DOLAR 33,9413 0.25%
EURO 37,9752 0.41%
ALTIN 2.733,27-0,04
BITCOIN 20683502.9925%
İzmir
31°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Memleketler arası yarıştan 3 mükafatla dönen mühendis adayları raylı ulaşımda “hız” tanımıyor
70 okunma

Memleketler arası yarıştan 3 mükafatla dönen mühendis adayları raylı ulaşımda “hız” tanımıyor

ABONE OL
22/08/2024 08:00
Memleketler arası yarıştan 3 mükafatla dönen mühendis adayları raylı ulaşımda “hız” tanımıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KOCAELI (AA) – Mühendislik kısmı öğrencilerinden oluşan 38 mevcutlu grup, 10 ay süren AR-GE çalışmalarının akabinde ürettikleri hyperloop kapsülüyle 15-21 Temmuz’da İsviçre’de gerçekleştirilen yarışa katılarak “itki”, “levitasyon”, “sensör ve kontrol” kategorilerinde ödül aldı.

İTÜ Hyperbee, Hyperloop treninin prototipini geliştirip ürünleştirerek süratli raylı ulaşımın öncülerinden olmak istiyor.

TÜBİTAK’ın Gebze yerleşkesinde 13-17 Ağustos’ta düzenlenen Hyperloop Geliştirme Müsabakası’nda ikinci olan İTÜ Hyperbee Grubu, milletlerarası tertiplere da daha fazla katılarak raylı ulaşım teknolojisine katkı sağlayacak projeleri üretmek maksadıyla çalışmalarını sürdürüyor.

“Hyperloop alanında mühendis olarak çalışmak istiyorum”

Takım kaptanı Hamza Bahadır Çelik, AA muhabirine, Türkiye’ye hyperloop alanında birinci milletlerarası mükafatı kazandırmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Çelik, milletlerarası çalışan mühendislerin araçlara ve hyperloop teknolojisine bakış açısını gördüklerini belirterek, “Bunu kendi geliştirdiğimiz aracımıza en yeterli biçimde aktarıp önümüzdeki sene de başvurduğumuz kategorilerde birinci olmayı hedefliyoruz.” dedi.

Hedeflerinden bahseden Çelik, “Hyperloop, daha yeni bir teknoloji olduğu için şu anda hiçbir ülke gerçek boyutta kullanmıyor. Biz de aslında Türkiye olarak geliştirdiğimiz prototiplerle dünyadaki bu yarışa girmiş bulunmaktayız. Ülkemizin de dayanaklarıyla ülkeler ortası yarışa girmiş olup uzun vadede, daha ileri boyutlu bir teknoloji çıkarmak istiyoruz. Ben de hyperloop alanında mühendis olarak çalışmak istiyorum.” diye konuştu.

“Türkiye’de hyperloop’un geleceği var”

Takım kaptan yardımcısı Tuba Akbulut da Türkiye’de hyperloop teknolojisini geliştiren öncülerden olmak istediklerini belirtti.

Uzun vadede hyperloop sistemlerini geliştirerek bir araç elde etmek istediklerini anlatan Akbulut, geliştirdikleri kapsül ve alt sistemleri prototipleştirip ürünleştirebilmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Akbulut, Türkiye’deki mühendis adaylarının hyperloop alanında yüksek ivmeyle çalışmalarına devam ettiğini, bu türlü sürerse dünyada kesimin öncülerinden olabileceklerini lisana getirerek, şunları kaydetti:

“Dünyaya baktığımızda bu teknoloji ortaya çıkalı 10 yıl lakin oluyor. Avrupa şu anda en önde gidiyor. Bizde hyperloop geç başlamış olabilir ancak onlarda olmayan ve bizde olan bir coşku var. Biz onlardan çok daha büyük bir ivmeyle ilerliyoruz. İsviçre’ye gittiğimizde de gördüğümüz; onların 8 yılda yaptığını bizim 3 yılda yapabiliyor olmamız. Çok daha süratli ilerlediğimize, onları yakalayabileceğimize hatta tahminen de dünyada öncülerden olabileceğimize inanıyoruz.”

Hyperloop’un Türkiye’de TEKNOFEST müsabakalarıyla duyulduğuna değinen Akbulut, yaptıkları araştırmalarda dünyayı hyperloop teknolojisinde yakalamak üzere olduklarını, Türkiye’de hyperloop’un geleceği olduğunu kendilerinin de bu hususta başı çekebileceğini kelamlarına ekledi.

Muhabir: Cem Ali Kuş

En az 10 karakter gerekli