DOLAR 33,6260 0.04%
EURO 37,0579 0.07%
ALTIN 2.654,910,38
BITCOIN 20096220.71137%
İzmir
36°

AÇIK

20:10

AKŞAMA KALAN SÜRE

Yunanistan’da Varnava bölgesinde çıkan yangın “yılın en büyük yangını” olarak değerlendirildi
115 okunma

Yunanistan’da Varnava bölgesinde çıkan yangın “yılın en büyük yangını” olarak değerlendirildi

ABONE OL
14/08/2024 06:20
Yunanistan’da Varnava bölgesinde çıkan yangın “yılın en büyük yangını” olarak değerlendirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ATINA (AA) – Yunanistan İtfaiyeciler Federasyonu Başkanı Nikos Lavranos, yaptığı yazılı açıklamada, Varnava bölgesindeki yangının dün akşam saatlerinden itibaren rüzgarın şiddetinin azalmasıyla denetim altına alınmaya başlandığını belirtti.

  • Yunanistan’daki yangınlarda bir kişi öldü
  • Yunanistan’da yangın nedeniyle 3 hastane tahliye edildi
  • Türkiye, yangınla gayret eden Yunanistan’a dayanak için çalışmalara başladı

Bu akşam rüzgarların yine kuvvetleneceği tarafında öngörülerin telaş verici olduğunu aktaran Lavranos, 700’den fazla itfaiyecinin görevlendirildiğini, yangının büyüklüğü ve karmaşıklığı nedeniyle operasyonel planların sık sık güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

Söz konusu yangını yılın en büyük yangını olarak değerlendirdiklerine dikkati çeken Lavranos, “Bu yangın, beklenmeyen bir gelişme oldu. Şiddetli rüzgarlar nedeniyle süratle büyüdü.” tabirlerini kullandı.

Tahliye buyruklarına uymayı reddeden kimi bireylerin daha sonra meskenlerinde mahsur kaldığının altını çizen Lavranos, bu bireylerin kurtarılmasının itfaiyecilerin hayatını tehlikeye attığını belirtti.

100 bin dönümden fazla alan yandı

Yunan basınında çıkan haberlerde, bugüne kadar 100 bin dönümden fazla alanın yandığını duyururken şu ana kadar üç hastane, iki manastır ve çok sayıda yerleşim ünitesinin tahliye edildiğini bildirdi.

Haberlerde, ülkenin perşembe gününe kadar şiddetli rüzgarlar ve 40 dereceye kadar ulaşacağı varsayım edilen sıcaklıklar nedeniyle “yüksek yangın alarmında” kalacağı kaydedildi.

Türkiye ve AB’den Yunanistan’a destek

Öte yandan, Türkiye’nin yangınla çaba eden Yunanistan’a takviye hedefiyle gönderdiği iki yangın söndürme uçağı ve bir helikopter, Atina Eleftherios Venizelos Milletlerarası Havalimanı’ndan kalkarak Tatoi Askeri Havaalanı’na ulaştı.

Türk gruplar yangın söndürme çalışmalarını buradan yürütecek.

Fransa, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan ve Romanya’dan da uçak, itfaiye takımları ve araçlar gönderilmişti.

Bir kişi meyyit bulundu

Varnava’da 11 Ağustos’ta başlayan ve şiddetli rüzgar nedeniyle Vrilisia’ya da sıçrayan yangında, yanmış bir ceset bulunduğu bildirilmişti.

Kadının, tahliye buyruğu verilen bir alandaki binanın içinde mahsur kalan, 65 yaşlarında bir çalışanın olduğu bedellendiriliyor.

2023 yılında Yunanistan’da çıkan orman yangınlarında en az 28 kişi ölmüş ve 20’den fazla kişi yaralanmıştı.

2018 yılında da Atina’nın doğusundaki Mati kıyı kasabasında çıkan orman yangınından uzaklaşmaya çalışırken boğulanlar da dahil olmak üzere, 100’den fazla kişi ölmüştü.

Muhabir: Ayhan Mehmet

En az 10 karakter gerekli