DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.812,460,90
BITCOIN 20327582.97406%
İzmir
29°

AÇIK

05:09

SABAHA KALAN SÜRE

Almanya’da çok sağcı partilerin oylarındaki artış ülkede yaşayan Türklerde kaygı yarattı
93 okunma

Almanya’da çok sağcı partilerin oylarındaki artış ülkede yaşayan Türklerde kaygı yarattı

ABONE OL
04/09/2024 16:00
Almanya’da çok sağcı partilerin oylarındaki artış ülkede yaşayan Türklerde kaygı yarattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KÖLN (AA) – Köln’de yaşayan Türkler, çok sağcı partilerin oy oranlarının son yıllarda artmasından duydukları rahatsızlığı lisana getirerek, gerek toplumsal, gerekse toplumsal hayatta yabancı kökenlilere yönelik yaşanan dışlamanın artacağı tasası yaşadıklarını tabir etti.

Köln’de yaşayan Hayrettin Kurt, AA muhabirine, “Aşırı sağcı bir partinin Almanya’da yüzde 30 ve üzerinde oy alması tabi ki kaygı veriyor. İkinci dünya savaşını hatırladığımızda, Almanya üzere bir ülkenin bu türlü bir tarihi olmasına karşın sağcı bir partinin bu türlü bir oranda oy olması kaygı verici.” dedi.

Kurt, federal seviyede iktidara gelmeleri durumunda yabancı kökenlileri güç günlerin beklediğini belirterek, “İlerde yabancıları büyük oranda geri göndermeye çalışırlar. İlticacıları geri göndermeye çalışırlar. Yabancı düşmanlığı illaki yükselir. Dışlamalar yükselir. Yabancılar için günlük hayat zorlaşır.” diye konuştu.

“Oy oranlarındaki bu yükseliş bizi endişelendiriyor”

Köln’de büfe işleten Ali Nesanır ise çok sağcıların oy oranlarındaki yükselişin telaş verici olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Oy oranlarındaki bu yükseliş şiddetli formda bizi endişelendiriyor. Kaygım, bu süratle giderse AfD’nin parlamentoya girip çoğunluğu ele alması. Bu vesileyle biz yabancılar için çok makûs bir durum. Örneğin bizi ikinci plana atarlar, mesleksel yerlerde bilhassa önceliği Almanlara verirler. Polonya, Çekoslovakya üzere ülkelerden gelenleri de ikinci plana alırlar. Biz Türkleri çok art plana iterler ve bir kısmını da varsayımım hudut dışı etme durumları olabilir. Bu sürecin buraya gideceğine, şu anki gidişata bakılırsa hiç kuşkum yok.”

Almanya’da doğan ve Alman vatandaşlığı bulunan Ali Haydar Güneş de “Aşırı sağcı siyasetçilerin telaffuzları katiyetle yanlış, yanlış bir siyaset izliyorlar. Tüm yabancıları tıpkı kefeye koymamaları lazım. Gidişat çok makus, ufak eyaletleri kazanıp büyük kentlere hakikat geliyorlar. 10 sene içinde Almanya’nın başına geçerler diye düşünüyorum. Gidişat pek düzgün değil yani.” tabirlerini kullandı.

“İlerde iktidara gelirlerse çok büyük sorunlar yaşayacağımız kanısındayım”

Köln’de yaşayan Nurettin Demir ise “Sağcı partilerin oy oranlarının artışını pek güzel bulmuyorum. İlerde iktidara gelirlerse çok büyük sorunlar yaşayacağımız kanısındayım. Halk rahatsız olur, onu yapmayın, şunu yapmayın üzere nedenlerle sorun yaşayacağız A’dan Z’ye kadar. Yalnızca ben değil buradaki tüm yabancılar, başta Türkler olmak üzere çok telaşlıyız. Çok uygun şeyler beklemiyor bizi.” dedi.

Köln’de taksicilik yapan Yavuz Yılmaz da “Sağ partilerin iktidara gelmesi bizim için çok makûs olacak. Zira onlar bir numaralı yabancı düşmanı bildiğim kadarıyla, bize ziyanları olur, onlara karşıyız.” biçiminde konuştu.

İlk kez aşırı sağcı parti bir eyalette birinci sırada yer aldı

Almanya’da, Thüringen ve Saksonya eyaletlerinde 1 Eylül’de düzenlenen seçimlerde çok sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) Partisinin oy oranı rekor seviyede yükseldi.

Thüringen’deki eyalet meclisi seçimlerinde oy oranını 2019’da yapılan seçimlere nazaran 9,4 puan artıran AfD, yüzde 32,8 ile açık orta birinci oldu. Böylece Almanya’da 1945’ten sonra birinci kez aşırı sağcı parti bir eyalette birinci sırada yer aldı ve tarihi muvaffakiyet elde etti.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 23,6 oy oranıyla ikinci sırada kaldı.

Saksonya Eyalet Meclisi seçimlerinde de oylarını 3,1 puan artıran AfD, yüzde 30,6 oy oranıyla ikinci parti oldu.

Seçimde, yüzde 31,9 ile birinci çıkan parti CDU oldu.

İki eyalette de federal hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti (FDP) ise seçimlerde hezimete uğradı.

Muhabir: Mesut Zeyrek

En az 10 karakter gerekli