DOLAR 33,6191 0.02%
EURO 37,1381 0.29%
ALTIN 2.650,820,23
BITCOIN 0%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Dünyaca ünlü foto muhabiri Orta Güler’in fotoğrafları Katarlı sanatseverlerle buluştu
188 okunma

Dünyaca ünlü foto muhabiri Orta Güler’in fotoğrafları Katarlı sanatseverlerle buluştu

ABONE OL
10/08/2024 09:20
Dünyaca ünlü foto muhabiri Orta Güler’in fotoğrafları Katarlı sanatseverlerle buluştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

DOHA (AA) – Küratörlüğünü Şeyha Meryem Al Sani ve Orta Güler Müzesi’nin üstlendiği standının açılışı, Türkiye’nin Doha Büyükelçisi Mustafa Göksu, Katar Müzeleri Genel Müdür Vekili Muhammed Saad El Rumeyhi, Şeyha Meryem Al Sani, Doğuş Kümesi Sanat Danışmanı Çağla Saraç ve sanatseverlerin iştirakiyle gerçekleştirildi.

Büyükelçi Göksu, burada yaptığı konuşmada, usta fotoğrafçının mesleğinde bir dünya markası olduğunu belirterek “Kendisinin hayatı boyunca çektiği fotoğrafların, bugün de dünyanın dört bir yanında müzelerin, koleksiyonların, albümlerin başköşelerinde yer alıyor olmasıyla milletçe iftihar ediyoruz” dedi.

Şeyha Meryem Al Sani de standın özel bir işbirliği sonucu Doha’ya getirildiğini vurgulayarak, “Bu stant, Orta Güler Müzesi, Orta Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ve Katar Müzeleri ortasındaki özel bir işbirliğinin sonucudur. Bu paydaşlık yalnızca bilgi ve kaynaklarımızı paylaşmakla kalmıyor, tıpkı vakitte tarihi bir fotoğrafçının yapıtlarına taze bir gözle bakmamızı sağlıyor. Bu stant aracılığıyla ziyaretçileri, fotoğrafın vakte meydan okuyan gücü ile kültürler ve çağlar ortasında köprü kurma özelliğini keşfetmeye davet ediyoruz.” sözlerini kullandı.

Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ile Orta Güler Müzesi’nin kurucusu olan Doğuş Kümesi’nin Sanat Danışmanı Çağla Saraç ise “Ünlü foto muhabiri Orta Güler’i geniş bir bölüme ulaştırırken, mirasını da gelecek kuşaklara aktarmanın memnunluğunu yaşıyoruz. Orta Güler’in yapıtlarının ve arşivlerimizden derlenen nesnelerin yer aldığı bu sergiyi Katar’da sergilemekten ötürü gururluyuz” formunda konuştu.

Katar Müzeleri Genel Müdür Vekili Muhammed Saad El Rumeyhi de standın Doha’ya getirilmesinden ötürü memnuniyetini lisana getirdi.

“Ara Güler’in İzinde: Fotoğrafçının Mirasına Bir Bakış” sergisi

Sergi sanatkarın İstanbulluları tasvir eden ve tarihi simgelerini ortaya çıkaran yapıtlarına kapsamlı bir genel bakış sunuyor. Ayrıyeten stantta 155 fotoğrafın yanı sıra İstanbul’daki Orta Güler Arşiv ve Araştırma Merkezine ilişkin çok sayıda yazışma, fotoğraf makinesi ve hatıra eşyası yer alıyor.

Sergi 4 kısımdan oluşuyor. Birinci kısmı olan “İstanbul fotoğrafları”, ziyaretçileri; Türkiye’nin güçlü arkeolojik miras alanlarında kültürel ve tarihi bir seyahate çıkarıyor ve 20. yüzyılın ünlü isimlerinin portrelerine de yer veriyor.

“Zamansız Kumaş” başlıklı ikinci kısımda ise Orta Güler’in İstanbul’un en sevdiği yollarından çektiği, en ünlü fotoğrafları, tarihi yapıtlarla süslenmiş bir fon ve kent mimarisi estetiğiyle birlikte sunuluyor. Tarihi İstanbul görüntülerinin da sergilendiği bu kısımda, kentin Doğu ile Batı ortasında bir buluşma yeri olarak rolünü vurguluyor.

“Geçmişten Yankılar” kısmında de Güler’in tarihi belgelemeye olan tutkusunu vurgulayarak; antik yapıtlara olan ilgisini gösteriyor. Neolitik Çağ’dan Osmanlı periyoduna kadar Türkiye’deki tarihi yerleri gösteren bir küme fotoğraf bulunuyor.

“İyi Dostlukta” kısmında ise Güler’in devrin değerli müellif, sanatçı, siyasetçi, filozof ve başka değerli isimlerinin çektiği ünlü portreleri yer alıyor.

Ayrıca stantta, Orta Güler’in direktörlüğünü, senaristliğini ve yapımcılığını üstlendiği “Kahramanın Sonu” (1973 – 1975) belgeseli ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

“Ara Güler’in İzinde: Fotoğrafçının Mirasına Bir Bakış” standı, Doha İslam Yapıtları Müzesi’nde 9 Kasım’a kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Deklanşörüyle vakti durduran foto muhabiri: Orta Güler

İstanbul’da 1928 yılında doğan Güler, foto muhabirliği ve fotoğraf sanatının hem ulusal hem de milletlerarası alandaki en değerli isimleri ortasında yer alıyor.

70 yıla yayılan bir mesleğe sahip olan Güler’in yapıtları hem Türkiye hem de dünyada takip ediliyor.

2011 yılında Kültür Sanat Büyük Mükafatı verilen duayen fotoğraf sanatkarı Orta Güler, 2018 yılında ömrünü yitirmişti.

Muhabir: Ali Altunkaya

En az 10 karakter gerekli