DOLAR 34,0091 0.07%
EURO 37,5617 0.21%
ALTIN 2.744,77-0,28
BITCOIN 1955461-0.47065%
İzmir
29°

AÇIK

05:06

SABAHA KALAN SÜRE

Pessinus Antik Kenti’nde hafriyat çalışmaları yine başladı
113 okunma

Pessinus Antik Kenti’nde hafriyat çalışmaları yine başladı

ABONE OL
05/09/2024 12:40
Pessinus Antik Kenti’nde hafriyat çalışmaları yine başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ESKIŞEHIR (AA) – Sivrihisar Belediye Başkanlığından yapılan açıklamada, kırsal Ballıhisar Mahallesi’nde yer alan ve antik çağda bir “tapınak kent” olarak bilinen yerin, bu özelliğiyle bölgenin tarihini aydınlatma noktasında kritik bir rol üstlendiği belirtildi.

Frigya Hükümdarı Midas tarafından kurulan Pessinus’ta uzun bir ortadan sonra hafriyat çalışmalarının yine başlatıldığı anlatılan açıklamada, “Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar, Kibele kültünün Anadolu’daki en kıymetli tapınım merkezi olan bu eşsiz kentin tarihi ve kültürel ehemmiyetini ortaya çıkarmayı hedefliyor. Hafriyat çalışmalarının, kentin mimari yapılarının ve kültürel mirasının gün yüzüne çıkarılması açısından büyük değer taşıyor.” ifadesi kullanıldı.

Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci’nin, Kafkas Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Abdulhadi Durukan ile antik kentte yapılan hafriyat çalışmalarını yerinde incelemek üzere bölgeye ziyarette bulunduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Başkan Dökmeci, hafriyat çalışmalarını yapan gruptan bilgi aldı. Hafriyat grupları, Pessinus’un tarihi kimliğini aydınlatacak her türlü bulgunun ortaya çıkarılması, korunması ve kamuoyuyla paylaşılması maksadıyla titiz bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmaların sonucunda, Pessinus’un tarihi mirasının daha güzel anlaşılması ve bölge turizminin geliştirilmesi bekleniyor.”

Antik kentin tarihçesi

Eski Kral Yolu üzerinde olan antik kentin üzerinde kurulan Pessinus Antik Kenti, Friglerce “Tanrıça Kibele” diye isimlendirilen ana tanrıçanın bulunduğu en değerli tapınma yerlerinden biri olarak biliniyor.

Ankara-Eskişehir kara yolu üzerinde Sivrihisar’ın 13 kilometre güneyindeki Ballıhisar Mahallesi’nde bulunan antik kentin, ana tanrıça için yapılan merasimlere sahne olduğu belirtiliyor. O periyotlarda kendini ana tanrıçaya adayanların merkezi pozisyonuna gelmiş Pessinus’tan geçen Kral Yolu, emniyetli ve kestirme olduğundan Roma ve Bizans devirlerinde de kullanıldı. Antik kentin yakınlarında yol kalıntıları görülebiliyor.

Roma Devri’nde Pessinus’a giden yollarda mil taşlarının kullanıldığı, Helenistik Çağ’da kentteki tapınak onarılarak, meclis binası, stoa, kanal, tiyatro ve yolların yapıldığı tespit edildi.

Belçikalı ve Avustralyalı takımlar tarafından 1967-2011 yıllarında yapılan hafriyatlarda Helenistik, Roma ve Bizans devirlerine ilişkin tapınak alanı, merdivenli tiyatro ve sütunlu cadde ortaya çıkarıldı. Bu eserler, Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi’nde ve Pessinus’ta kurulan açık hava müzesinde sergileniyor.

Muhabir: Yavuz Emrah Sever

En az 10 karakter gerekli