DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3409407-0.85267%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

12:55

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

ISUBÜ’nün geliştirdiği yanmaz ısı yalıtım gereci tescillendi
728 okunma

ISUBÜ’nün geliştirdiği yanmaz ısı yalıtım gereci tescillendi

ABONE OL
15/08/2024 07:00
ISUBÜ’nün geliştirdiği yanmaz ısı yalıtım gereci tescillendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ISPARTA (AA) – ISUBÜ Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Davraz’ın başkanlığındaki takım tarafından yüzde 100 yerli, yanmayan ve ısı iletmeyen volkanik alüminyum-silikat asıllı ısı yalıtım gereci üretildi.

Test çalışmalarında başarılı olan eser, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da tescillendi.

Davraz, gazetecilere, 2018’de TÜBİTAK tarafından “Bina ve Sanayi Sistemleri için Isı Yalıtım Gereçleri Geliştirilmesi” başlıklı proje daveti yapıldığını ve yaptıkları müracaatın 50 üniversite ortasından seçilerek kabul edildiğini belirtti.

Tamamen yerli hammadde kullanarak eser geliştirdiklerini anlatan Davraz, “Geliştirdiğimiz volkanik alümina silikat asıllı panelin (VASP), bir metreküpü yaklaşık 100 kilogramdır. Çok hafiftir ve yangına direnci A sınıfıdır. Geliştirdiğimiz materyal, yaklaşık 700 santigrat dereceye kadar form değiştirmeden kalabilen ve dayanıklılığını koruyan bir özelliğe sahiptir.” dedi.

Prof. Dr. Davraz, ürünün benzerlerine nazaran daha ekonomik olduğunu söyledi.

Özellikle çok katlı binalarda mümkün yangınlara karşı bu gerecin kullanılmasının hayati ehemmiyet taşıyacağını tabir eden Davraz, “Yangın esnasında yüksek katlarda kurtarma operasyonları zorlaşıyor. Bu nedenle, iç ve dış cephelerde A sınıfı yanmaz yalıtım gereçlerinin tercih edilmesi ehemmiyet kazanıyor ve geliştirdiğimiz gereç yangın yönetmeliği şartlarını ziyadesiyle sağlıyor. Başka A sınıfı yanmaz materyallere de güçlü bir alternatif oldu.” diye konuştu.

Ürünün yüksek sıcaklıkta çalışan kızgın buhar boru ve vanaları üzere endüstriyel kimi ekipmanların yalıtımında da kullanılabileceğini lisana getiren Davraz, özel kesim işbirliğiyle seri üretime başlayabileceklerini bildirdi.

Muhabir: Muhammed Enes Yapalıkan

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP