DOLAR 33,6982 0.15%
EURO 37,1433 0.35%
ALTIN 2.715,882,25
BITCOIN 19953731.49537%
İzmir
29°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Hava sıcaklıklarındaki artış orman yangını riskini artırdı, ihtarlar birbiri arkasına yapıldı
87 okunma

Hava sıcaklıklarındaki artış orman yangını riskini artırdı, ihtarlar birbiri arkasına yapıldı

ABONE OL
17/08/2024 08:20
Hava sıcaklıklarındaki artış orman yangını riskini artırdı, ihtarlar birbiri arkasına yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Ege Bölgesi’nin tamamı ile Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu’nun bir kısmında meteorolojik şartların orman yangınlarının oluşmasına ve yayılmasına yol açabileceğini belirterek, vatandaşlara 10 gün boyunca açık alanda ateş yakmamaları ihtarında bulundu.

AA muhabirinin OGM yetkililerinden edindiği bilgiye nazaran, orman teşkilatı, 7 gün 24 saat temeline nazaran, orman yangınlarının önlenmesi ve müdahalenin vaktinde yapılması için çalışıyor.

Yangınlarla çabanın birinci adımı olan “önleme” basamağında teşkilat, kendi teknolojik altyapısının dışında ilgili kurum ve kurumlarla da bilgi alışverişinde bulunuyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünce, geliştirilen orman yangını tehlikesine karşı evvelce tedbir alınmasını sağlayan “Orman Yangınları Meteorolojik Erken İkaz Sistemi (MEUS)” önlem alma konusunda aktif rol üstleniyor.

MEUS’un temelinde sıcaklık, rüzgar, yağış, nem ve sabit bakı haritalarını içeren algoritma bulunuyor. Sistemle orman yangını çıkma riski bulunan bölgeler anlık olarak haritalandırılıyor, ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılarak gerekli önlemlerin alınması sağlanıyor.

OGM yetkililerince de günlük olarak hazırlanan ve muhtemel orman yangın riskini gösteren MEUS haritası bilgileri günün birinci saatlerinde değerlendirmeye alınıyor. Haritadan çıkan sonuçlar göz önünde bulundurularak, orman bölge müdürlüklerindeki yangın idare merkezlerine gerekli ikaz ve bilgilendirmeler yapılıyor.

Antalya etrafları ile Ege’de yangın riski arttı

Bu kapsamda OGM yetkilileri, hava sıcaklıklarının gelecek 10 günde orman yangınları açısından risk oluşturacak formda mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini bildirdi. Orman yangınlarının yüzde 90’lara varan oranda insan kaynaklı olduğunu vurgulayan yetkililer, vatandaşları, rekreasyon alanları dışında ateşli piknik yapmamaları, sönmemiş sigara izmaritlerini ve yangına sebebiyet verebilecek her türlü çöp ve atıkları yol kenarları ile orman alanlarına atmamaları, biçerdöver ve balya makinesi üzere ziraî hasat makinelerini gerekli tedbirleri almadan çalıştırmamaları, anız yakmamaları, bahçe temizliğinden çıkan atıkları ateşe vermemeleri konusunda uyardı.

Ayrıca çobanlara, arıcılara, avcılara, tabiat yürüyüşçülerine, ormanda yaptıkları aktiviteler esnasında yaktıkları ateşleri söndürmeleri, ateş ya da duman gördüklerinde hiç vakit kaybetmeden 7/24 hizmet veren 112 acil davet merkezlerini aramaları davetinde da bulunuldu.

Ege Bölgesi’nin tamamı ile Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu’nun bir kısmında meteorolojik şartların orman yangınlarının oluşması ve yayılmasına yol açabileceği öngörülüyor.

MEUS’a nazaran, bilhassa bugün ve yarın Kahramanmaraş, Mersin, Antalya, İzmir, Muğla, Isparta, Burdur, Denizli, Afyonkarahisar, Aydın, Uşak, Manisa, Bursa, Eskişehir ile Balıkesir ve Ankara’nın batısında yüzde 60 ila 70 ortasında yangın riski bulunuyor. Bilhassa Antalya merkezinin etrafları ile Ege’nin iç kısımlarında ise yer yer risk yüzdesi 70 ila 80 seviyelerine çıkıyor.

OGM’nin bu değerlendirmeleri ışığında da AFAD, vatandaşlara SMS aracılığıyla “10 gün boyunca meteorolojik nedenlerle vatandaşların açık alanda ateş yakmamaları, yakanları uyarmaları ve 112’ye bilgi vermesi rica olunur.” paylaşımı yaptı.

Muhabir: Enes Duran

En az 10 karakter gerekli