DOLAR 33,9872 0.27%
EURO 38,0601 0.63%
ALTIN 2.742,951,33
BITCOIN 21745535.30664%
İzmir
35°

AÇIK

16:56

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Maliye’den tütün dalına eş vakitli kayıt dışılık sayımı
59 okunma

Maliye’den tütün dalına eş vakitli kayıt dışılık sayımı

ABONE OL
24/08/2024 11:20
Maliye’den tütün dalına eş vakitli kayıt dışılık sayımı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye göre Vergi Denetim Kurulu (VDK), Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Kayıt dışılığın mükellefler ortasında sebebiyet verdiği haksız rekabet ve adaletsizliği gideriyoruz. Vergide adalet ve aktifliği artıracağız, çok kazanandan çok vergi alacağız.” iletisi ve talimatı doğrultusunda sektörel incelemelerini sürdürüyor.

Kurul, kayıt dışılıkla çaba kapsamında tütün dalında bilhassa makaron üreticilerini mercek altına aldı.

Yürütülen çalışmalarla, bilhassa teminat yükümlülüğüne uymayan firma bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Daire Başkanlığından temin edilerek VDK Risk Tahlil Merkezince risk tahliline tabi tutuldu.

Hasılat beyanları yapılmadı

Risk değerlendirmesi sonucunda birinci etapta İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır’ın da ortalarında bulunduğu 8 vilayette 23 sigara ve makaron üreticisi firmanın 26 farklı adresi tespit edildi. Bu firmaların tıpkı vakitte yüksek maliyetleri olmasına karşın hasılat beyanlarının olmadığı yahut düşük olduğu belirlendi.

Tespit edilen 23 firmanın 8 vilayette bulunan 26 adresinde vergi müfettişlerinin uyumunda gelir uzmanları ile Emniyet ve Jandarma işçisinin de iştirakiyle eş vakitli sayım gerçekleştirildi. Sayım süreci gün boyunca devam etti.

Stok kayıtları ile fiili durum karşılaştırıldı

Sayımlarda, bilhassa teminat vermediği halde faaliyetine devam eden firma olup olmadığı, üretim tesislerinde bandrol mevzuatına karşıt eser bulunup bulunmadığı, stok kayıtları ile fiili durum ortasında fark olup olmadığı denetim edildi. Ayrıca, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile Vergi Usul Kanunu kapsamında başka kaçakçılık fiillerinin varlığı araştırıldı.

Yapılan sayımlar sonucunda haklarında tespit yapılan mükellefler, vergi incelemesine alınacak.

Bakanlık, tütün eserleri imalatıyla uğraşan bir firmaya, yapılan randıman tahlili ve kaydi envanter çalışması sonucunda kayıt dışı çalıştığının tespit edilmesi üzerine 6 milyar lira vergi ve ceza uygulamıştı.

Muhabir: Deniz Çiçek Palabıyık

En az 10 karakter gerekli