DOLAR 33,9872 0.27%
EURO 38,0601 0.63%
ALTIN 2.742,951,33
BITCOIN 21791344.84323%
İzmir
35°

AÇIK

16:56

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Gazze’de misyon yapan Amerikalı doktor, bölgede her gün “başından vurulmuş çocuklar gördüğünü” söyledi
488 okunma

Gazze’de misyon yapan Amerikalı doktor, bölgede her gün “başından vurulmuş çocuklar gördüğünü” söyledi

ABONE OL
22/08/2024 02:00
Gazze’de misyon yapan Amerikalı doktor, bölgede her gün “başından vurulmuş çocuklar gördüğünü” söyledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

CHICAGO (AA) – ABD’nin Chicago kentinde Demokrat Parti Kongresi devam ederken, Gazze’de vazife yapmış Amerikalı hekimler ve Biden idaresine İsrail’e silah göndermeyi bırakması daveti yapan Demokrat delegeler, bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantının akabinde AA muhabirine konuşan Amerikalı tabipler, gördükleri görüntünün “korkunç ve devasa bir yıkımdan diğer bir şey olmadığını” vurguladı.

California’da çalışan ve istekli olarak Gazze’de misyon yapan Amerikalı doktor Feroze Sidhwa, ilk olarak 2007 yılında işgal altındaki Batı Şeria’ya gittiğini ve o vakit yanında kaldığı Filistinli ailenin hayatının o günlerde dahi çok berbat kurallar altında olduğunu anlattı.

“Gazze kenti büsbütün bir felaket”

Sidhwa, “Çatışmalar hakkında çok şey gördüm lakin bir sefer Filistin’e gidince bir daha özgür kalamıyorsunuz, onu asla unutamıyorsunuz. Zira gördüğünüz şeyler nitekim öylesine müthiş.” dedi.

Bu yıl 25 Mart ile 8 Nisan ortasında Han Yunus’un güneyindeki Avrupa Hastanesi’nde misyon yaptığını anlatan Amerikalı doktor, “Gazze şehri tamamen bir felaket. Şu anda dünyada makûs bir şeyin olduğunu düşünüyorsanız bilin ki orası Gazze’dir.” biçiminde konuştu.

“Yetersiz beslenme ve kıtlık var ve bu büsbütün kasıtlı”

Gazze’de bir doktor olarak her gün açlıkla savaşan insanları görmenin dayanılmaz olduğunu kaydeden ve bunun İsrail tarafından kasıtlı yapıldığını vurgulayan doktor Sidhwa şunları söyledi:

“Birincisi, yetersiz beslenme ve kıtlık var ve bu büsbütün kasıtlı. Amerikalı senatörler bile bunun bu türlü olduğunu açıkça söylüyor. İkincisi çocuklar silahla maksat alınıyor. Açıkçası bunu görmeyi beklemiyordum. Pek çok çocuğun öldürüldüğünü biliyordum lakin bunların bombalamalar sonucu olduğunu sanıyordum. Lakin bu durum, başından vurulmuş çocukları açıklamıyor. Sözün tam manasıyla orada bulunduğum her gün başından vurulmuş çocuklar gördüm. Bu bir kaza olamaz. Bu, çocukları kasıtlı olarak maksat almaktır. Bu cinayettir.”

Amerikan idaresinin bu türlü bir şeyi destekleyemeyeceğini kaydeden Sidhwa, “ABD hükümeti bunu fonlamamalı, bu kadar açık ve net. ABD hükümeti bu cürümlere ortak olmamalı.” kelamlarıyla reaksiyon gösterdi.

Dünyada, İsrailliler hariç kimsenin bu türlü bir katliamı destekleyemeyeceğini belirten Sidhwa, “Bir kezinde (İsrail Başbakanı) Binyamin Netanyahu, ‘ABD bize silah göndermeyi keserse biz de tırnaklarımızla savaşırız’ demişti. Tamam, bizim silahlarımızı, paramızı ve hükümetimizin itibarını bir kenara bırakın ve tırnaklarınızla savaşın.” sözlerini kullandı.

“Göğsünden vurulmuş çok çocuk gördüm”

Chicago’da vazife yapan ve iki defa Gazze’ye istekli olarak giden Amerikalı doktor Tammy Abughnaim de gördüklerini anlatırken büyük acılara tanıklık ettiklerini vurguladı.

Son 6 ayda Gazze’ye 2 defa gittiğini aktaran Abughnaim, İsrailli askerlerin kurşunları, bombalar, şarapnel modülleri ve bina yıkıntıları hasebiyle önemli yaralanmış yüzlerce çocuk ve bayanı tedavi etmeye çalıştıklarını belirtti.

“İsrail bombalarına maksat olan konutlardan gelen yaralıların yüzde 60-70’i çocuklardı.” diyen Amerikalı doktor, temmuz-ağustos döneminde son misyonunda Han Yunus’ta İsrail askerlerinin gölgesi altında çok sıkıntı kaidelerde misyon yaptığını söyledi.

“Şunu söyleyebilirim ki İsrail askerlerinin kasıtlı olarak gaye aldığı siviller ve çocuklar gördüm, karnından ve göğsünden vurulmuş çocuklar gördüm. İsrail mayınlarının mezarlıkta oynayan çocukların üzerinde patladığına şahit oldum.” diyen Abughnaim, bir doktor olarak gördüğü yaraların dehşetli olduğunu ve ikinci vazifesinde gördüğü yaraların birincisinden daha da berbat olduğunu vurguladı.

Biden-Harris idaresine ve Amerikan halkına seslenen ABD’li doktor, “Eğer önceliğiniz sivillerin hayatlarını korumak ve sivil kayıpları azaltmaksa o vakit İsrail’e karşı silah ambargosunu savunmak sizin sorumluluğunuzdur. İster Demokrat olun ister Cumhuriyetçi, gerçek olan şey İsrail’i silahlandırmaya son vermektir.” halinde konuştu.

Demokrat delegeler Harris’ten somut Gazze planı istiyor

Minnesota’dan gelen ve Biden’a oy vermeyeceğini ilan eden bağımsız Demokratların temsilcilerinden Asma Mohammed ise Kamala Harris’in Gazze siyasetini somut formda kamuoyuna açıklaması gerektiğini vurguladı.

Mohammed, “Biden idaresine açıkça şu bildirisi gönderiyoruz: Bizim ismimize bizim vergilerimizle İsrail idaresine tek bir bomba daha gönderilmesini istemiyoruz. Daha geçen hafta Biden idaresi İsrail’e 20 milyar dolarlık askeri yardıma onay verdi. Bu bombalar Filistinli çocukları, bayanları, erkekleri ve aileleri öldürmek için kullanılıyor.” dedi.

Gazze’de ateşkes konusunda ABD idaresinin telaffuzlarını samimi bulmadığının altını çizen Demokrat delege, “Hem ateşkes istediğinizi söyleyip hem de ateşkes beklediğiniz insanlara silah göndermeye devam edemezsiniz. Bu büsbütün mantıksız.” diye konuştu.

Harris’in 22 Ağustos’ta yapacağı konuşmayı beklediklerini anlatan Mohammed, bu konuşmada kendisinden somut bir plan duymayı umduklarını belirtti.

Muhabir: Hakan Çopur

En az 10 karakter gerekli