DOLAR 33,6982 0.15%
EURO 37,1433 0.35%
ALTIN 2.715,882,25
BITCOIN 20185651.24566%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Global piyasalarda gözler Jackson Hole’e çevrildi
71 okunma

Global piyasalarda gözler Jackson Hole’e çevrildi

ABONE OL
18/08/2024 11:40
Global piyasalarda gözler Jackson Hole’e çevrildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Dünya genelinde açıklanan bilgilerden alınan sinyaller, gelecek devir için olumlu beklentilerin güçlenmesine neden oldu.

ABD’de güç kaybeden istihdam piyasası ve yavaşlamaya işaret eden enflasyon dataları, global piyasalarda risk iştahını olumlu etkiledi.

Ülkede geçen hafta açıklanan enflasyon bilgilerinin fiyat baskılarının hafiflediğine işaret etmesi sonrası açıklanan perakende satış dataları de tüketici harcamalarının güçlü kaldığını ortaya koydu.

ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) temmuzda aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 2,2 artışla beklentilerin altında gerçekleşti.

Ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda aylık bazda yüzde 0,2 ile beklentilere paralel, yıllık bazda ise yüzde 2,9 ile kestirimlerin altında arttı. Arka arda dördüncü ayda yavaşlamaya devam eden yıllık enflasyon, Mart 2021’den bu yana en düşük düzeyini kaydetti.

Analistler, ABD’de enflasyonun ABD Merkez Bankasının (Fed) yüzde 2 amacına ulaşma yolunda ilerlediğini gösterdiğini, bunun da bankanın istihdamı azamiye çıkarma olan öbür amacına daha fazla odaklanmasına imkan tanıyacağını belirtti.

ABD’de perakende satışlar, temmuzda aylık yüzde 1 ile beklentilerin üzerinde artış kaydederken perakende satışlarda bu periyotta yaşanan artış, Ocak 2023’ten bu yana kaydedilen en yüksek aylık artış oldu.

Analistler, beklentileri aşan perakende satış datalarının akabinde ABD ekonomisindeki resesyon dehşetlerinin hafiflediğini belirtti.

Öte yandan, haftalık işsizlik maaşı müracaatları öngörülerin altında gelirken istihdam piyasasındaki beklentiler üzerindeki soğuma kaygısını yatıştırdı. 10 Ağustos ile biten haftada 227 bine gerileyen işsizlik maaşı müracaatları, temmuz ayının başından bu yana en düşük düzeyine indi.

Analistler, güçlü gelen perakende satışlar ile işsizlik maaşı müracaatlarındaki düşüşün akabinde Fed’in eylülde 25 baz puanlık faiz indirimine gitme mümkünlüğünün 50 baz puanlık faiz indirimine gitme ihtimalinin önüne geçtiğini kaydetti.

Bununla birlikte Fed’in yıl sonuna kadar 100 baz puan faiz indireceğine yönelik fiyatlamalar güçlü kalmayı sürdürdü.

Dünyanın kıymetli merkez bankalarının yetkilileri, gelecek hafta Jackson Hole İktisat Siyaseti Sempozyumu’nda bir ortaya gelecek.

ABD Merkez Bankasının Kansas City Şubesi’nin mesken sahipliğinde 1978’den bu yana düzenlenen Jackson Hole İktisat Siyaseti Sempozyumu, bu yıl 22-24 Ağustos’ta gerçekleştirilecek.

Merkez bankacıları, ekonomistler, finansal piyasa iştirakçileri, akademisyenler ve hükümet temsilcileri, uzun vadeli siyaset bahislerini ele almak için ABD’nin Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında düzenlenecek sempozyumda buluşacak.

Analistler, Fed Başkanı Jerome Powell’ın bu sempozyumda yapacağı açıklamalarda bankanın bundan sonraki siyasetlerine ait ipucu verebileceğini belirtti.

Fed yetkililerinin para siyasetine ait açıklamaları da yatırımcıların odağında olmayı sürdürürken St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, bankanın faiz oranlarını düşürmesinin uygun olacağı vaktin yaklaştığına inandığını ifade etti.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de enflasyon gayeye ilerlerken bankanın öteki gayesi olan istihdama bakılması gerektiğini belirterek, işsizlik oranının kıymetli ölçüde yükseldiğinin görüldüğünü, faiz indirimleri konusunda dördüncü çeyrekten evvel harekete geçilmesine açık olduğunu bildirdi.

