DOLAR 33,9872 0.27%
EURO 38,0601 0.63%
ALTIN 2.742,951,33
BITCOIN 21747724.48719%
İzmir
35°

AÇIK

16:56

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Ticaret Bakanlığından kapıdan satışta tüketicilerin cayma hakkını kolaylaştıran düzenleme
57 okunma

Ticaret Bakanlığından kapıdan satışta tüketicilerin cayma hakkını kolaylaştıran düzenleme

ABONE OL
24/08/2024 11:40
Ticaret Bakanlığından kapıdan satışta tüketicilerin cayma hakkını kolaylaştıran düzenleme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Ticaret Bakanlığınca hazırlanan “İş Yeri Dışında Kurulan Mukaveleler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Konuya ait Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, şimdiki gereksinimler ve sıkıntılar doğrultusunda tüketicileri hami düzenlemelerin getirildiği belirtildi.

Açıklamada, kelam konusu değişiklikle ön bilgilendirme, mukavelenin zarurî içeriği, biçim koşulu, cayma hakkı, yetki dokümanı üzere konulara yer verilerek tüketicilerin ekonomik menfaatlerinin korunmasının amaçlandığı tabir edildi.

İlgili yönetmeliğin kapsam, ön bilgilendirme, mukavelenin mecburî içeriği, cayma hakkının istisnaları, bilgilerin saklanması başlıkları ve yetki dokümanı kısmında yer alan müracaat şartları, müracaatın kıymetlendirilmesi, geçerlilik mühleti ve evrak iptali başlıklarında değişiklikler yapıldığına işaret edilen açıklamada, iş yeri dışında satış yapan satıcı ve sağlayıcılara ek yükümlülükler getirildiği kaydedildi.

“Tüketicinin satıcı ve sağlayıcıya süratli ulaşması sağlanacak”

Açıklamada, satıcı ve sağlayıcı ile tüketici ortasında kurulan kontratın zarurî içeriğinde yapılan değişikliklerle tüketicinin satıcı ve sağlayıcıya süratli ulaşmasına imkan veren ek bağlantı bilgilerine yer verilmesinin mecburî hale getirildiği bildirildi.

Böylelikle tüketicinin haklarını kullanırken muhatap bulmada yaşadığı problemlerin önüne geçilmesinin ve cayma hakkını kullanılmasının kolaylaştırılmasının amaçlandığı vurgulanan açıklamada, “Satıcı ve sağlayıcının evvelce oluşturacağı sistem üzerinden kısa bildiri, elektronik posta üzere yollarla cayma hakkının kullanılabilmesi mümkün kılındı. Ayrıyeten cayma hakkının kullanım koşullarına ait ayrıntılı bilgilerin tüketiciye el yazısı ile yazdırılması sağlanarak, tüketicilerin bu hususta aldatılmasının ve yanıltılmasının engellenmesi hedeflendi.” sözlerine yer verildi.

Açıklamada, aktivasyon kodu, kart kazıma üzere yollarla istisna kapsamında bedellendirilen eserlerde tüketicilere cayma hakkı tanındığının da altı çizildi.

Yetki evrakı müracaat koşullarının daha sıkı kurallara bağlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Yapılan değişikliklerle, yetki evrakı müracaat koşulları ağırlaştırılmış, yetki dokümanı yenileme sürecinde yetki evraksız satış yapmasını önleyecek biçimde ek mühlet tanımlanmış ve yönetmeliğe alışılmamış uygulamaların tespit edilmesi halinde yetki dokümanının iptal edilmesi süreci kolaylaştırılmıştır.”

Söz konusu yönetmelik 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek.

Muhabir: Seda Tolmaç

En az 10 karakter gerekli