DOLAR 33,9872 0.27%
EURO 38,0601 0.63%
ALTIN 2.742,951,33
BITCOIN 21781840.24094%
İzmir
31°

AÇIK

13:11

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Kudüs İslami Vakıflar Meclisi: Aksa’ya karşı 55 yıl evvel işlenen kundaklama hatası bugün farklı formlarda devam ediyor
105 okunma

Kudüs İslami Vakıflar Meclisi: Aksa’ya karşı 55 yıl evvel işlenen kundaklama hatası bugün farklı formlarda devam ediyor

ABONE OL
22/08/2024 16:20
Kudüs İslami Vakıflar Meclisi: Aksa’ya karşı 55 yıl evvel işlenen kundaklama hatası bugün farklı formlarda devam ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KUDÜS (AA) – Kudüs’teki dini mercilerden İslami Vakıflar, Din İşleri ve Kutsal Yerler Meclisi, Mescid-i Aksa’nın yakılmasının 55. yıl dönümü münasebetiyle açıklama yaptı.

Açıklamada, “Yangın, nefret alevlerini körükleyen hain Siyonist eller tarafından planlandı ve gerçekleştirildi. Olay, Avustralya vatandaşı Michael Rohan isimli aşırılık yanlısı tarafından gerçekleştirildi.” sözü kullanıldı.

Caminin büyük bir kısmının ziyan gördüğü yangında, “Kudüs Fatih’i” Selahaddin Eyyubi’nin tarihi minberi de dahil İslam medeniyetine ilişkin çok sayıda değerli tarihi ve sanatsal yapıtın yok olduğu hatırlatıldı.

Mescid-i Aksa’yı 55 yıl evvel kundaklayan zihniyetin hala devam ettiğine işaret edilen açıklamada, “Bu menfur cürüm günümüzde farklı formlarda, mübarek Mescid-i Aksa’nın iletisine ve kimliğine ziyan verme amacıyla tehlikeli boyutlarda devam etmektedir.” sözüne yer verildi.

Açıklamada, “Nefret dolu aşırılıkçı sistemin ve sponsorlarının açık takviyesiyle Mescid-i Aksa’nın etrafındaki ve surlarının altındaki hafriyatlar ile kuşkulu Yahudileştirme projelerinin 55 yıl evvelki yangından daha az tehlikeli olmadığı” vurgulandı.

Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin gerçekleştirdiği taarruzlara işaret edilen açıklamada, şu tabirlere yer verildi:

“Günlük taarruzlar gerçekleştiren, yıkım ve kundakçılık daveti yapan aşırılık yanlılarını kınıyoruz.

Mübarek Mescid-i Aksa’nın avlularında aleni bir formda Talmud ayini yaparak, ilahi söyleyip ve dans ederek Müslümanlara karşı provakatif yaklaşımlar sergilemeye devam ediyorlar.”

Mescid-i Aksa ve etrafını cebir ve kibir mantığıyla Musevileştirmeye ve dini, tarihi ve tüzel gerçekliğini değiştirmeye yönelik tüm teşebbüslere karşın, 144 dönümlük alanıyla ne bölünmeyi, ne iştiraki kabul edecek ve sırf Müslümanlara ilişkin bir camii olarak kalacaktır.”

Filistinliler, İsrail’in Mescid-i Aksa da dahil olmak üzere işgal altındaki Doğu Kudüs kentini Yahudileştirmek, Arap ve İslam kimliğini ortadan kaldırmak için ağır bir halde çalıştığını belirtiyor.

İsrail’in Doğu Kudüs’ü 1967’de işgal etmesi ve 1981’de de memleketler arası hukuku hiçe sayarak burayı ilhak etmesine karşı direnen Filistinliler, kurmayı hedefledikleri bağımsız devletin başşehri olarak Doğu Kudüs’e bağlılıklarını koruyor.

Mescid-i Aksa, 21 Ağustos 1969’da Avustralya asıllı fanatik Denis Michael Rohan tarafından kundaklanarak yakılmıştı.

Aksa’nın güney bölümündeki “Kıble Mescidi” olarak bilinen doğu bölgesinde başlayan yangında, ortalarında “Selahaddin el-Eyyübi’nin Minberi” olarak bilinen tarihi eser de olmak üzere tüm eserler yanıp kül olmuştu.

Muhabir: Abdel Ra’ouf D. A. R. Arnaout,Muhammed Emin Canik

En az 10 karakter gerekli