Bu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, geçen hafta 6 baz puan azalışla yüzde 3,88’e geriledi.

2 bin 509,8 dolarla rekor seviyeyi gören altının ons fiyatı haftayı yüzde 3,2 artışla 2 bin 508,1 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,4 azalışla 79,1 dolardan tamamladı.

Dolar endeksi de yüzde 0,7 gerileyerek 102,4 düzeyine indi.

– New York borsası müspet seyretti

New York borsası, ABD’de açıklanan makroekonomik bilgilerden gelen olumlu sinyallerle haftayı olumlu seyirle tamamladı.

ABD’de başkanlık seçimleri yaklaşırken Demokratların adayı Kamala Harris, lider seçilmesi halinde maliyetleri düşürmeyi, çalışan ve orta sınıf Amerikalılar için fırsatları genişletmeyi hedeflediğini söyledi.

ABD’de üretimine başlanan yeni konut sayısı, temmuzda yüzde 6,8 azalarak 4 yılın en düşük düzeyine indi ve beklentilerin altında gerçekleşti.

Ülkede verilen inşaat müsaadesi sayısı da temmuzda aylık bazda yüzde 4 azalarak 1 milyon 396 bine gerilerken Haziran 2020’den bu yana en düşük düzeyini kaydetti.

ABD’de Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici inanç endeksi ise ağustosta 67,8’e çıkarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Kurumsal taraftaki haber akışı da yatırımcılar tarafından takip edilirken Cisco’nun payları, şirketin işten çıkarmaya gideceğini duyurmasına rağmen finansal sonuçlarının beklentileri aşması sonrası yüzde 8,8 yükseldi.

Amerikalı perakende devlerinden Walmart’ın payları de şirketin gelir ve karının 31 Temmuz’da sona eren üç aylık devirde beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin ve bu yıla ait kar iddiasını yükseltmesinin akabinde yüzde 8,1 bedel kazandı.

Amerikalı elektrikli araç üreticisi Rivian, Amazon tarafından kullanılan teslimat kamyonetlerinin üretimini, modül tedarik sorunu hasebiyle süreksiz olarak durdurdu. Rivian’ın payları haftayı yüzde 5,3 düşüşle tamamladı.

Bu gelişmelerle geçen hafta Nasdaq endeksi yüzde 5,29, Dow Jones endeksi yüzde 2,94 ve S&P 500 endeksi yüzde 3,93 kıymet kazandı.

Gelecek hafta salı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları, perşembe haftalık işsizlik maaşı müracaatları, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), 2. el konut satışları, cuma yeni konut satışları takip edilecek.

– Avrupa borsaları alış yüklü seyretti

Avrupa borsalarında da geçen hafta alış yüklü seyir izlendi.

Halihazırda Avrupa Merkez Bankasının (ECB) gelecek ayki toplantıda siyaset faizini 25 baz puan düşüreceğine kesin gözüyle bakılırken yıl sonuna kadar toplamda ne kadar faiz indirimine gidileceğine yönelik belirsizlik ise devam ediyor.

Analistler, Avrupa’da güç kaybeden ekonomik aktivitenin bankanın siyaset alanını daraltabileceğini kaydederek, açıklanan dataların bölge ekonomilerine yönelik kaygıları beslemeyi sürdürdüğünü bildirdi.

Almanya merkezli Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezinin (ZEW), kurumsal yatırımcı ve piyasa uzmanlarının gelecek periyoda ait beklentilerini ölçen ZEW Ekonomik İtimat Endeksi’nin ağustos sonuçlarına nazaran, Avro Bölgesi’nde temmuzda 43,7 puan olan ZEW Ekonomik İnanç Endeksi, ağustosta 17,9 puana geriledi. Böylelikle, endeks bir evvelki aya kıyasla 25,8 puan azaldı.

Aynı formda Almanya’nın temmuzda 41,8 puan olan ZEW Ekonomik İtimat Endeksi, ağustosta 19,2 puana inerken, endeks bir evvelki aya kıyasla 22,6 puan geriledi.

İngiltere’de yıllık enflasyon temmuzda yüzde 2,2 ile beklentilerin altında gerçekleşse de tüketici fiyatları bu yıl birinci sefer artış gösterdi. Böylelikle, İngiltere’de yıllık enflasyon İngiltere Merkez Bankasının (BoE) yüzde 2 amacının tekrar üzerine çıktı.

