DOLAR 33,7272 0.03%
EURO 37,2234 0.22%
ALTIN 2.716,170,02
BITCOIN 20030920.323%
İzmir
35°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Türkiye’de 2024’te maymun çiçeği hastalığıyla ilgili bir teşhis konulmadı
120 okunma

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Türkiye’de 2024’te maymun çiçeği hastalığıyla ilgili bir teşhis konulmadı

ABONE OL
18/08/2024 21:20
Sağlık Bakanı Memişoğlu: Türkiye’de 2024’te maymun çiçeği hastalığıyla ilgili bir teşhis konulmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Habertürk TV’de gündeme ait soruları yanıtlayan Memişoğlu, maymun çiçeği salgınının 20 yıldır Kongo’da olduğunu, yeni bir hastalık olmadığını söyledi.

Dünya Sıhhat Örgütünün Temmuz 2022’de bugünkü üzere acil durum ilanı yaptığını kaydeden Memişoğlu, Mayıs 2023’e kadar bu ilanın devam ettiğini, o vakit da Avrupa ve Türkiye’de birkaç hadise görüldüğünü anımsattı.

Memişoğlu, “Şu an bizde yok. Artık farklı bir versiyonla 2024’te tekrar tıpkı bölgede görülüyor. Bu hastalık olağanda o bölgede zati görülen bir çeşit. Bu, daha çabuk bulaştığı, temas yoluyla bulaştığı söylenen bir çeşidi. Bilim insanlarıyla oturup konuştuğumuzda Türkiye’de 2024’te bu görülmedi. Şu ana kadar ülkemizde bu son maymun çiçeği hastalığıyla ilgili bir teşhis konulmadı. Yani bizde şu ana kadar yok, inşallah da olmasın.” sözlerini kullandı.

“Alarmdayız”

Memişoğlu, gerekli hazırlıkların yapıldığını belirterek, “Bu acil durumdan sonra bilim heyetimizi oluşturduk ve bu hastalıkla ilgili şayet ülkemize gelirse nasıl bir tedbir alınması gerekir, gelmeden nasıl bir tedbir alacağız, gelirse ne yapacağız, bunlarla ilgili bütün planlamalarımızı ve hazırlığımızı yaptık. Bu bilim kurulu hastalıkla çabanın rehberi aslında. Dünya Sıhhat Örgütü ilanında bunu söylüyor. Hazırlıklı olun ancak yayılıp yayılmayacağı konusunda bir netlik yok zira lokalize kalıyor genelde Afrika’da bu hastalık. Natürel ki diğer yerlerde tek tük olacaktır fakat salgın formunda olma ihtimali, bilim insanlarının söylediği kadarıyla Kovid üzere olmayacağını herkes söz ediyor. Kovid temasla değil büsbütün teneffüs yoluyla bulaştığı için yaygın bir hastalık oldu.” diye konuştu.

Virüsün yapısının değişebileceğini yahut öteki bir virüsün de salgın yapabileceğini kaydeden Memişoğlu, “Biz sıhhat sistemi olarak buna hazırlıklıyız. Tüm tedbirlerimizi almaya başladık. Nasıl Kovid’te başarılı olduysak, sıhhat sistemimizle, insan gücümüzle buna da hazırlıklıyız. Testinden aşısına kadar her türlü tedbiri alıyoruz.” dedi.

Memişoğlu, bilim insanlarının, çiçek aşısı olanların bu hastalıktan yüzde 85 korunduğu tarafında açıklamaları olduğunu hatırlatarak, “1980’e kadar ülkemizde zati çiçek aşısı olmayan çabucak hemen yok. Tekrar de her türlü tedbiri alıyoruz. Hastalık nedir, nasıl dolaşıyor, nasıl davranacağız, bunların hepsini bilim konseyimizin rehberinde yayınladık. Bu rehbere web sayfamızından ulaşılabilir.” tabirlerini kullandı.

Hastalığın ateş ve baş ağrısıyla başladığının bilindiğini kaydeden Memişoğlu, Afrika’dan kıssası olan bu tıp olayları takip etmeye çalıştıklarını belirtti.

