğimiz kuyulara götürülmesi ve sonrasında da üretilen petrolün transferi için bu hususa özel kıymet verdik.” değerlendirmesinde bulundu.

TPAO çalışanları, saha içerisinde bulunan köylerde yaşayanlar, güvenlik güçleri ve çalışmalara takviye olan alt patronları kapsayacak biçimde bütüncül bir bakış açısıyla bir ulaşım altyapısı hazırladıklarına dikkati çeken Bayraktar, “Gabar’ın can damarını bu ulaşım altyapısı oluşturuyor. Stratejik yol ağımız, yaklaşık 2 yılda 480 kilometreye ulaşmış durumda. Elbette saha geliştirme çalışmalarına bağlı olarak bu ağı daha da geliştireceğiz.” sözlerini kullandı.

Muhabir: Fuat Kabakcı

En az 10 karakter gerekli