DOLAR 33,6993 0.19%
EURO 37,0832 0.21%
ALTIN 2.675,960,73
BITCOIN 1971199-0.07506%
İzmir
35°

AÇIK

17:02

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Üniversite-sanayi işbirliği yerleşkede büyüyor
72 okunma

Üniversite-sanayi işbirliği yerleşkede büyüyor

ABONE OL
16/08/2024 10:40
Üniversite-sanayi işbirliği yerleşkede büyüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Üniversite öğrencilerini sanayi kesiminin güçlü isimleriyle bir ortaya getirerek dijital yetkinliklerini artıran ve kesimin nitelikli eleman gereksinimini karşılamayı hedefleyen “Sektör Yerleşkede Programı”nın yeni devrinde ders sayısının 100’ü, öğrenci sayısının 4 bini geçmesi planlanıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye nazaran, iş dünyası temsilcileriyle üniversitelileri buluşturan “Sektör Yerleşkede Programı” ile öğrencilere siber güvenlikten kuantum hesaplamaya kadar aktüel eğitimler verilerek, öğrencilerin gerçek kesimin muhtaçlık duyduğu yetkinliklerle donanmaları hedefleniyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesindeki programla üniversite-sanayi işbirliği sağlanarak üniversite çağından itibaren iş gücüne iştiraki artırmak için dijital okuryazarlık güçlendiriliyor. Yapay zeka başta olmak üzere, algoritmik düşünme, robotik kodlama, ileri imalat, blok zincir ve yazılım üzere dijital hünerler yoluyla istihdamı teşvik etmeye yönelik çeşitli eğitim programları ve projeler, öğrencilerin bölüm profesyonelleriyle buluşmasının ana gündemi oluyor.

Öğrencilerin dijital yetkinliklerini artıran program kapsamında, ASELSAN, Arçelik, Baykar, Cezeri, TUSAŞ, Turkcell, TÜBİTAK, Türksat üzere alanlarında öncü 94 firma ve kurumun iştirakiyle 208 üniversitede 10 binden fazla öğrencinin dijital yetkinlikleri güçlendirildi.

Türkiye’nin birinci astronotu Alper Gezeravcı da program kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesinde “Special Topics in Aeronautical and Astronautical Engineering” isimli ders vermişti.

Ders sayısı 100’ü geçecek

Sektör Yerleşkede Programı kapsamında 2023-2024 bahar yarıyılında 94 firma ve 84 üniversite paydaşına ulaşıldı. 77 ders ile 2 bin 500’ün üzerinde öğrencinin programla buluşması sağlandı.

Bu yılın şubat ayında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile imzalanan “Üniversite-Sanayi İşbirliği Protokolü” ile YÖK’e bağlı tüm kamu ve vakıf üniversiteleri programdan faydalanabilir hale geldi.

Program kapsamında 2024-2025 periyodu güz yarıyılında paydaş firma ve verilen ders sayısının 100’ün üzerine çıkarılması, 4 binin üzerinde öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.

Türkiye’nin “yazılımcı ordusu”nu büyütmek için üniversite-özel kesim işbirliğiyle programlar da uygulanmaya devam ediliyor. Bu kapsamda Ulusal Teknoloji Akademisi çatısı altında “Sektör Kampüste” ve “Yapay Zeka Uzmanlık” programları sürdürülüyor.

Muhabir: Zeynep Duyar

En az 10 karakter gerekli