Memişoğlu, “Şu an için alarm durumu yok. Milletimiz rahat etsin. Biz alarmdayız, toplumun alarmda olmasını gerektirecek bir konu yok. Son varyantın öldürme oranının biraz daha yüksek olduğunu gösteriyorlar. Fakat natürel ki 15 bin vatandaş etkilenmiş Kongo’da. İşte 517, Dünya Sıhhat Örgütünün söylemesine nazaran meyyit var. Lakin genelde öteki hastalıkları olan düşkün insanlarda mevt oranının yüksek olduğunu tabir ediyorlar. O nedenle de takip ediliyor.” dedi.

Hastalığın aşısı olduğunun söylendiğini kaydeden Memişoğlu, fakat son versiyonla ilgili net bir bilginin şu anda kimsede olmadığını tabir etti.

Memişoğlu, hastalıkların sığınmacılar geldikten sonra çıktığına dair tartışmalar yaşandığının hatırlatılması üzerine, bu türlü bir durumun olmadığını söyledi.

“9 aşıyı kendimiz üretmeye başlayacağız”

Aşılar konusunda toplumun bilinçlenmesi gerektiğine dikkati çeken Memişoğlu, “Aşılarımızı kendimiz üreteceğiz. 9 aşıyı kendimiz üretmeye başlayacağız. O vakitler tahminen dışarıdan temini daha kolay gözüktü lakin artık bu aşıları tekrar yapacağız. İnsan gücü, insan kalitesi çok uygun Türkiye’nin. Altyapımızı da hazırlıyoruz. İnşallah bu aşıların hepsini kendimiz üretir hale geleceğiz.” dedi.

Hekim açığı olduğundan kelam eden Memişoğlu, tabiplerle gurur duyduğunu belirterek, “Çok özveriyle çalışıyorlar. Alışılmış ki istisnalar vardır ancak sahiden inanılmaz bir sıhhat hizmeti sunuyoruz. Dünya sıhhatle ilgili hakikaten bizi örnek alıyor.” diye konuştu.

“Hekimleri toplum olarak üzdük”

Memişoğlu, MHRS’ye işaret ederek, bunun bir hastanenin çalışma takvimi üzere düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Randevularla ilgili Memişoğlu, “Bu hususta kimi düşüncelerimiz olduğunu biliyorum. Hasta bir daha randevuya gidemiyor, tıpkı hekimi bulamıyor. Bazen tıpkı hekimi bulamayabilirsiniz, o doktor ayrılmış olabilir ama en azından o branşla ilgili bir tertibi tekrar yapacağız. Bunu aile doktorunun organize etmesini de sağlayacağız. Aile doktoruyla hastaneler ve eğitim araştırma dediğimiz üçüncü basamaklar birbiriyle haberli çalışacak. Şu anda entegre değiller. Bunu 6 ay içinde yapacağız. Aile doktoru gerektiği vakit, gerekli hasta için randevu alabilir hale gelecek.” dedi.

Memişoğlu, tabiplerin Türkiye’den gittiğine yönelik soruya karşılık da “Biz maalesef tabipleri son vakitlerde biraz darılttık, küstürdük, toplum olarak söylüyorum. Tabipleri toplum olarak üzdük.” diye konuştu.

“Birkaç tane hariç şu anda ilaç sorunumuz yok”

“İlaç problemimiz var mı?” sorusu yöneltilen Memişoğlu, “Hayır. Kimi ilaçlarla ilgili meşakkatler devir periyot oluyor lakin şöyle bir şey var. Biz bir ilacın ismiyle reçete yazdığımız için o ilaç aranıyor. Bazen o ilaç olmuyor fakat muadili var, tıpkı etken unsurlu. Onu tercih etmiyor vatandaş. O vakit o ilaç yok diye algı oluşabiliyor. Birkaç tane hariç şu anda ilaç derdimiz yok.” dedi.

