DOLAR 34,0244 0%
EURO 37,5406 0%
ALTIN 2.756,050,12
BITCOIN 19399240.26232%
İzmir
24°

HAFİF YAĞMUR

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Türkiye, yapay zeka ve çip alanlarında stratejik adımlar atacak
61 okunma

Türkiye, yapay zeka ve çip alanlarında stratejik adımlar atacak

ABONE OL
09/09/2024 13:40
Türkiye, yapay zeka ve çip alanlarında stratejik adımlar atacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – AA muhabirinin, 2025-2027 yıllarına ait Orta Vadeli Program’dan (OVP) yaptığı derlemeye nazaran, yeni devirde odaklanılacak bahislerden biri de dijital dönüşüm süreci olacak.

Bu kapsamda, KOBİ’ler başta olmak üzere firmaların dijital teknolojilere yönelik kapasite ve kabiliyetlerin desteklenmesi yoluyla büyümenin sürdürülebilirliğinin sağlanması hedefleniyor.

Yapay zeka da sürecin kıymetli araçlardan biri olacak. Bunun için yapay zeka alanına has tematik kümelenmeler ve araştırma merkezlerinin sayısının artırılması planlanıyor. Hesaplama altyapılarının yapay zeka araştırmacılarına erişimi kolaylaştırılacak. Milletlerarası işbirlikleri de yeni devrin öne çıkacak adımlarından biri olacak.

Yapay zeka ekosistem davetleriyle Türkiye’nin bu alandaki ekosistemi harekete geçirilecek. Desteklenen projelerle geliştirilen tahlillerden elde edilen bilgi birikimi ekosisteme aktarılacak.

Yapay zekaya ait mevzuat da düzenlenecek. Bu kapsamda, mevzuatın Avrupa Birliği Yapay Zeka Tüzüğü ile ahenkleştirilmesi hedefleniyor.

Çip sanayisinde kabiliyetler geliştirilecek

OVP ile dijital dönüşüme geçişin desteklenmesi kapsamında çip sanayisinden 5G’ye, uydu geliştirmeden bulut bilişime kadar birçok alanda gelişim öngörülüyor. Bunun için verimlilik artışı hedefiyle kurulan “yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezleri”nin (model fabrikalar) dijital dönüşüm hizmeti vermek üzere altyapıları tamamlanacak. Yeşil dönüşüm için de imalat endüstrisinin muhtaçlıklarını karşılamak üzere yeni hizmetler verecek biçimde kapasiteleri artırılacak.

Çip sanayisinde AR-GE, tasarım, üretim ve ticarileştirme kabiliyetleri geliştirilecek. Çalışmalar dayanak düzenekleriyle güçlendirilecek.

Ayrıca 5G ve ötesi için uygulama planı hazırlanacak.

Uydu geliştirme ve pazarlama faaliyetleri koordine edilerek, nano ve mikro uydu ile mega grup uydu üzere yeni teknolojik alanlarda AR-GE ve eser geliştirme çalışmaları gerçekleştirilecek.

KOBİ’lerde yaygın olarak muhtaçlık duyulan bilişim muhtaçlıkları için esnek, gereksinime nazaran özelleştirilebilir, modüler tahliller, açık kaynak kodlu olarak sunulacak ve KOBİ’lere bu araçlara erişimde takviye sağlanacak.

Muhabir: Mertkan Oruç

En az 10 karakter gerekli