DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 20273813.52697%
İzmir
30°

PARÇALI BULUTLU

16:36

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacı: Model fabrika sayısını 15’e çıkaracağız
69 okunma

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacı: Model fabrika sayısını 15’e çıkaracağız

ABONE OL
06/09/2024 21:00
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacı: Model fabrika sayısını 15’e çıkaracağız
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

SAMSUN (AA) – Bakan Kacır, Merkez Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) hizmete giren Samsun Model Fabrika’nın açılışında yaptığı konuşmada, dijital dönüşüm sürecini yakalayarak Samsun endüstrisinin rekabet gücünü artıracak fabrikanın OSB’ye, Samsun’a ve bölgeye güzel olmasını diledi.

Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada yaşanan ekonomik, politik ve toplumsal kriz ortamına karşın durmaksızın yoluna devam ettiğine dikkati çeken Kacır, “Son 22 yılda hayata geçirdiğimiz yatırım, üretim, istihdam ve kalkınma ataklarıyla daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye’ye yanlışsız emin adımlarla ilerliyoruz. Bağımsızlığımızın, büyümemizin, kalkınmamızın yapı taşlarından sanayi ve teknolojide her geçen gün yükselen ivmeyle yolumuza devam ediyoruz. Son 22 yılda sanayi kesiminde çalışan sayımızı 3 milyon 900 binden 6 milyon 700 bine çıkardık. Organize sanayi bölgelerimizin sayısını 191’den 360’a yükselttik. Kurduğumuz 45 sanayi bölgesini Türkiye’nin üretim üsleri haline getirdik.” tabirini kullandı.

Eş vakitli olarak Türkiye’nin global üretim üssü rolünü güçlendirecek katma bedelli, rekabetçi ve sürdürülebilir üretim altyapısını bir üst lige taşıyacak dijital dönüşüm atılımlarını hayata geçirdiklerini anlatan Kacır, kelamlarına şöyle devam etti:

“Yüksek teknoloji yatırımları için AR-GE’den seri üretime uçtan uca bütüncül takviye düzeneği sunan Teknoloji Odaklı Sanayi Atağı Programı’mızın dijital dönüşüm davetiyle dijital dönüşüm alanında öncü ve yenilikçi 36 projeyi uçtan uca destekliyoruz. Yakın vakitte ilan ettiğimiz Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Daveti ile de iklim teknolojilerinden materyal teknolojilerine, biyoteknolojiden bilgi ve irtibat teknolojilerine, paradigma değişimlerinin yaşandığı birçok alanda yeni yatırımlara öncülük ediyoruz. 13 Eylül’e kadar müracaatların açık olduğu davete Samsunlu sanayicilerimizi de müracaat yapmaya davet ediyorum. Yeniden kamuoyuyla ayrıntılarını yakın vakitte paylaştığımız Dijital Dönüşüm Dayanak Programı ile işletmelerimizin maliyet aktif, rekabetçi üretim altyapısı oluşturmaları için muhtaçlık duydukları projeleri yatırım teşviklerimizle destekliyoruz. Program doğrultusunda işletmelerin dijital dönüşümde kısa, orta ve uzun vadeli muhtaçlıklarını destekleyecek yol haritaları sunmalarını bekliyoruz. Sunulan yol haritalarıyla uyumlu yatırımları öncelikli yatırımlar uygulaması ile destekliyoruz.”

“8,2 milyar avro bütçeli Dijital Avrupa Programı’na katıldık”

Sadece ulusal dayanak düzenekleriyle değil, milletlerarası programlardan da azami seviyede istifade etmek için planlı ve kararlı biçimde teşebbüslerini sürdürdüklerini aktaran Kacır, “8,2 milyar avro bütçeli Dijital Avrupa Programı’na katıldık. Program kapsamında muhteşem bilgisayarlardan yapay zeka test merkezlerine ve deney tesislerine KOBİ’lerimizin, sanayicilerimizin dijital dönüşüm seyahatlerinde muhtaçlık duydukları kritik değeri haiz altyapılara erişimlerini sağladık. Dijital Avrupa Programı’nın en değerli düzeneklerinden ülkemiz endüstrisinin, KOBİ’lerinin ve kamu kurumlarının dijital dönüşümündeki kıymetli aktörlerden biri olacak 5 konsorsiyum, ‘Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri ağına dahil oldu. Olağan bizler ortaya koyduğumuz başarılı çalışmalarımızı, ileriye dönük plan ve programlarımızı sizlerle paylaşırken tüm bu yapının odağı, nitelikli insan kaynağımızdır ve geleceğimizin umudu olmazsa olmazımız gençlerimizdir. Ulusal Teknoloji Atılımı amaçlarımıza giden yolda azimle, kararlılıkla devam ediyorsak, buradaki temel misyonumuz elbette ki insanımıza, gençlerimize yatırım yapmaktan asla vazgeçmeyen bir anlayışa sahip olmamızdır.” diye konuştu.

