DOLAR 34,0091 0.07%
EURO 37,5617 0.21%
ALTIN 2.744,77-0,28
BITCOIN 1955461-0.47065%
İzmir
29°

AÇIK

05:06

SABAHA KALAN SÜRE

Global piyasalarda negatif seyir devam ediyor
91 okunma

Global piyasalarda negatif seyir devam ediyor

ABONE OL
05/09/2024 10:00
Global piyasalarda negatif seyir devam ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ISTANBUL (AA) – ABD iktisadının beklenenden süratli soğuyabileceği kaygıları risk iştahını törpülerken, ABD Merkez Bankasının (Fed) sıkı para siyasetini duruşunun bu aydan itibaren gevşemeye başlayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Analistler, bugün ülkede açıklanacak ADP özel bölüm istihdamı datalarının bankanın gelecekte atacağı adımlara ait ipuçları verebileceğini lisana getirerek, haftalık işsizlik maaşı müracaatlarının da piyasalar tarafından yakından takip edildiğini kaydetti.

Dün açıklanan datalara nazaran, ABD’de JOLTS açık iş sayısı, temmuzda 7 milyon 673 bine gerilerken, açık iş sayısında Ocak 2021’den bu yana en düşük düzeyini kaydederken, temmuz ayına ait fabrika siparişleri ise yüzde 5 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Analistler, kelam konusu datanın ülkedeki sakinlik telaşlarını beslediğini belirterek, yarın açıklanacak istihdam raporundaki dataların ABD iktisadı hakkında daha çok bilgi vereceğini bildirdi.

Bu gelişmelerin yanı sıra Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ait değerlendirmelerin yer aldığı Fed’in “Bej Kitap” raporu da ekonomik faaliyetin son haftalarda yavaşladığını ortaya koydu.

Bankanın 12 şubesinden gelen tahlillerle hazırlanan raporda, ekonomik faaliyetin 3 bölgede hafif artış gösterdiği ve geçen rapor periyodunda 5 olan yatay yahut azalan faaliyet bildiren bölge sayısının 9’a yükseldiği tabir edildi.

Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, iş gücü piyasasının yumuşamaya devam ettiğini fakat zayıf olmadığını söyledi.

Fiyat baskılarının süratle ve genel olarak azaldığına işaret eden Bostic, son dataların, enflasyonun muhtemelen yüzde 2’ye gerçek sürdürülebilir bir yolda olduğuna dair inancını güçlendirdiğini kaydetti.

Bostic, Fed’in çok uzun mühlet kısıtlayıcı siyaset duruşunu sürdürmemesi gerektiğini belirterek, enflasyon risklerinin azalmaya devam etmesini sağlamak için dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Enflasyona karşı şimdi zafer ilan etmediklerini lisana getiren Bostic, iktisatta önemli hasara yol açmadan yüksek enflasyonu ortadan kaldırmanın ulaşılabilir olabileceğini söz etti.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise ABD Merkez Bankası’nın işgücü piyasasını sağlıklı tutmak için faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini, lakin bunun ne kadar olacağını belirlemenin artık gelen ekonomik bilgilere bağlı olduğunu söyledi.

Söz konusu gelişmelerle para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılırken, bu ay 50 baz puan faiz indirimi yapabileceğine ait varsayımlar yüzde 45’e yükseldi.

Artan resesyon kaygılarıyla birlikte teknoloji payları öncülüğünde dünya genelinde satış baskısının akabinde dün toparlanmalar görülürken, yapay zeka konusunda yatırımcıların şirketleri yine değerlendirdiği görüldü.

Kurumsal tarafta ise US Steel’ın payları, Beyaz Saray’ın çelik üreticisinin Japon şirket Nippon Steel tarafından satın alınmasını engellemeye hazırlandığı haberinin akabinde yüzde 17’den fazla kıymet kaybetti.

Öte yandan, ABD’de Demokrat lider adayı Kamala Harris, yeni kurulan şirketler için vergi indirimini 5 bin dolardan 50 bin dolara çıkarmayı planladığını bildirdi.

