DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 20273813.52697%
İzmir
30°

PARÇALI BULUTLU

16:36

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Macron, merkez sağcı Barnier’yi başbakan atadığı için “aşırı sağa yaslanmakla” eleştiriliyor
105 okunma

Macron, merkez sağcı Barnier’yi başbakan atadığı için “aşırı sağa yaslanmakla” eleştiriliyor

ABONE OL
07/09/2024 04:40
Macron, merkez sağcı Barnier’yi başbakan atadığı için “aşırı sağa yaslanmakla” eleştiriliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Fransa’da solcu ittifakın galip geldiği seçimlerin akabinde ittifakın ortak adayını başbakan atamayı reddederek, merkez sağdan eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier’yi başbakan seçen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a, yeni hükümetin Ulusal Meclis’ten güvenoyu alması için “sırtını çok sağa yasladığı” eleştirisi getirildi.

  • Fransa’da Macron’un azledilmesine ait 186 binden fazla imza toplandı
  • Fransa Cumhurbaşkanı Macron, eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier’yi başbakan atadı
  • Fransa’da solcu ittifaktan Macron’a, “ülkeyi kendi inşa ettiği çıkmaza sürüklüyor” suçlaması

Fransa’da erken genel seçimlerin üzerinden 2 ay geçmesinin akabinde uzun hükümet kurma müzakereleri sonunda Macron, seçimin galibi solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) yerine, hükümet kurma vazifesini Ulusal Meclis’te sırf 47 sandalyesi bulunan merkez sağdaki Cumhuriyetçiler (LR) Partisinden eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier’ye verdi.

Barnier’yi başbakanlık koltuğuna seçen Macron, hem Ulusal Meclis’in en büyük kümesi olan NFP’nin adayını atamadığı, hem de yeni hükümetin ayakta kalması için çok sağcı Marine Le Pen’in Ulusal Birlik (RN) partisi ile “taktiksel” işbirliğine gittiği gerekçesiyle tenkit oklarının maksadı oldu.

Macron’un sol ittifak yerine Barnier liderliğinde sağın dayanağını alacak bir hükümet kurma teşebbüsüne Le Monde gazetesi “Başbakan Ulusal Birlik (RN) gözetiminde” tabirleri ile yer verirken solcu Liberation gazetesi Barnier’nin fotoğrafını birinci sayfaya koyarak “Marine Le Pen tarafından onaylandı” damgasını kullandı.

Barnier hükümetinin geleceği çok sağcı Le Pen’in elinde

Fransa’da seçimin galibi solcu NFP ittifakı, kendi adaylarını başbakan atamayı reddeden Macron’u “seçim sonuçlarını çalmak” ve “demokratik darbe” yapmakla eleştirerek Barnier hükümetine güvenoyu vermeyeceğini bildirdi.

Bu durum, yeni hükümetin Ulusal Meclis’in 3’üncü büyük siyasi kümesi olan RN’nin dayanağı olmadan inanç oylamasından sağ çıkamayacağını gösterdi.

Barnier’ye dayanak vermesi beklenen Macron ittifakındaki merkez partilerin ve LR’nin Ulusal Meclis’te toplam 213 sandalyesi bulunuyor. Bağlantılılarla birlikte 193 milletvekili olan sol ittifakın güvensizlik oyu vermesi halinde, 213 milletvekili ile salt çoğunluk olan 289’un gerisinde kalan Barnier hükümetinin ayakta kalması için çok sağcı RN’nin dayanak vermesi ya da mümkün bir gensoru önergesinde çekimser kalması gerekiyor.

Hükümet kurma müzakerelerinde ismi başbakanlık koltuğu için geçen bir öteki isim de merkez sağda cumhuriyetçi gelenekten Hauts-de-France bölgesi başkanı Xavier Bertrand oldu. Lakin çok sağcı RN, siyasi siyasetleri ve çok sağcılara yönelik telaffuzları nedeniyle bu ismi veto edeceğini bildirdi.

