DOLAR 33,7514 0.2%
EURO 37,3953 0.69%
ALTIN 2.715,83-0,01
BITCOIN 1979103-1.47094%
İzmir
32°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Maliye mobilya dalındaki kayıt dışı faaliyetleri radarına aldı
74 okunma

Maliye mobilya dalındaki kayıt dışı faaliyetleri radarına aldı

ABONE OL
19/08/2024 13:40
Maliye mobilya dalındaki kayıt dışı faaliyetleri radarına aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye nazaran, kayıt dışı iktisatla çaba kapsamında kesim bazlı saha kontrolleri devam ediyor.

Gelir Yönetimi Başkanlığınca ülke genelinde eş vakitli sürdürülen kontrollerinde mobilya dalına odaklanıldı.

Bu kapsamda, bir ay boyunca mobilya imalatçıları ve imalata katkıda bulunan bağlantılı dallarda saha kontrolü yapıldı.

Mobilyacıların imalatçı yahut satıcı olarak örgütlendiği İstanbul’da MODOKO ve MASKO, Ankara’da da Siteler üzere yerler başta olmak üzere, üretimin ağır olduğu 29 kentte faaliyette bulunan mükelleflere kontrol gerçekleştirildi.

Mobilyanın ham husustan mamul kademesine gelinceye kadar üretim zincirinde yer alan tüm dallar kontrol planına dahil edildi.

Bu kapsamda, ağaç ve orman eserleri toptan satışı, ham mobilya imalatı, kesim, boya, vernik üzere fason iş yapanlar, hırdavatçılar, kumaş ve sünger üzere yardımcı eserleri satanlar, avize, cam, aksesuar, halı, kilim, perde satışı yapanlarla toptan ve perakende mobilya satışı gerçekleştirenler denetlendi.

Denetimlerde, kayıt dışı faaliyet, işletmeye ilişkin olmayan POS aygıtı kullanımı, IBAN aracılığıyla yapılan tahsilatlarda doküman düzenlenmesi, diğerine ilişkin banka hesapları üzerinden tahsilat yapılması, işletmede doküman tertibine ahenk, yanlışsız KDV oranı uygulanması, kayıt dışı personel çalıştırılması ile iş yeri kira bedelinin banka kanalıyla ödenmesi üzere konular denetim edildi.

Buna nazaran, bir ay boyunca mobilya ve temaslı kesimlerde 17 bin 258 mükellef denetlendi ve yaklaşık 53 milyon lira suistimal cezası kesildi.

Denetimlerde, 42,3 milyon lira hasılatın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi, 61 mükellefte KDV oranlarının uygulanmasına ait uyumsuzluk bulundu.

Ekipler, 4 bin 727 mükellefin diğerine ilişkin IBAN’ı kullanarak tahsilat yaptığını, 61 mükellefin de işletmeye ilişkin olmayan POS aygıtı kullandığını tespit etti.

463 firmanın mükellefiyet kaydı yok

Denetimlerde 463 iş yerinin mükellefiyet kaydı olmadan çalıştığı saptanırken 52 personelin kayıt dışı çalıştığı görüldü ve Toplumsal Güvenlik Kurumuna bildirildi.

Gelir Yönetimi, iş yerlerinin giriş çıkışlarında sevkiyat yapan araçların gerekli evrak tertibine uyup uymadığını da eş vakitli denetim etti.

Kayıt dışı çalıştığı tespit edilen ve kayıt uyumsuzluğu bulunan firmalarda fiili envanter çalışması yapılarak, mal sayımı gerçekleştirildi.

Ekiplerce yapılan tespitler tasnif edilerek gerekli vergi incelemelerine de başlandı.

“Çalışmalar, tüm mükellefler kayıt altına alınıncaya kadar devam edecek”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bahse ait değerlendirmesinde, gerekli kontrol ve yoklama çalışmalarının tüm mükellefler kayıt altına alınıncaya kadar devam edeceğini, kontrollerin her kesimde artarak süreceğini söyledi.

Bu alandaki uğraşın dozunu artıracaklarını vurgulayan Şimşek, “Çok kazanandan ve kayıt dışı olandan vergi almak için ne gerekiyorsa yapacağız. Kontrollerimiz, dallar kayıt dışı faaliyet gösterenlere odaklanıyor. ‘Maliye kesinlikle kapınızı çalacak’ demiştik, başta kayıt dışı olanlar olmak üzere, çok kazanıp az vergi verenleri denetlemeye devam edeceğiz.” dedi.

Şimşek, kayıt dışılıkla her alanda faal tekniklerle uğraş ettiklerine dikkati çekerek, dürüst mükelleflerin de her vakit yanında olduklarını vurguladı.

Maliye takımlarının daima alanda olacağını lisana getiren Şimşek, gayenin vergide adalet ve aktiflik olduğunu kaydetti.

Muhabir: Deniz Çiçek Palabıyık

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.