İlk başkanlık periyodunun sonunda 25 milyon yeni küçük işletme başvurusu görmek istediğini tabir eden Harris, bunun gerçekleşmesi için yeni işletme kurma maliyetini düşüreceklerini bildirdi.

Bu gelişmelerle, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,76 ile 19 Temmuz 2023’ten bu yana en düşük düzeyden kapanırken, yeni günde dolar endeksi 101,3 düzeyinde, altının ons fiyatı da evvelki kapanışın yüzde 0,4 üzerinde 2.505 dolarda dengelendi.

Brent petrolün varil fiyatı artan resesyon tasaları ve başta Çin tarafında olmak üzere zayıf talebin sürmesi telaşlarıyla dün yüzde 1,2 düşerken, yeni günde ABD’de petrol stoklarının düşmesi ve OPEC+’nın üretim artışını erteleyebileceğine yönelik haber akışının tesiriyle yüzde 0,2 karla 72,8 dolardan süreç görüyor.

Merkez bankaları tarafında ise dün, Kanada Merkez Bankası (BoC), siyaset faizini üst üste üçüncü toplantıda 25 baz puan düşürerek yüzde 4,25’e indirirken, bankadan yapılan açıklamada enflasyonun beklendiği üzere temmuzda yüzde 2,5’e gerilediğine işaret edildi.

Dün, Dow Jones endeksi yüzde 0,09 yükselirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,16 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,30 düştü. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün satıcılı bir seyir öne çıkarken, bölge genelinde sakinlik kaygılar yatırımcıların odağında yer almaya devam ediyor.

Analistler, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) bu yıl içinde iki faiz indirimi daha yapacağına kesin gözüyle bakıldığını kaydederek, gözlerin makroekonomik data akışına çevrildiğini söyledi.

Dün açıklanan datalara nazaran, Almanya’da hizmet dalı PMI 51,2 Avro Bölgesinde ise 52,9 ile beklentilerin altında gerçekleşirken güçlü kalmaya devam etti.

Ayrıca, Avro Bölgesi’nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), temmuzda aylık bazda yüzde 0,8 yükselirken, yıllık bazda yüzde 2,1 geriledi.

Öte yandan, üç aydır boş olan İspanya Merkez Bankası başkanlığı misyonuna José Luis Escrivá Belmonte getirildi.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,83, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,98, İtalya’da FTSE MIB endeksi yüzde 0,54 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,35 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne de negatif bir seyirle başladı.

Asya tarafında satış baskısının yeni günde de tesirli olduğu görülürken, dolar/yen paritesindeki düşüş devam ediyor.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) yönetim kurulu üyesi Hajime Takata yaptığı açıklamada, şirketlerin harcamalarını ve fiyatları arttırmaya devam edeceğini teyit etmesi halinde merkez bankasının faiz oranlarını arttırmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Analistler, BoJ’un bir sonraki faiz artırımını ocakta yapacağına ait fiyatlamaların güçlenmeye devam ettiğini bildirdi.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,12, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,18, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,13 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,47 geriledi.

Dün satış yüklü bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü evvelki kapanışa nazaran yüzde 0,37 azalışla 9.984,93 puandan tamamladı.

Bugün, yurt içinde gözler Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklayacağı Orta Vadeli Programa (OVP) çevrilirken, toplantıdan alınacak sinyallerin varlık fiyatlarını etkileyebileceği öngörülüyor.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 paha kaybederek 33,9853’ten kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında bir evvelki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 34,0280 düzeyinden süreç görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri yurt dışında ise Avro Bölgesi’nde perakende satışlar, ABD’de ADP özel dal istihdamı, haftalık işsizlik maaşı müracaatları ve hizmet kesimi PMI datalarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.800 ve 9.600 puan düzeylerinin dayanak, 10.100 ve 10.250 düzeylerinin direnç pozisyonunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek datalar şöyle:

12.00 Avro Bölgesi, temmuz ayı perakende satışlar

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.15 ABD, ağustos ayı ADP özel dal istihdamı

15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları

16.45 ABD, ağustos ayı hizmet sektörü/bileşik PMI

17.00 ABD, ağustos ayı ISM hizmet dalı PMI

Muhabir: Mahmut Çil

En az 10 karakter gerekli