DOLAR 33,7039 0.2%
EURO 37,1114 0.26%
ALTIN 2.706,391,88
BITCOIN 1962059-1.80838%
İzmir
35°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Arslantepe Höyüğü’nde 6 bin 400 yıllık fırın bulundu
103 okunma

Arslantepe Höyüğü’nde 6 bin 400 yıllık fırın bulundu

ABONE OL
16/08/2024 11:40
Arslantepe Höyüğü’nde 6 bin 400 yıllık fırın bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

MALATYA (AA) – Arslantepe Höyüğü Hafriyat Lideri Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, hafriyat çalışmalarının devam ettiği höyükte gazetecilere, geçen yıl alanda Orta Çağ periyoduna ilişkin mezarları kazdıklarını hatırlattı.

Mezarda çeşitli nesneler bulduklarını lisana getiren Restelli, “En çok buluntu oradan çıktı, bilezik, küpe ve boncuklar üzere nesneler bulduk. Orta Tunç devrine ilişkin mezarlığın altında enteresan bir katman bulduk, 4-5 depo ile bu depoların içinde buğday bulduk.” dedi.

Taş ve kemikten mühürler bulundu

Alanın batı kısmında ise geç kalkolitik periyoda ilişkin katmanları kazdıklarını anlatan Restelli, “Milattan evvel 3 bin 600’lü yıllara ilişkin mühürler bulduk. Bir tanesi kırmızı taştan öbürü ise kemikten. Bunlar da çok enteresan buluntular. Olağanda biz burada mühür baskılar buluyorduk fakat bu kere mühür bulduk.” diye konuştu.

Restelli, bu yıl ki kazıların ise 16 Temmuz’da başladığını, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen öğrencilerin iki hafta teorik eğitim aldığını anlattı.

Orta Tunç Çağı alanındaki hafriyatlar ile ilgili Restelli, şöyle devam etti:

“İlk haftalar biraz muhafaza çalışması yaptık, 3 Ağustos’tan bu yana da hafriyat yapıyoruz. Orta Çağ devrine ilişkin mezarlarla ilgili hafriyat devam ediyor. 10 gün içinde 20’den fazla mezar çalıştık. Orta Tunç Çağı’na ilişkin depolarda çalışıyoruz, onun altında artık yeni odalar çıkıyor, sıvalı odalar. İçerisinden hoş buluntular çıkacağını umuyorum.”

Fırın bulundu

Höyüğün batı kısmındaki hafriyatlarda ise Arslantepe’nin en eski katmanlarına geldiklerini anlatan Restelli, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Geç kalkolitik periyot milattan evvel 4 bin 200-4 bin 400 yıllarına ilişkin katmanlar, burada 2 ve 3 odalı meskenler ve içinde ocak bulduk. Çok hoş bir fırın, durumu çok âlâ, çok büyük, 2 metreden fazla. Fırın yemek pişirmek için. Farklı ailelerin bu fırını kullandıklarını düşünüyoruz. Tek bir konut için değil tahminen akrabalar birlikte kullandı, hakikaten çok büyük fırın, bir aile için olağan değil. Hafriyatlar 2 ay devam edecek.”

“Karşılama merkeziyle ilgili çalışmalar var”

Restelli, hafriyat alanındaki saray kısmını korumak için yapılan çatıyı büyüteceklerini de belirterek, şunları kaydetti:

“Plan ve projesini denetim ettik, yeni bir çatı koyacağız. Sarayın ziyaretçi yolunu yeniliyoruz. Orada bir kral mezarı var ve mezar şu an boş. Zira nesneleri müzeye götürdük. Ziyaretçilere daha âlâ anlatmak için proje yapmak istiyoruz. Tahminen içine kopyalar koyacağız, daha karar vermedik. Ziyaretçi karşılama merkeziyle ilgili çalışmalar var. Bu ay inşaat çalışmalarının biteceğini umuyorum. Sergilenecek nesnelerin hazırlanmasına yardım edeceğiz.”

Muhabir: Orhan Yoldaş

En az 10 karakter gerekli