DOLAR 33,9872 0.27%
EURO 38,0601 0.63%
ALTIN 2.742,951,33
BITCOIN 2162974-1.15264%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Taşkınlarla gündeme gelen Terme Çayı’nın yatağı 30 metre genişletiliyor
150 okunma

Taşkınlarla gündeme gelen Terme Çayı’nın yatağı 30 metre genişletiliyor

ABONE OL
21/08/2024 07:40
Taşkınlarla gündeme gelen Terme Çayı’nın yatağı 30 metre genişletiliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

SAMSUN (AA) – Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürlüğünce Terme Çayı Islah Projesi çerçevesinde, ilçe merkezinden geçen çayın yatağının genişliği 50 metreden 80 metreye çıkarılıyor.

Bu yıl başlayan ve 2025 sonunda tamamlanması hedeflenen çalışmaları yerinde inceleyen DSİ 7. Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Terme Çayı Islahı 1. kısım çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Çelik, çayda yaklaşık bir kilometrelik ıslah çalışması yaptıklarını tabir ederek, “Terme’nin taşkın denetimine yönelik çalışmamız. 4 sıra DSM kolon, bir sıra fore kazıklar var. Onunla birlikte bir çelik yaya köprüsü yapıyoruz. Bir taşıt köprümüz olacak. Şu an yüzde 47 mertebesindeyiz.” dedi.

Çalışmanın 2025’te tamamlanmasını hedeflediklerini vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

“Terme ve Salıpazarı’nın taşkın denetimine yönelik, tıpkı vakitte bu işimizle birlikte üstte Köybucağı depolamamız var. Onun üstünde Salıpazarı Barajı’mız devam ediyor. Tekrar Salıpazarı’nın yan kolları üzerinde Çölen ve Bollas taşkın denetim hedefli barajımızda çalışmalar devam ediyor. Bunları büsbütün bitirdikten sonra inşallah Terme ve Salıpazarı ilçelerimizde hedeflediğimiz taşkın denetimini sağlayacağız. Daha evvel 50 metre genişliğindeydi yatak. Şu anda 80 metre genişliğine çıktı. Yaklaşık 30 metre genişleme var. Su taşıma kapasitesini de yüzde 35 civarında arttırıyoruz. Beton yüklü duvarların daha evvel gerisine taşkın sırasında su geçtiğinde stabilitesi kayboluyor ve devriliyordu. Daha sonra buraların yenileme muhtaçlığı doğuyordu. Lakin artık 4 sıra DSM ve bir sıra fore kazık kolonlarımızla birlikte su ardına yeniden geçecek lakin duvarlarda bir rahatsızlık olmayacak.”

“Vatandaşlarımız rahat bir nefes alacak”

Projenin 5 ayağının bulunduğunu, tamamlanmasının akabinde taşkın denetiminin büyük ölçüde sağlanacağını belirten Çelik, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Biri, Terme Çayı ıslahı, şu anda bulunduğumuz yer. İkincisi Köybucağı depolama inşaatı devam ediyor. Onun üzerinde Salıpazarı Barajımız, o da devam ediyor. Yüzde 30 fiziki gerçekleşme sağladık. Ayrıyeten Bollas ve Çölen barajları. Biz onların da projelerini yapıyoruz. Seneye inşallah projelerini bitirip onları da yatırım programına teklif edip ihalelerini yapacağız. Bunların tamamı bittiği vakit Salıpazarı ve Terme ilçelerimizde istek ettiğimiz taşkın denetimini hedefleyebileceğiz. Terme ve Salıpazarı’nda inşallah vatandaşlarımız rahat bir nefes alacak.”

Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü

En az 10 karakter gerekli