DOLAR 34,0819 0%
EURO 37,6700 -0.27%
ALTIN 2.741,97-0,71
BITCOIN 1982969-1.19403%
İzmir
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Bitlis’teki Urartu kalesinde yeni buluntular ortaya çıkarıldı
268 okunma

Bitlis’teki Urartu kalesinde yeni buluntular ortaya çıkarıldı

ABONE OL
19/08/2024 10:40
Bitlis’teki Urartu kalesinde yeni buluntular ortaya çıkarıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

BITLIS (AA) – Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde, Urartular devrinde 2bin 300 rakımda inşa edilen Kef Kalesi’ndeki arkeolojik hafriyatlarda ortaya çıkarılan buluntular, Urartu tarihine ışık tutuyor.

Urartu Hükümdarı 2. Rusa’nın Süphan Dağı eteğinde Adilcevaz, Malazgirt Ovası ve Van Gölü’ne hakim zirveye inşa ettirdiği 2 bin 700 yıllık kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığının müsaadesiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Coşkun başkanlığında hafriyat çalışmaları yürütülüyor.

Geçen yıllarda fil ayakları, mutfak ve hizmet odalarının ortaya çıkarıldığı kalenin en büyük ve en yüksek pozisyonundaki salonunda bu yıl 20 kişilik grupla yürütülen çalışmalarda 3 fil ayağı, çakmak taşı, obsidiyen (cam kaya) aletler, seramikler ile hayvan kemiklerine rastlandı.

“Urartu periyodunda bu kadar çok bazalt kullanılan tek kale”

Doç. Dr. Coşkun, AA muhabirine, bu yıl hafriyat çalışmalarını kalenin üst salon olarak isimlendirilen kısmında ağırlaştırdıklarını söyledi.

Kazılar sürdükçe yeni yapıların ortaya çıktığını anlatan Coşkun, “Urartu mavisi boyalara ve tekrar Urartuların kullandığı saray seramiklerine sıklıkla rastlıyoruz. Mutfak kısmında öğütme taşlarına ve çok fazla hayvan kemiğine rastladık. Burada hayvan kısmı yahut kurban merasimi düzenlenmiş olabilir. Çakmak taşı ve obsidiyen aletler ile çok fazla seramik kesimleri da çıkmakta.” dedi.

Kalenin üretiminde çok fazla bazalt taşının kullanıldığını belirten Coşkun, şunları kaydetti:

“Burası, Urartu devrinde bu kadar çok bazalt kullanılan tek kaledir. 2 bin 300 rakımda hafriyat çalışması yapıyoruz. Yüksek rakımda hafriyat çalışması yapılan yerlerden biri. Bizi zorlayan bir alanda çalışıyoruz. Kalemiz, Süphan Dağı’nın eteğinde yer alıyor. Muhtemelen Süphan Dağı’ndan getirdikleri bazalt taşıyla kale inşa etmişler. Kalede günlerce sürdüğü varsayım edilen büyük bir yangın yaşanmış. Salon kısmını gün yüzüne çıkarırken yaklaşık 60-70 santimetrelik kül katmanıyla karşılaştık. Bu yıl tespit ettiğimiz fil ayaklarının yıkılmış olanlarını tekrar ayağa kaldırarak hem turizme kazandırılmasını hem de kalemizin daha hoş bir görünüme kavuşmasını sağlayacağız.”

Muhabir: Şener Toktaş

En az 10 karakter gerekli