DOLAR 33,6982 0.15%
EURO 37,1433 0.35%
ALTIN 2.715,882,25
BITCOIN 19904961.72668%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Global piyasalar resesyon kaygılarındaki zayıflamayla olumlu seyrediyor
100 okunma

Global piyasalar resesyon kaygılarındaki zayıflamayla olumlu seyrediyor

ABONE OL
17/08/2024 01:40
Global piyasalar resesyon kaygılarındaki zayıflamayla olumlu seyrediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – ABD’de bu hafta açıklanan enflasyon datalarının fiyat baskılarının hafiflediğine işaret etmesi sonrası dün açıklanan perakende satış bilgileri de tüketici harcamalarının güçlü kaldığını ortaya koydu.

Buna nazaran, ABD’de perakende satışlar, temmuzda aylık yüzde 1 ile beklentilerin üzerinde artış kaydederken, perakende satışlarda bu devirde yaşanan artış Ocak 2023’ten bu yana kaydedilen en yüksek aylık artış oldu.

ABD’de perakende satış dataları resesyon telaşını hafifletti

Analistler, beklentileri aşan perakende satış datalarının akabinde ABD ekonomisindeki resesyon endişelerinin hafiflediğini belirtti.

Öte yandan, dün açıklanan haftalık işsizlik maaşı müracaatları da öngörülerin altında gelirken istihdam piyasasındaki beklentiler üzerindeki soğuma telaşını yatıştırdı. 10 Ağustos ile biten haftada 227 bine gerileyen işsizlik maaşı müracaatları temmuz ayının başından bu yana en düşük düzeyine geriledi.

ABD’de sanayi üretimi ise temmuzda aylık bazda yüzde 0,6 ile piyasa beklentilerinin üzerinde azalış kaydederken, ABD Merkez Bankasının (Fed) New York şubesi ile Philadelphia şubesinin açıkladığı imalat endeksleri, ağustosta dalda daralma olduğunu gösterdi.

Fed yetkililerinin para siyasetine ait açıklamaları da yatırımcıların odağında olmaya devam ederken, St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem bankanın faiz oranlarını düşürmesinin uygun olacağı vaktin yaklaştığına inandığını ifade etti.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de, enflasyon amaca ilerlerken bankanın başka gayesi olan istihdama bakılması gerektiğini belirterek, işsizlik oranının değerli ölçüde yükseldiğinin görüldüğünü, faiz indirimleri konusunda dördüncü çeyrekten evvel harekete geçilmesine açık olduğunu söz etti.

Analistler, güçlü gelen perakende satışlar ile işsizlik maaşı müracaatlarındaki düşüşün akabinde ABD Merkez Bankasının (Fed) eylülde 25 baz puanlık faiz indirimine gitme mümkünlüğünün 50 baz puanlık faiz indirimine gitme ihtimalinin önüne geçtiğini aktardı.

Bununla birlikte Fed’in yıl sonuna kadar 100 baz puan faiz indireceğine yönelik fiyatlamalar güçlü kalmayı sürdürdü.

Kurumsal tarafta ise Cisco’nun payları, şirketin işten çıkarmaya gideceğini duyurmasına rağmen finansal sonuçlarının beklentileri aşması sonrası yüzde 9’un üzerinde yükselirken, Walmart’ın payları de şirketin karının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin akabinde yüzde 6’nın üzerinde paha kazandı.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi perakende satış bilgilerinin akabinde resesyon tasalarının hafiflemesiyle dört günlük düşüş serisini sonlandırırken, şu sıralarda yüzde 3,93’te, dolar endeksi de 102,9’da dengelendi.

Altının ons fiyatı dün yüzde 0,3 yükselmesinin akabinde yeni günde yüzde 0,1 artışla 2 bin 453 dolara çıkarken, Brent petrolün varil fiyatı evvelki kapanışın yüzde 0,3 altında 80,2 dolarda seyrediyor.

Söz konusu gelişmelerle dün, Dow Jones endeksi yüzde 1,39, S&P 500 endeksi yüzde 1,61 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,32 yükseldi. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne de yükselişle başladı.

Avrupa borsalarında da dün alış yüklü bir seyir izlenirken, İngiltere iktisadı nisan-haziran periyodunda çeyreklik bazda yüzde 0,6 ile beklentilere paralel büyüme gösterdi.

İngiltere iktisadı birinci çeyrekteki yüzde 0,7 büyümenin akabinde yılın ikinci çeyreğinde de büyüme kaydederken, hizmet kesimi aktivitesi yüzde 0,8 artışla itici güç olarak öne çıktı.

Bu gelişmelerle dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,8, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,66 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,23 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de yükselişle başladı.

Asya tarafında yeni günde müspet bir seyir izlenirken, Çin Merkez Bankasının (PBoC) yeni kademeli finansal politikayı planlayacağı bildirildi.

PBoC Başkanı Pan Gongsheng, dün yaptığı açıklamada yeni kademeli bir politikayı planlayacaklarını bildirirken, mali, finansal ve sanayi üniteleri tarafından yapılan siyasetlerin Çin’in yüksek kalitede gelişmesini desteklemeye yönelik olacağını söyledi.

Bununla birlikte dolar/yen paritesi dün 149,3’e kadar yükselmesinin akabinde yeni günde 148,9 düzeyinde dengelenirken, analistler kurdaki hareketin Japonya’da hisse piyasalarını desteklediğini söz etti.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 3,6, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,9 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,9 artarken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yatay seyrediyor.

Yurt içinde dün alış yüklü bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü evvelki kapanışa nazaran yüzde 1,55 artışla 9.982,98 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artışla 33,6396’dan kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında yüzde 0,2 yükselişle 33,6910 düzeyinden süreç görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) piyasa iştirakçileri anketi, konut fiyat endeksi ve özel dalın yurt dışından sağladığı kredi borcu, yurt dışında ise Avro Bölgesinde dış ticaret istikrarı, ABD’de inşaat müsaadeleri, konut başlangıçları ve Michigan tüketici inanç endeksi datalarının takip edileceğini lisana getirerek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.000 ve 10.100 puanın direnç, 9.850 ve 9.750 puanın takviye pozisyonunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek bilgiler şöyle:

09.00 İngiltere, temmuz ayı perakende satışlar

10.00 Türkiye, haziran ayı konut fiyat endeksi

10.00 Türkiye, ağustos ayı TCMB piyasa iştirakçileri anketi

10.00 Türkiye, haziran özel kesimin yurt dışından sağladığı kredi borcu

10.00 Türkiye, haziran ayı hizmet üretici fiyat endeksi

12.00 Avro Bölgesi, haziran ayı dış ticaret dengesi

15.30 ABD, temmuz ayı inşaat izinleri

15.30 ABD, temmuz ayı konut başlangıçları

15.30 ABD, ağustos ayı Michigan tüketici inanç endeksi

Muhabir: Mahmut Çil

En az 10 karakter gerekli