DOLAR 34,0819 0%
EURO 37,6700 -0.27%
ALTIN 2.741,97-0,71
BITCOIN 2003582-0.11031%
İzmir
30°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:54

SABAHA KALAN SÜRE

ABD’den iadesi sağlanan 6 bin 500 yıllık tarihi eser, Çanakkale’deki şenlikte ziyarete açıldı
68 okunma

ABD’den iadesi sağlanan 6 bin 500 yıllık tarihi eser, Çanakkale’deki şenlikte ziyarete açıldı

ABONE OL
01/09/2024 18:00
ABD’den iadesi sağlanan 6 bin 500 yıllık tarihi eser, Çanakkale’deki şenlikte ziyarete açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ÇANAKKALE (AA) – Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, merasimdeki konuşmasında, Milattan Evvel (MÖ) 4500 yılına ilişkin, Orta Kalkolitik devir mermer Kilya tipi idolün geçen yıl Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un lansmanını yaptığı yapıtlardan birisi olduğunu söyledi.

Bakanlığın kaçakçılıkla uğraş çalışmasını ABD’deki kaçakçılık savcısıyla bir arada yürüttüğünü belirten Mumcu, şunları kaydetti:

“Bakanlığımızın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Gayret Dairesinin ülkemize, tekrar ana yurduna geri kazandırdığı yapıtımızın açılışında onun örtüsünü daima birlikte açacağız. Sayın Bakan’ımızın görev aldığı yıllar içerisinde yurt dışından birçok yapıtı getirme fırsatı bulduk. Kaçakçılık konusunda çalışan genel müdürlüğümüze ve tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Doğal vatanına geri dönen yapıtlarımızı sergilemek, kültürel mirasımızı, coğrafyamızda ömür sürmüş tüm medeniyetlere ilişkin yapıtlarımızı tekrar buraya getirmek bizi son derece memnun ediyor.”

Kaçakçılıkla Çaba Dairesinde misyonlu arkeolog Funda Kumru Koşar da Türkiye’nin kültür varlıklarını ilişkin olduğu topraklardan koparmaya çalışanların kaçışının olmadığını lisana getirdi.

Bu kapsamda yaptıkları çalışmalarda “Bu ülkenin kanunlarından kaçış yok.” dediklerini anlatan Koşar, şöyle konuştu:

“Bu stantla bu alandaki farkındalığı artırmayı hedefliyoruz. Standın 4’üncüsünü burada düzenliyoruz. Sayın Bakan’ımızın da desteğiyle bu stantta Troya’dan yurt dışına kaçırılmış ve tekrar topraklarına kazandırılmış kültür varlıklarıyla, kolluk kuvvetlerimizin başarılı operasyonlarıyla Çanakkale bölgesinde ele geçirilen kültür varlıklarını göreceksiniz. Bu standın Troya’da düzenlenmesi ayrıyeten bizler için değerli zira 19’uncu yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti devrinde Troya yapıtlarının ilişkin olduğu topraklara iadesi için gerek türel çabalar gerekse ulusal ve milletlerarası basının bilgilendirilip ayağa kaldırılması halinde önemli çabalar yürütülmüş. Biz de Osmanlı Devleti devrinden aldığımız kadim bilgilerle, Kaçakçılıkla Çaba Dairesi olarak ülkemize ilişkin olanların bu topraklarda kalması ve yurt dışına kaçırılanların da tekrar vatanına dönmesi için Sayın Bakan’ımızın da destekleriyle kararlılıkla çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

Çıplak köyünde mayıs ayında bisikletiyle gezdiği sırada yolda bulduğu Roma periyoduna ilişkin 2 bin yıllık sikkeyi müzeye bağışlayan Onur Özcan Çimen’e, Bakan Yardımcısı Mumcu tarafından tablet bilgisayar ikram edildi.

“Mülteci Aeneas: Mitlerden Günümüze Göçün İzleri” bahisli standın gezilmesiyle sona eren programa, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri Yöneticisi Selim Terzi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan ile çok sayıda davetli katıldı.

Muhabir: Burak Akay

En az 10 karakter gerekli