DOLAR 33,9568 0.2%
EURO 37,6986 0.2%
ALTIN 2.801,080,48
BITCOIN 19788850.54545%
İzmir
28°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:37

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Hollanda’daki üniversitelerde Filistin hareketleri tekrar başladı
118 okunma

Hollanda’daki üniversitelerde Filistin hareketleri tekrar başladı

ABONE OL
07/09/2024 16:00
Hollanda’daki üniversitelerde Filistin hareketleri tekrar başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

AMSTERDAM (AA) – Yeni eğitim yılının başlamasıyla Amsterdam Üniversitesinin Roeterseiland (UvA) yerleşkesinde toplanan yüzlerce öğrenci ve akademisyen, üniversite idaresinin İsrailli kurumlarla münasebetini kesmemesini eleştirdi.

UvA idaresi, öğrencilerin yerleşkede toplanmasının akabinde ana girişini önlem hedefli kapatırken, çok sayıda polis yerleşkenin etrafına konuşlandı.

Davul çalarak Filistin’e takviye sloganları atan öğrenciler, polisin yerleşkeden uzaklaşmasını istedi.

Filistin bayrakları sallayan göstericiler, “UvA: Palavraları durdurun, tüm bağları kesin”, “Filistin’e artık özgürlük”, “Boykot İsrail” ve “Filistin için akademisyenler” yazılı pankartlar taşırken, “Nehirden denize Özgür Filistin”, “1948’den bu yana İsrail ırkçı bir devlet”, “Siyonizm düşmeli” sloganları attı.

Göstericiler daha sonra kent merkezine yürüyerek Spui Caddesi’ndeki UvA’ya ilişkin Maagdenhuis binası önünde toplandı. Burada da bir mühlet sloganlarına ve protestoya devam eden öğrenciler gösteriyi sonlandırdı.

Amsterdam Özgür Üniversitesinde (VU) geçen hafta küçük bir küme da akademik yıl açılışında şov düzenlemişti.

Üniversiteler akademik yıl açılışında geniş tedbirler aldı

UvA ve VU, hafta başında gerçekleşen yeni akademik yıl açılış etkinliklerinde, Filistin’e dayanak protestolarını engellemek için ekstra güvenlik tedbirleri aldı.

Her iki üniversitede de giriş denetimleri QR kodları ile yapılırken, aktiflik öncesindeki iştirakçilerden palto ve çantaları dışarıda bırakmaları yahut güvenliğe teslim etmeleri istendi.

Rotterdam Erasmus Üniversitesi İsrailli kurumlarla işbirliğini donduruyor

Rotterdam Erasmus Üniversitesinden yapılan açıklamada, üniversitenin müracaat komitesinde verilen tavsiye gereği, İsrailli kurumlarla yeni işbirliklerinin askıya alınacağı belirtildi.

Açıklamada, İsrailli kurumlarla Rotterdam Erasmus Üniversitesi ortasında devam eden mevcut işbirliklerinin de gözden geçirileceği tabir edilirken, Filistinli kurumlarla da yeni işbirliklerinin süreksiz olarak askıya alınmasının değerlendirildiği kaydedildi.

Hollanda’daki üniversitelerde başlayan eylemler

Aralarında öğrencilerin ve öğretim vazifelilerinin de olduğu Filistin destekçisi kümelerin, 6 Mayıs 2024’te UvA’nın Roeterseiland yerleşkesinde, Gazze ile dayanışmalarını göstermek maksadıyla kamp kurma hareketlerine polisin sert müdahalesinin akabinde şovlar çok sayıda üniversiteye sıçramıştı.

Başta UvA, Utrecht, Leiden, Radboud ve Maastricht Üniversitesi olmak üzere mayıs ayı boyunca çok sayıda üniversite ve yerleşkede Filistin’e takviye ve kamp kurma hareketleri yapılmıştı.

Hollanda’daki çok sayıda akademisyen, kimi yerleşkelerde polisin, öğrencilere sert biçimde müdahale etmesini eleştirmişti.

Muhabir: Selman Aksünger

En az 10 karakter gerekli