DOLAR 34,0261 0.11%
EURO 37,7642 0.48%
ALTIN 2.734,410,39
BITCOIN 1960729-0.398%
İzmir
33°

AZ BULUTLU

19:39

AKŞAMA KALAN SÜRE

Oyuncu Mehmet Ulay, yaptığı çalışmalarla Almanya Türkiye ortasında köprü oldu
58 okunma

Oyuncu Mehmet Ulay, yaptığı çalışmalarla Almanya Türkiye ortasında köprü oldu

ABONE OL
04/09/2024 13:40
Oyuncu Mehmet Ulay, yaptığı çalışmalarla Almanya Türkiye ortasında köprü oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Mehmet Ulay’ın vefatının üzerinden bir yıl geçti.

Ankara’da 28 Mayıs 1942’de dünyaya gelen Ulay, birinci tahsilini Ankara’da tamamladı.

Daha sonra ailesiyle İstanbul’a yerleşen Ulay, Kabataş Lisesi’nden mezun oldu. Liseden sonra sanatçı olmaya karar veren ve tiyatro yapmak istediğini ailesine açınca dayanak gören sanatçı, imtihanla girdiği İstanbul Belediye Konservatuvarında eğitim gördü.

Ulay, 1963’te Devlet Tiyatrolarında sahneye çıkmaya başladı. Profesyonel oyuncu olarak 1964’te Ankara Sanat Tiyatrosunda “Ayak Bacak Fabrikası” oyununda rol aldı.

Ankara Sanat Tiyatrosunda oyunculuk yaparken, Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesinde okumaya devam eden Ulay, yaptığı bir açıklamada, tiyatroya fazla vakit ayırdığı için 4 yıllık okulu 6 yılda bitirebildiğini söylemişti.

1971 yılına kadar İngiltere’de çeşitli tiyatrolarda çalıştı

Mehmet Ulay, 1969’da İngiltere’ye yüksek tahsil ve lisan eğitimi için gitti. İngiltere’de 1971’e kadar çeşitli tiyatrolarda çalışan usta oyuncu, tiyatro eğitimi aldı, çeşitli oyunlarda reji asistanı olarak vazife yaptı.

Oldwick Theater’da misyon alan ünlü oyuncu, 1971’den itibaren Ankara Sanat Tiyatrosu bünyesinde, müdürlük, oyunculuk ve direktör yardımcılığını üstlendi.

Ankara Sanat Tiyatrosu, 12 Eylül 1980 darbesinin akabinde kapatılınca Almanya’ya giden Ulay, Dışişleri Bakanlığının konsolosluk memur imtihanlarını kazanarak 2 yıl boyunca Nürnberg Başkonsolosluğunda çalıştı. Başkonsolosluktaki memuriyet misyonunu 1982’de noktalayan Ulay, bir mühlet Pamukbank’ın Nürnberg şubesinde yöneticilik yaptı.

Ulay, Almanya’da bulunduğu süreçte ticarete de atılarak, “Türk sineması evinizde” sloganıyla görüntü kasetleri pazarladı. Ayrıyeten Türkiye’den besin eserleri getirip marketlere dağıtımını yapan bir şirket kurdu.

Asıl mesleği olan tiyatro oyunculuğunu çok özlediğini söyleyerek, ticari faaliyetlerini sonlandıran sanatçı, sahnelere geri döndü.

Oyuncu Ulay, Almanya ve ABD’de tiyatro üzerine araştırmalar yaptı, Türkiye’ye döndükten sonra sinema, dizi ve reklam sinemalarında rol aldı.

“Can Şenliği” dizisiyle ekran önüne geçti

Kamera önünde birinci kere 1989’da “Can Şenliği” dizisinde görünen usta sanatçı, yaklaşık 50 dizi ve 15 sinema sinemasında rol aldı.

“Mahallenin Muhtarları”, “Süper Baba”, “Ruhsar”, “Doktorlar” ve “Arka Sıradakiler” üzere birçok ünlü üretimde rol alan Ulay, ilerleyen yaşına karşın etkin sanat hayatına devam etti.

Nürnberg’de bir okulda müdürlük yapan Ursula Ulay’la evli olan sanatçı, Almanya’da uzun müddet kanser tedavisi gördü.

Usta oyuncu, Almanya’da 5 Eylül 2023’te 81 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi Nürnberg’te toprağa verildi.

Mehmet Ulay’, “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz”, “Şimdi Onlar Düşünsün”, “Muhteşem Yüzyıl”, “Yol Ayrımı”, “Ezel”, “Arka Sıradakiler”, “Emret Komutanım”, “Yarım Elma”, “Üvey Baba”, “Ruhsar” ve “Süper Baba” dizileri ile “Çiçero”, “Daire”, “Emret Kumandanım Şah Mat”, “Beyza’nın Kadınları”, “Eylül”, “Keloğlan” ve “İkili Oyunlar” isimli sinemalarda rol aldı.

“Sakıncalı Piyade”, “Mefisto”, “Ayaktakımı Arasında” ve “Yusuf ile Menofis” yapıtları ise sanatkarın oynadığı tiyatro oyunları ortasında yer aldı.

Muhabir: Aişe Hümeyra Akgün

En az 10 karakter gerekli