DOLAR 33,6063 -0.02%
EURO 37,1190 0.15%
ALTIN 2.644,050,00
BITCOIN 1981722-3.2569%
İzmir
39°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Özel güç sınırı ile göçmen kuşlar inançta
103 okunma

Özel güç sınırı ile göçmen kuşlar inançta

ABONE OL
13/08/2024 19:40
Özel güç sınırı ile göçmen kuşlar inançta
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KARS (AA) – Aras EDAŞ, toplumsal sorumluluk kapsamında, güç nakil çizgilerindeki kuş ölümlerinin önüne geçmek ismine 2017 yılında “Göçmen Kuşlar Ölmesin” sloganı ile pilot bölge olarak seçilen Kars, Ardahan ve Bayburt’ta çalışma başlattı.

Bu kapsamda Kars’ta göçmen kuşların kullandığı güzergahtaki elektrik tellerini özel yalıtım materyalleriyle kaplayan gruplar, yer altına aldıkları güç sınırlarının kuşlara yuva olan direklerini de onlar göç edene kadar yerinden kaldırmıyor.

Göçmen kuşların elektrik akımına kapılmasını önlemek emeliyle yapılan proje sayesinde hem doğal ömür korunuyor hem de elektrik kesintileri azaltılıyor.

Aras EDAŞ Vilayet Koordinatörü Zafer Demir, AA muhabirine, Aras EDAŞ olarak bu sene Kars’ta hedeflenen 272 milyon liralık yatırımın yüzde 70’inin tamamlandığını söyledi.

Bölgede kesintisiz ve kaliteli güç sağlamak emeliyle çalışmaların aralıksız sürdüğünü tabir eden Demir, “Tabii bu yatırımları yaparken bilhassa yer altı, bakım ve yenileme çalışmalarında doğal hayata, etrafa ziyan vermemeye itina gösteriyoruz.” dedi.

“Amacımız yaban hayatını korumak”

Bölgede etraf dostu ve teknolojiyi önceleyen önemli projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Demir, şunları kaydetti:

“Bölgemiz göçmen kuşlara konut sahipliği yapmaktadır. Biz yer altı ve direklerde çalışmaları yaparken, kuşların yuvalarını bozmuyoruz. Genelde yatırım yaptığımız bu aylarda yuvalarda yavru oluyor. Biz bu yuvaları bozmuyoruz ve direkleri kaldırmıyoruz. Yaban hayatını önemsiyoruz. Kesintisiz güç şiarımızla birlikte yapmış olduğumuz bakım çalışımlarında bilhassa atlama kablolarımızla izolatörlerimizi izole hale getiriyoruz. Burada gayemiz yaban hayatını korumak.”

Kars Aras EDAŞ Sistem İşletme Müdürü Samet Aydın da çalışmaların etrafa hassas halde yapıldığını belirterek, “Bu bölgede kuşların elektrik direklerinde çok fazla çarpıldığı oluyor, bu da doğal yaşama çok ziyan veriyor. Bunun önüne geçmek için izolasyon çalışması yaparak doğal ömrü koruyoruz. Bu biçimde kaliteli, kesintisiz enerjiyi de devam ettiriyoruz.” diye konuştu.

Aras EDAŞ Selim İşletme Şefi Sayım Altıalay ise vatandaşlara en güzel hizmeti verebilmek ve yaban hayatını korumak ismine ağır mesai harcadıklarını kaydetti.

Muhabir: Hüseyin Demirci

En az 10 karakter gerekli