DOLAR 33,6982 0.15%
EURO 37,1433 0.35%
ALTIN 2.715,882,25
BITCOIN 20045710.75752%
İzmir
31°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Yangınların 69’u denetim altına alındı, 6 etkin yangın var
78 okunma

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Yangınların 69’u denetim altına alındı, 6 etkin yangın var

ABONE OL
18/08/2024 05:40
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Yangınların 69’u denetim altına alındı, 6 etkin yangın var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İZMIR (AA) – Yamanlar Seyirtepe’de gazetecilere açıklama yapan Yumaklı, ülke genelindeki orman yangınlarına ait bilgi verdi.

  • Ülke genelinde çıkan orman yangınlarına müdahale sürüyor
  • Yangın idare uçağı Otağ bugün 10 saat 35 dakika vazife yaptı

Yumaklı, evvelki gün ve dünden devam eden yangınlar olduğunu tabir ederek, “Orman yangınlarının 69’u denetim altına alındı, 6 etkin yangın var.” dedi.

İzmir Ödemiş ve Aydın Didim’deki yangınların denetim altında olduğunu kaydeden Yumaklı, Bolu Göynük yangınının gücünün düşürüldüğünü, arazi yapısının çok sarp olması nedeniyle müdahalenin zorluklarla yürüdüğünü söyledi. Duman nedeniyle görüş alanının düştüğünü belirten Yumaklı, “Bir müddet bu türlü devam edecek, arkadaşlar söndüre söndüre ve soğuta soğuta devam edecekler.” dedi.

Yumaklı, Karabük Ovacık ve İzmir Yamanlar’daki yangınların da güçlerinin düşürüldüğünü lisana getirdi.

“Komple etkilenen alan yaklaşık 1600 hektar civarında”

Yamanlar Sancaklı Mahallesi yakınında dik vadiler ve sarp alan olduğuna dikkati çeken Yumaklı, şu bilgileri verdi:

“Oraya hava araçları müdahale edemiyor. Karadan arkadaşlarımız bütün gece boyunca müdahaleleri yaptılar. Şu anda orası devam ediyor. Kenti ilgilendiren rastgele bir konu kalmadı. Duman tespit ediyorsunuzdur, küller geliyor. Bu dumanın bir kısmı çabucak yakınımızdaki Büyükşehir Belediyesinin çöp aktarma tesisi ile alakalı ve onun etrafındaki 1-2 bina, onların dumanı geliyor kente. Yani halihazırda yangınla ilgili kenti huzursuz edecek rastgele bir konu kelam konusu değil. İzmir Yamanlar için söylüyorum, etkilenen alan, bunun içerisinde kırsal alanlar, açık alanlar var, orman alanından bahsetmiyorum. Tam etkilenen alan yaklaşık 1600 hektar civarında. Bunun ne kadarının orman alanı olduğu ve ne kadarı hasar gördüğünü arkadaşlarımız bilahare açıklayacaklar. Halihazırda 2 uçak ve 11 helikopter müdahale etmeye devam ediyorlar.”

“Gece uzunluğu hem yangınlarla çaba ederken hem de bir organize kötülükle çaba ediyoruz”

Yamanlar Seyirtepe’de gazetecilere açıklama yapan Yumaklı, Muğla Milas’taki yangının gücünün düştüğünü ve muhtemelen gün içinde bununla ilgili hoş haberi paylaşacaklarını lisana getirdi.

Yumaklı, Aydın Bozdoğan’da dün başlayan yangının rüzgarın şiddetiyle çok kısa vakitte yayıldığını belirterek, “Arkadaşlarımız müdahale etmiş olmasına karşın onları da aşarak gitti daima fakat gece hem rüzgarın düşmesi hem de nemin bir ölçü yani yüzde 10’un üzerine çıkmasıyla arkadaşlar müdahale ettiler ve yangının yayılma ile alakalı gidiş istikametini tuttular. Artık geriye gerçek kapata kapata gidiyorlar fakat o ağır güçle başladığı için başlangıç noktasında halihazırda bir zahmet var. Yangın kendisini tekrar kuvvetlendirmek istiyor.” diye konuştu.

Yangının şu an için rastgele bir yerleşim yerine tehdidinin bulunmadığını kaydeden Yumaklı, ekosistemde beşerlerle tıpkı dünyayı paylaşan canlıların etkilenmesinin dışında rastgele bir can kaybının olmadığını söz etti.

Yumaklı, gece boyunca yangınların yanı sıra dezenformasyonla da gayret ettiklerini lisana getirerek, şunları söyledi:

“Gece uzunluğu hem yangınlarla uğraş ederken hem de bir organize kötülükle uğraş ediyoruz. Bu da enteresan, insan ülkesine bunu niçin yapar? Memleketler arası davetler var mesela. Bizim milletlerarası çağrıyı gerektirecek rastgele bir konumuz yok ki. Bu, neden yapılıyor? Panik oluşturmak için yapılıyor maalesef. Lütfen bizim, ilgili arkadaşların, valiliklerin açıklamalarını baz alın. İkincisi de öbür tarihler, öteki ülkeler, öbür kentlerdeki yangınlar güya İzmir yangınıymış üzere servis edildi yani organize kötülük demekten öteki aklıma bir şey gelmiyor açıkçası. Buradan tekrar bütün vatandaşlarımızdan bu çeşit dezenformasyonlara kanmamalarını, bizlerin açıklamalarını takip etmelerini bilhassa rica ediyorum.”

“Eylül’ün 15’ine kadar bizim alarm durumumuz devam ediyor”

Bakan Yumaklı, orman yangınlarıyla ilgili hassas olunması gerektiğini vurguladı.

“Önümüzdeki pazar gününe kadar hepimizin dikkatli olması gereken bir periyottayız, burada çok düşük nem, yüksek sıcaklık ve şiddetli rüzgar adeta yanmak için sebep arayan ortamlar oluşturuyor.” diyen Yumaklı, şöyle devam etti:

“Lütfen, bizler de gerekli hassasiyeti gösterelim. Eylülün 15’ine kadar bizim alarm durumumuz devam ediyor. Bütün arkadaşlarımız gece gündüz demeden bu cins durumlar oluştuğunda bunlara müdahale edecekler. Burada 4 gündür uyumayan arkadaşlarımız var. Onlar, bu işten şikayetçi değil. Yalnızca insanları galeyana getirecek hakikat olmayan şeylerden kaçınalım ve bu kardeşlerimizin başarılı olması için dua edelim. Biz diğer bir şey istemiyoruz.”

Yamanlar’daki yangını çıkaranlarla ilgili rastgele bir süreç yapılıp yapılmadığıyla ilgili soru üzerine Bakan Yumaklı, “Kimlikleri sanıyorum tespit edilmek üzere, Valiliğimiz o bahiste bir açıklama yapacaktır.” dedi.

Muhabir: Meriç Ürer,Halil Fidan,Mustafa Güngör

En az 10 karakter gerekli