Öte yandan Barnier için peşinen “hayır” demeyen RN başkanları, yeni başbakanın “RN milletvekillerine saygılı olma” koşulunu sağladığını belirterek, hükümet programına nazaran kendisine takviye sinyali verdi.

Bu durum, ulusal basında Macron’un “aşırı sağın onayını” alan bir başbakan atadığı yorumlarını beraberinde getirdi. Çok sağın yükselişini önlemek için meclisi feshederek erken genel seçime giden Macron, iktidarı elinde tutmak için “sırtını çok sağa yasladığı” gerekçesiyle eleştirildi.

Yeni hükümetin kurulması için müddet kısıtlaması yok

Fransa’da solcu ittifakın en fazla sandalyeyi elde ettiği ancak hiçbir parti ya da ittifakın salt çoğunluğa ulaşamadığı seçim sonuçlarının akabinde “çoğunluğu sağlayacak” yeni bir başbakanın atanması 2 ayı bulurken, hükümette yer alacak isimlerin belirlenmesinin de vakit alacağı kestirim ediliyor.

Fransa Anayasasının 8’inci hususu Cumhurbaşkanı Macron’a, “Başbakanın tavsiyesi doğrultusunda” yeni kabine üyelerini atama yetkisi veriyor. Yürütmenin iki erki olan cumhurbaşkanı ve başbakan ortasındaki uzlaşı sonucunda oluşacak yeni hükümet için bir vakit kısıtlaması bulunmuyor.

Ancak seçimlerin oluşturduğu 3 ana siyasi kanadın yer aldığı 11 kümeli kesimli meclis tablosu, hükümette yer alacak üyelerin güvenoyu pürüzüne takılmayacak isimler olmasını zarurî kılıyor.

Başbakan Barnier’nin bugünden itibaren yeni kabineyi oluşturmak için Macron ittifakından ve kendi partisinden isimler başta olmak siyasi önderlerle görüşmesi bekleniyor.

Yeni hükümet oluşana kadar eski Başbakan Gabrile Attal hükümetindeki bakanlar idari işleri yürütmeye devam edecek.

Fransa’daki seçim ve başbakan atama süreci

Macron, çok sağın Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki galibiyetinin akabinde meclisi feshederek 30 Haziran ve 7 Temmuz’da genel seçime gitmişti.

Solcu NFP’nin en fazla milletvekili çıkardığı seçimlerde hiçbir parti ya da ittifak salt çoğunluk olan 289 milletvekiline ulaşamamış ve seçimler Fransa tarihinin en modüllü meclis tablosunu ortaya çıkarmıştı.

Macron, ülkesinin mesken sahipliği yaptığı 2024 Paris Olimpiyatları boyunca yeni bir başbakan atamayacağını bildirmiş ve istifasını sunan Gabriel Attal hükümetinin bir mühlet daha vazifede kalmasını istemişti.

Olimpiyat Oyunları boyunca askıya aldığı müzakereleri 23 Ağustos’ta başlatan Macron, seçimin galibi solcu ittifakın ortak başbakan adayı Lucie Castets’i atamayı reddetmiş ve müzakereleri sürdüreceğini bildirmişti. Macron, Michel Barnier’yi başbakan olarak atamıştı.

Fransa’da erken genel seçimlerin akabinde Ulusal Meclis’in en büyük siyasi kümesini 193 milletvekili ile NFP ve ilişkililer oluştururken onu 166 milletvekili ile Macron’un iktidar koalisyonu ve 142 milletvekili ile çok sağcı RN ve ortakları izliyor.

Fransa Anayasası’na nazaran, cumhurbaşkanının istediği kişiyi başbakan atama yetkisi bulunuyor lakin siyasi geleneklere nazaran başbakan en fazla oy alan parti ya da ittifaktan seçiliyor.

Muhabir: Şeyma Yiğit

En az 10 karakter gerekli