DOLAR 34,0287 0.11%
EURO 38,0616 0.14%
ALTIN 2.740,14-0,39
BITCOIN 2141297-1.85469%
İzmir
28°

HAFİF YAĞMUR

13:11

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Ziraî uygulamalara “üretim planlaması” ayarı
82 okunma

Ziraî uygulamalara “üretim planlaması” ayarı

ABONE OL
27/08/2024 02:40
Ziraî uygulamalara “üretim planlaması” ayarı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye nazaran, ziraî üretim planlamasıyla eser yahut eser kümelerinin arz ve talep ölçülerine nazaran belirlenmesi hedefleniyor.

Stratejik eserlerde arz güvenliğinin korunması, ülke gereksinimine nazaran taban ve azami üretim ölçülerinin tespit edilerek, arz fazlası yahut eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi öngörülüyor.

Üretimin planlanmasıyla su kısıtlılığı, sosyoekonomik şartlar, pazarlama imkanları, ziraî altyapı, depolama ve işletme kapasitesi, alet ve ekipman varlığı, alan büyüklüğü, hayvan varlığı, çiftçi tecrübeleri, su eserleri avcılığı üzere konular dikkate alınarak en uygun yerde üretim yapılması amaçlanıyor.

Bakanlık, üretim planlamasının kolaylaştırılması ve teşviki için öteki uygulamaları da bu süreçlerle uyumlu hale getirmeye odaklandı. Bu kapsamda, kayıtlılık, ziraî takviyeler, ziraî krediler, hibe programları, işlenmeyen tarım topraklarının üretime kazandırılması, tarım topraklarının izinlendirilmesi, kontratlı üretim ve ziraî örgütlerin derecelendirilmesi çalışmaları yapılıyor.

Tarım yerlerinin emel dışı kullanımına müsaade verilmeyecek

Üretim planlaması kapsamında çiftçilerin ve üretim alanlarının kaydedilmesi gerekiyor. Bu kapsamda, Çiftçi Kayıt Sistemi müracaat adap ve temellerinde gerçekleştirilen değişiklikle üretim yapılan tüm alanların kaydedilmesine imkan sağlandı.

Tarımsal takviyeler de üretim planlamasının uygulanması için değerli bir yönlendirici araç olarak fonksiyon görüyor. Bu çerçevede ziraî takviyelerin aktifleştirilmesi çalışmaları yürütüldü. 2024-2026 yıllarını kapsayan hayvansal üretim ve su eserleri üretimi dayanakları uygulanmaya başlandı. 2025-2027 üretim yıllarını kapsayan bitkisel üretim dayanakları de hazırlandı ve yayım süreci devam ediyor.

Tarımsal üretime yönelik Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılan hazine faiz dayanaklı krediler ziraî üretim planlamasını yönlendirmek ve teşvik etmek gayesiyle yine düzenlendi. Bu kapsamda planlı üretime uygun üretimler için yatırım ve işletme kredilerinde ek faiz indirimleri sağlanıyor.

Bakanlık tarafından verilen kırsal kalkınma hibeleri de dahil tüm hibe programları, üretim planlaması siyasetine uyumlu hale getirildi.

Üst üste iki yıl işlenmeyen tarım topraklarının kira bedellerinin arazi maliklerine ödenmesi şartıyla Bakanlıkça kayıt altına alınarak ziraî üretim emelli kiralanması da üretim planlamasına uyumlu uygulanacak.

Tarımsal üretim planlaması doğrultusunda toprak ve arazi varlığının belirlenmesi, tarım topraklarının maksat dışı kullanımına müsaade verilmemesi, başta büyük ovalar olmak üzere verimli tarım topraklarının korunması da büyük kıymet arz ediyor.

Sözleşmeli üretimle aktif izleme ve kıymetlendirme yapılacak

Üretim planlamasının uygulanması ve izlenmesi için değerli bir araç olan kontratlı üretim modelinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması çalışmaları yapılıyor. Bu kapsamda Kontratlı Üretimin Adap ve Asılları Hakkında Yönetmelik yürürlüğe girdi.

Düzenlemeyle “tip sözleşmeler” ile uygulamada birliktelik sağlanması, kayıt sistemi ile aktif izleme ve kıymetlendirme yapılması, sigorta ile tarafların risklerinin minimize edilmesi, arabuluculuk sistemi ile uyuşmazlıklara süratli ve aktif tahlil bulunması amaçlanıyor. Bitkisel, hayvansal ve su eserleri hususlarında 13 “tip sözleşme” Bakanlık internet sitesinde yayımlandı.

Üretim planlamasında ziraî emelli örgütlerin faal rol alması için bu kuruluşların yapılarının güçlendirilmesi ve etkinliklerinin artırılması amaçlanıyor. Belirlenen kriterler ışığında başarılı olan ziraî örgütler birinci derece ziraî örgüt dokümanına hak kazanacak. Doküman alacaklar 1 Eylül prestijiyle internet sitesinde ilan edilecek. Birinci derece örgütlere daha fazla takviye, ek faiz indirimli kredi ve projelerde müspet ayrımcılık sağlanacak.

Muhabir: Mustafa Çalkaya

En az 10 karakter gerekli