“Gençlerimizin geleceğin yetkinlikleriyle donatılması önceliğimizdir”

Bakan Kacır, TEKNOFEST’ler, DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, Dal Yerleşke Programı ve yeni devreye alınan Ulusal Teknoloji Atölyeleri’nin art planında daima gençlerin ve beşeri sermayenin gelişiminin yattığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Gençlerimizin geleceğin yetkinlikleriyle donatılması önceliğimizdir. Bir öteki önceliğimiz de mevcut iş gücümüzün dönüşümüdür. Model fabrikalarımızla sanayicimizi ve işçilerimizi yalın üretim ve dijital dönüşümle buluşturuyoruz. Birincisini 2018 yılında Ankara’da faaliyete aldığımız yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezlerimizin, yani model fabrikalarımızın sayısını kısa devir içinde 10’a çıkardık. Bugüne kadar model fabrikalarımızda 508 öğren-dönüş programı düzenledik. 170 yalın proje uygulama çalışması gerçekleştirdik ve 3 bine yakın firmamıza eğitim verdik. Bu dayanaklarla, eğitimlerle firmalarımızı endüstrinin dijitalleşme seyahatine hazırladık. Böylelikle sanayicilerimizin verimliliklerinde yüzde 76’ya varan artış, üretim müddetlerinde ortalama yüzde 34 düşüş ve üretimlerinde yüzde 140’ı bulan artış elde ettiklerini memnuniyetle söz etmek isterim. Suram çalışmaları devam eden 5 yeni model fabrikayla bu örnek tesislerin sayısını 15’e çıkaracağız ve endüstrimizin dijital çağa adaptasyonunu güçlü halde gerçekleştireceğiz.”

Samsun Model Fabrika ile endüstride dijital dönüşüm ve verimlilik potansiyelinin çok daha üstlere taşıyacağına inandığını lisana getiren Kacır, şunları söyledi:

“Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesinde bin metrekare alanda kurduğumuz bu tesisi son teknolojili makine ve ekipmanlarla donattık. Samsun’un güçlü imalat endüstrisine güç katacak ve rekabet gücünü artıracak model fabrikamız, yalın üretim eğitimlerine katılmak isteyen tüm KOBİ ve işletmelerimize açık olacak. Şimdiden 10 farklı eğitim ve aktiflikle 800’den fazla şahsa ulaşan fabrikamız, Samsun başta olmak üzere bölgedeki sanayicilerimize hizmet etmeye başladı. Gelecekte binlerce firmanın verimlilik artışını ve dijitalleşmelerini sağlama maksadıyla kurduğumuz bu fabrikanın Samsun ve bölge endüstrisinin dijital dönüşüm seyahatinde başat aktörlerden biri olacağına hiç kuşkum yok. Şunun düzgün bilinmesini isterim ki Samsun için kararlılıkla çalışmaya, eser ve hizmet üretmeye, gönülleri fethetmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında yaptıkları Orta Vadeli Program (OVP) ile gelecek 3 yıldaki rotalarını belirlediklerini aktararak, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Önümüzdeki periyotta de ilgili tüm kurumlarımızla eş güdüm içinde, yüksek katma kıymetli üretimi önceleyen bir sanayi siyaseti ile yapısal dönüşümü hızlandıracağız. Ülkemizin uzun vadeli maksatlarıyla teşvik sistemlerimizi daha güçlü hizalayan yeni teşvik modelimizle yatırımcılara selektif ve program bazlı olarak cazip teşvikler sunacağız. Yeni teşvik modelimizin kıymetli bir sütunu pozisyonundaki ve yakın periyotta kamuoyuyla ayrıntılarını paylaşacağımız Yerelde Kalkınma Atağı Teşvik Programı kapsamında 81 vilayetimizin potansiyelini ve yetkinliklerini harekete geçirecek yatırım başlıklarını tespit ettik. Yeniden dün yürürlüğe giren OSB yönetmeliği ile de OSB sistemimizde ıslahat niteliğinde adımlar attık. OSB’lerimizde kamulaştırma, altyapı ve tahsis süreçlerine sürat kazandıracak düzenlemeleri gerçekleştirdik. Sanayicilerimizle, girişimcilerimizle yakın iş birliği içerisinde hareket etmeye devam ederek bu toprakları yeni yatırımlarla bereketlendirmeye devam edeceğiz.”

Konuşmaların akabinde fabrikanın açılış kurdelesi kesildi.

Açılışa Samsun Valisi Orhan Tavlı, TBMM Plan ve Bütçe Kurulu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, AK Parti Genel Lider Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, MHP Genel Lider Yardımcısı İlyas Topsakal, AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun TSO Lideri Salih Zeki Mürzioğlu, AK Parti Vilayet Lideri Mehmet Köse, MHP İl Başkanı Burhan Mucur, ilçe belediye liderleri ve iş insanları katıldı.

Muhabir: İlyas Gün

En az 10 karakter gerekli