İngiltere iktisadı, ayrıyeten birinci çeyrekteki yüzde 0,7 büyümenin akabinde yılın ikinci çeyreğinde de büyüme kaydederken hizmet dalı aktivitesi yüzde 0,8 artışla itici güç olarak öne çıktı.

Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi, haziranda bir evvelki aya nazaran yüzde 0,1 düşerken bölge iktisadı, yılın ikinci çeyreğinde evvelki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 büyüme kaydetti.

Bölgedeki merkez bankalarının yıl sonuna kadar atacakları adımlara yönelik soru işaretleri varlığını sürdürüyor.

Avro/dolar paritesi haftayı yüzde 1 artışla 1,1028’den tamamladı.

Bu gelişmelerle, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,75, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 3,96, Almanya’da DAX endeksi yüzde 3,38, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2,48 kıymet kazandı.

Gelecek hafta salı Almanya’da ÜFE, Avro Bölgesinde TÜFE, perşembe Avro Bölgesi’nde ve Almanya’da imalat sanayi PMI, Avro Bölgesinde tüketici inanç endeksi takip edilecek.

– Asya borsalarında açıklanan datalar risk iştahını besledi

Asya borsaları, geçen hafta müspet seyrederken bölgede açıklanan bilgilerin risk iştahını beslediği görülüyor.

Buna nazaran, Japonya iktisadı, yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,8, yıllık bazda ise yüzde 3,1’le beklentilerin üzerinde büyürken bu durumun Japonya Merkez Bankasının (BoJ) faiz artırım döngüsünde siyaset alanını rahatlatacağı iddia ediliyor.

Ülkede sanayi üretimi aylık yüzde 4,2 geriledi, kapasite kullanımı da yüzde 3,1 düşüş kaydetti.

Çin tarafında açıklanan datalara nazaran, sanayi üretimi yıllık yüzde 5,1 artışla öngörülerin altında kalırken işsizlik oranı yüzde 5,2 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Buna rağmen perakende satışlar, yüzde 2,7 artışla kestirimleri geride bırakırken bu durum sakinlik telaşının öne çıktığı ülke iktisadında ekonomik aktivitenin tekrar canlanıyor olabileceği beklentilerini destekledi.

Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida, gelecek ay parti başkanlığına tekrar aday olmayacağını açıkladı. Kişida’nın bu kararının Japonya iktisat idaresini nasıl etkileyeceğine ait soru işaretlerine sebep oldu.

Öte yandan Çin Merkez Bankasının (PBoC) yeni kademeli finansal politikayı planlayacağı bildirildi.

PBoC Başkanı Pan Gongsheng, yaptığı açıklamada yeni kademeli bir politikayı planlayacaklarını bildirirken mali, finansal ve sanayi üniteleri tarafından yapılan siyasetlerin Çin’in yüksek kalitede gelişmesini desteklemeye yönelik olacağını söyledi.

Söz konusu gelişmelerle dolar/yen paritesi haftayı yüzde 0,5 artışla 147,6’dan tamamladı.

Analistler, kurdaki hareketin Japonya’da hisse piyasalarını desteklediğini tabir etti.

Bu gelişmelerle Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 8,67, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 4,21, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,60, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,99 artış kaydetti.

Gelecek hafta pazartesi Japonya’da makine siparişleri, cuma Japonya’da TÜFE takip edilecek.

– Yurt içinde TCMB’nin faiz kararı piyasaların odağında

Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,86 düşüşle 9.821,96 puandan, dolar/TL haftayı bir evvelki kapanışın yüzde 0,4 üstünde 33,6900’dan tamamladı.

Gelecek hafta salı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında açıklayacağı faiz kararı, perşembe tüketici inanç endeksi takip edilecek.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.800 ve 9.700 puanın takviye, 10.100 ve 10.200 puanın direnç pozisyonunda olduğunu kaydetti.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, ağustos ayında TCMB’nin siyaset faizini yüzde 50’de sabit bırakmasını bekliyor.

Ekonomistlerin yıl sonu siyaset faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,50 olarak hesaplandı.

Muhabir: Burhan Sansarlıoğlu

En az 10 karakter gerekli