DOLAR 33,6982 0.15%
EURO 37,1433 0.35%
ALTIN 2.715,882,25
BITCOIN 20180181.36048%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye’nin uzay ekosistemini güçlendirecek 4 uydu daha uzaya fırlatıldı
80 okunma

Türkiye’nin uzay ekosistemini güçlendirecek 4 uydu daha uzaya fırlatıldı

ABONE OL
18/08/2024 10:00
Türkiye’nin uzay ekosistemini güçlendirecek 4 uydu daha uzaya fırlatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Plan-S’in Connecta IoT uyduları, dün SpaceX tarafından uzaya gönderildi.

Güzel, AA muhabirine, fırlatmanın akabinde değerlendirmede bulundu.

Daha evvelki 5 test uydusuyla birlikte toplam fırlatılan uydu sayısının 9’a çıktığı bilgisini veren Hoş, bunu 3 yıl üzere kısa müddette başardıklarını söyledi.

Güzel, “Kuruluşumuz Temmuz 2021 ancak art planda 20-25 yıllık çok önemli deneyimlerin aktarıldığı, savunma endüstrisinin getirdiği teknolojilerin kullanıldığı, bunu bir halde ticarileştirerek özelleştirdiğimiz, uzaya gönderdiğimiz, yüzde 80’i mühendis olan 120 kişilik bir grup var.” diye konuştu.

Plan-S Genel Müdürü Güzel, bunun tarif edilemez bir his olduğunu söz ederek bu sefer 4 uyduyu bir seferde fırlattıklarını aktardı.

Daha evvelki uyduları kendi alt ünitelerini test etmek, uzay tarihçesi kazanmak, yerli üretimi yapabilmek ve bütün bu teknolojiye hakim olmak için gönderdiklerine dikkati çeken Hoş, şu değerlendirmede bulundu:

“Bugün giden uydularımızla IoT denilen objelerin interneti kontağı sayesinde artık müşterilerimize tarımdan lojistiğe, güçten sigortaya ve finans bölümüne kadar birçok farklı dalda hizmet verebileceğiz. Bunun yalnızca Türkiye’de değil, bölge ve Türk cumhuriyetlerinde de öncü bir rol oynayacağını düşünüyoruz. Bunu Türkiye’den çıkan bir yerli teşebbüs olarak başarmanın gururunu taşıyoruz. Yıl sonuna kadar 8 uydu daha göndereceğiz. Böylelikle 2025’e kadar kısmet olursa 12 uyduyu göndereceğiz. Yıl başı prestijiyle test uydularıyla birlikte uzayda toplamda 17 uyduya ulaşacağız. Gelecek yıl 1 tane de yer müşahede uydusu göndereceğiz. 2025’te IoT ve yer müşahedeyle birlikte toplamda 30 uydu sayısına ulaşacağız. Birinci gönderdiğimiz uydunun yerlilik oranı yüzde 40-50 civarındayken bugün yüzde 95’e geldik. Yakın vakitte da kalan küçük modülleri da tamamlayıp yüzde 100 yerli uydularımızı daima gönderiyor olacağız.”

“Firmalar işlerine bedel katma manasında avantajlı olacak”

Bu uyduların 5-7 yıl ömürleri olduğu belirten Tugay Hoş, teknoloji değişirken uyduların yenilenmesi gerektiğini, bu yüzden 3 yılda 9 uydu üretip uzaya gönderdiklerini bildirdi.

Güzel, bunların alanındaki birinci uydular olduğuna işaret ederek uydular sayesinde birçok bölüme operasyonel verimlilik katacaklarını anlattı.

Herkesin işini verimlileştirme yolunu uzayda aramaya başlaması sayesinde önemli fırsatlar yakalanabileceğini vurgulayan Hoş, şöyle konuştu:

“Uzayın yeni yeni kullanımına başlıyoruz. Şu anda cep telefonlarının 30 yıl evvelki halindeki üzereyiz. Teknolojinin önündeki en büyük mani çoğunlukla fiyatların yüksek olması. Bugün cebimizde 1000 dolarlık telefonlar var fakat 10 bin dolar olsaydı şu anda telefon sayısı yüzde 1’inden de az olurdu. Biz bunu birçok dala yayabilmek, uzayı herkese erişilebilir kılmak için çalışıyoruz. Bu yüzden herkes uzaydan kendileri nasıl yararlanabilir diye bakıp bizle irtibata geçerlerse hem verimlilik hem işe paha katma, inovasyona açılma ve rekabeti öne taşıma manasında çok avantajlı olacaklarını düşünüyorum.”

“Firmalardan gelen taleplerle bir arada devam edeceğiz”

Plan-S Genel Müdürü Güzel, IoT sensörlerinin temas hizmetini verdiklerini söz ederek tıpkı vakitte halihazırda tahlil aradıkları yerlere tam tahlilleri sunacaklarını lisana getirdi.

Tarım dalında alanlarını daha verimli halde yönetmek isteyenlere toprak, nem, hava sensörüyle sulama kanallarıyla tam bir tahlil sağlayabilecekleri bilgisini veren Hoş, şunları kaydetti:

“Su yahut doğal gaz sayacınızı okurken dağın zirvesinde birçok alanda yani sizin erişmekte zorlandığınız fakat verisine gereksiniminizin olduğu, olağanda daha evvelden çok kıymetli olan uydu hizmetlerini biz çok daha makul düzeylerde hizmet olarak verebilir durumda olacağız. Bunu da yapabilmemiz için aslında birçok firmadan gelen taleplerle birlikte devam edeceğiz. İlgilenen firmalar bize internet sitemiz, partnerlerimiz yahut toplumsal medya üzerinden ulaşabilir. Biz de onlara elimizden geldiğince farklı tahliller sunarak uzayı da işin içine katarak neler yapabileceklerini anlatmaya çalışacağız.”

Muhabir: Zeynep Duyar

En az 10 karakter gerekli