DOLAR 34,0819 0%
EURO 37,6700 -0.27%
ALTIN 2.741,97-0,71
BITCOIN 1993571-1.21885%
İzmir
28°

PARÇALI BULUTLU

13:09

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Hatay’da Epiphaneia Antik Kenti’ndeki çalışmalar meclis binasında ağırlaştı
214 okunma

Hatay’da Epiphaneia Antik Kenti’ndeki çalışmalar meclis binasında ağırlaştı

ABONE OL
18/08/2024 09:40
Hatay’da Epiphaneia Antik Kenti’ndeki çalışmalar meclis binasında ağırlaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

HATAY (AA) – İssos Harabeleri olarak da bilinen antik kentteki arkeolojik çalışmalar, Hatay Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Özdilek’in bilimsel danışmanlığında sürüyor.

İlçede 2006’da başlayan kurtarma kazılarıyla birinci iskan tarihinin 6 bin yıl öncesine dayandığı belirlenen Epiphaneia Antik Kenti’ndeki süreçler, 20 kişilik grupla yürütülüyor.

Antik kentte, 2022’de bulunan ve kırsal aktivitenin anlatıldığı “Takvimler Mozaiği”nin yanı sıra Artemis Hamamı, sütunlu cadde, antik tiyatro ile Roma Devri’nden kalan meclis binası üzere birçok eser yer alıyor.

Arkeolojik çalışmalarda, geçmişte müzik salonu olarak da kullanılan meclisin restore edilip antik kentin ören yeri statüsü kazanmasının akabinde turizme açılması hedefleniyor.

“Çok az müdahaleyle ayağa kaldırılacak”

Kazı başkanı Özdilek, AA muhabirine, Epiphaneia Antik Kenti’nin, Hatay’ın tüm kültür katmanlarıyla en düzgün korunmuş antik kenti olduğunu söyledi.

Meclis binasının, Kilikya antik bölgesinde az görülmesinden ötürü kıymetli olduğunu belirten Özdilek, “Burası, Hatay’ın Roma Devri’ne ilişkin tek meclis binası. Yapı tıpkı vakitte müzik salonu olarak da kullanılıyor.” dedi.

Özdilek, yapının Roma Devri’ne tarihlenmiş bilinen tek meclis binası olduğunu vurgulayarak, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Hedefimiz, meclis binasının tamiratı ve onarımını gerçekleştirip yapıyı sağlamlaştırmak. Sonrasında da antik kentin ören yeri statüsü kazanmasıyla halka tanıtmak, turizme kazandırmak. Yapının formu hakkında bilgi verecek kadar onarım yapıyoruz. Çok az müdahale ve korumakla yapı ayağa kaldırılacak.”

“Turizme kazandıracağız ve birçok insan görmeye gelecek”

Sütunlu cadde ve su kemeri üzere yapıtlarda de tamirat ve onarımın sürdüğünü lisana getiren Özdilek, Epiphaneia Antik Kenti’ni açık hava müzesi haline getirmeyi istediklerini anlattı.

Özdilek, antik kentin ören yeri yapılması amacını önemsediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Epiphaneia Antik Kenti, bu çalışmalardan sonra hak ettiği kıymeti bulacak, daha çok tanınacak. UNESCO Dünya Miras Süreksiz Listesi’ne aday olması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Burası, Erzin’in kültürel mirası için hayli değerli bir kent. Tüm tarihi yapıları ve dokularıyla ayakta. İsteğimiz, hazırladığımız projelerin 1 sene içerisinde hayata ve uygulamaya geçmesi. İnşallah en kısa vakitte Epiphaneia Antik Kenti’ni turizme kazandıracağız ve birçok insan görmeye gelecek.”

Gece arkeolojisi için de çalışma planladıklarını belirten Özdilek, su kemelerine ziyan vermeden ışıklandırma yapılacağını kaydetti.

Muhabir: Ali Kemal Zerenli

En az 10 karakter gerekli