“SMA hastaları için ilaçların SGK kapsamına alınması üzere bir durum var mı?” sorusuna Memişoğlu, bununla ilgili bir çalışma yaptırdığını belirterek, şöyle devam etti:

“Maalesef bu çocuklar mağdur ve muhtaçlar, aileleri de o denli ve devlet bu SMA hastalarının birçoklarına ilacını sağlıyor. Lakin bu mağduriyetten istifade eden bir kısım insanımız da oluştu maalesef. Bir bilim heyetimiz var, buna karar veriyor; ilaç yarayacak mı yaramayacak mı? Şu çalışmanın talimatını verdim; SMA hastalarında ilaçlar çocuklara ne kadar yarar etti, ne kadarının hayatını kurtardı, ne kadarını düzeltti? Bunları ilan edeceğiz. SMA hastaları bizim için devletimizin ilaçlarını ödediği hasta cinsidir. Buna ama bilim kurulu, tabiplerimiz karar verir. Maalesef bu mevzuda biraz kampanyalarla vesairelerle ipin ucu kaçmış üzere görünüyor. Bununla ilgili düzenleme yapacağız.”

İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin 30 yaş altı bayanlar için fiyatsız HPV aşısı uygulaması yaptığının hatırlatılması üzerine Memişoğlu, HPV aşısının üretimiyle ilgili bir çalışmaları olduğunu kaydederek, “Üretimine başlayacağız çok yakında ve yapacağız. (30 yaş altı kadınlara) Onu öneriyoruz lakin neden kullanılması gerektiğini, neden gereksinim duyulduğunu uygun açıklamamız lazım.” dedi.

Endonezya’nın Bali Adası’nda geçirdiği trafik kazasında yaralanan Tuğcan Işık’ın Türkiye’ye getirilmesinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun devreye girdiği argümanının sorulması üzerine Memişoğlu, hastanın Sıhhat Bakanlığınca Türkiye’ye getirildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

“Sağlıkta gereğini yaparız. Farklı bir şey istediler. Herkesin istediğini yapacak durumda değiliz. Gereği neyse onu yapıyoruz. Bu arkadaşımız trafik kazası geçirmiş. Kaburgada birkaç kırığı var. Olağan uçakla gelebilecek bir konumda. Oradaki büyükelçimiz ve hastaneyle şahsen görüştükten sonra birkaç gün içinde olağan uçakla gelebileceğini söz ettiler. Biz de bunun üzerine onu planladık. THY’ye, büyükelçimize teşekkür ediyorum. Aldık, İstanbul Havalimanı’na getirdik. (İmamoğlu) Onun girip girmediğini bilmiyorum. Biletini vermiş, ona ben karışmıyorum. Bir hastanın özel uçakla mı helikopterle mi yoksa olağan uçakla mı gelip gelmeyeceğine hastanın kliniğine, hekimine ve gereğine nazaran hareket ederiz. Uçakla gelmesi gerekiyorsa, Türk vatandaşıysa Fizan’da olsa uçağı gönderir aldırtırım. Bu kadar güçlü bir devletim. Fakat gerek yoksa o uçağın gidişinin maliyetini 85 milyon ödüyor.”

Hastanın Başakşehir Çam ve Sakura Kent Hastanesi’nde olduğunu anımsatan Memişoğlu, “Dün de onu ziyaret ettim, reklamını yapmadan. Bir istekleri var mı diye sordum. Bugün yarın taburcu edilecek. İzmir’e yeniden biz nakledeceğiz.” dedi.

“Kuduz aşıları sayısal manada çok fazla kullanılıyor”

Kuduz hadise sayısı ve başıboş köpek meselesine ait soruya karşılık Memişoğlu, kendi meskeninde de köpek beslediğini, çipi olan köpeğin her şeyini takip ettiğini söyledi.

Memişoğlu, “Aşıların vurulma oranına baktığımızda, kuduz aşısının bilhassa son 3-4 yıldır inanılmaz oranda kullanıldığını gördük. Kuduz aşıları sayısal manada çok fazla kullanılıyor. Sahipsiz köpeklerin dişlemesi, ısırması, kedilerin vesaire. Onun için bir tedbir alınması gerekiyor, devlet de gereğini yapmış üzere gözüküyor.” diye konuştu.

Soru üzerine, sıhhatte şiddetin yatay seyrettiğini kaydeden Memişoğlu, güzellik yaparken şiddet görmeyi çözemediğini, sıhhat çalışanlarına sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Gökçe Karaköse,Zeynep Rakipoğlu

En az 10 karakter gerekli