AA
SAMSUN (AA) – Türkiye’nin en verimli ovalarından Bafra Ovası’nda üreticiler, kapya biber hasadına başladı. Salça, toz biber imalinde kullanılan, közlenerek tüketilen kapya biber, lezzeti ve etli yapısıyla talep görüyor.
Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine, Bafra Ovası’nda yüklü olarak zerzevat üretimi yapıldığını söyledi.
Ovada 2023 sayılarına bakıldığında toplam 870 bin ton zerzevat üretimi olduğuna işaret eden Sağlam, “Tabii 2023 yılı içerisinde biber üretimimize baktığımızda tamamı 46 bin dekar alanda yaklaşık 168 bin ton biber üretimimiz vardı. 2024’te üretim alanı 51 bin dekara çıktı. Buradan da toplam 182 bin ton üzere bir rekolte bekliyoruz. Bunun içerisinde kapya biber üretimine baktığımızda 32 bin dekar alanda 131 bin ton bir kapya biber rekoltesi beklentimiz var.” dedi.
Sağlam, Bafra Ovası’ndaki kapya biberin çok kaliteli olduğunu vurgulayarak şunları lisana getirdi:
“Samsun’dan biberi ile ünlü Şanlıurfa, Kahramanmaraş üzere vilayetler de başta olmak üzere yaklaşık 32 ile biz kapya biber gönderiyoruz. Bugün yaklaşık maliyetlerimize baktığımızda 12 bin ile 15 bin lira ortası dekara maliyetimiz ancak yaklaşık 40 bin ile 50 bin lira ortası bir iç piyasada satışımız var. Kilogram olarak baktığımızda bugün 10-11 lira ortasında yurt içine, yurt dışına ise 17 liradan satışı yapılıyor. Hasebiyle çiftçimiz kapya biberde verimli bir yıl yaşamaktadır.”
Sebze ticareti ve üreticiliği yapan Adem Yanık ise ovada kapya biber hasadına başladıklarını; Polonya, Romanya, Almanya, Fransa, İtalya üzere Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini kaydetti.
İç piyasada ise bilhassa Doğu ve Güneydoğu bölgesine biber gönderdiklerini aktaran Yanık, “İç piyasa 10 ila 11 lira ortasında Avrupa’ya ise 17 ile 18 lira ortasında satış yapıyoruz. Üreticiden 7 ile 8 lira ortasında alıyoruz. Ben de bu yıl bin ton üretim yaptım. Bu yıl kuraklıktan ötürü randıman biraz az. Bir hafta içinde ihracatın daha da artacağını öngörüyoruz.” diye konuştu.
Kapya biber hasadında çalışan bayanlar ise tarlada hem hasat hem de eserlerin kasalamasını yaptıklarını anlatarak günlük 1100 ile 1200 lira ortasında kazandıklarını lisana getirdi.
Muhabir: İlyas Gün,Emre Dilek
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce