DOLAR 34,0469 0.2%
EURO 37,6638 -0.05%
ALTIN 2.738,980,40
BITCOIN 19230354.87543%
İzmir
30°

AZ BULUTLU

20:53

YATSIYA KALAN SÜRE

95 yaşındaki Kore gazisi, savaşta kaybettiği 14 arkadaşını unutamıyor
48 okunma

95 yaşındaki Kore gazisi, savaşta kaybettiği 14 arkadaşını unutamıyor

ABONE OL
09/09/2024 16:00
95 yaşındaki Kore gazisi, savaşta kaybettiği 14 arkadaşını unutamıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

GAZIANTEP (AA) – AA’nın, Güney Kore’ye dayanak için 17 Eylül 1950’de Türkiye’den birinci tugayın yola çıkmasının 74. yılı kapsamında hazırladığı haber evrakının dördüncü kısmında, 95 yaşındaki gazi Mehmet Özyapı’nın anılarına yer verildi.

Kore Savaşı’na gönderilen Türk birliğinde çavuş olarak yer alan ve Gaziantep’te yaşayan 4 Kore gazisinden biri olan Özyapı, gazilik madalyasını gururla taşıyor.

Erzurum’da askerlik yaptığı devirde 1952 yılında Kore’ye arkadaşlarıyla istekli olarak giden ve birlikte gittiği 14 silah arkadaşını cephede kaybeden Özyapı, ortadan yıllar geçse de omuz omuza savaştığı arkadaşlarının acısını unutamıyor.

İzmir Limanı’ndan Kore’ye giden ve 1 yıl cephede kalan Özyapı, AA muhabirine, Kore’de Türk askerinin büyük fedakarlıklarının ve kahramanlıklarının olduğunu söyledi.

Gemiyle 31 gün seyahat yaptıklarını belirten Özyapı, yaklaşık 1 ay kadar da Kore topraklarını gezerek düşmanın nereden gelebileceğini öğrendiklerini söz etti.

Özyapı, 12 ay boyunca savaş bölgesinde kaldığını ve bu mühlet zarfında kendisinin ekseriyetle uçaksavar silahı kullandığını anlatarak, tezkere almaya yakın bir periyotta düşmanın yaptığı baskında arkadaşlarının şehit olduğunu kaydetti.

Düşmanın sayı olarak çok fazla geldiğini lakin kendilerinin cesurca savaştığını, cephede 48 saat boyunca gayret ettiklerini lisana getiren Özyapı, şöyle konuştu:

“Artık biz tezkere alıp öbür kafile gelecekti o devir baskın yaptılar. Sayı olarak da bizden fazlalardı. Geceli, gündüzlü tam 48 saat sürdü. Yemek dahi yiyemezsin, suyun sıkıntı ulaşır. 120’lik havan topu ile vurdular mevzi paramparça oldu. Etrafıma baktım, bizim takımdaki 14 şahıstan kimse kalmamış, ateş eden dahi yoktu. Bir taraftan inilti sesi geliyor, baktım bizim Kadir çavuş. Arttan düşman geliyormuş hiç görmüyorum. Kadir çavuşu kaldırmaya çalışırken bana ‘Ben bittim, sen git git’ dedi, eliyle işaret etti. Kimse kalmayınca ben tugaya dönmek zorunda kaldım. Arkadaşlarımın hiç birisi kalmadı.”

Özyapı, savaşta birçok devletin bulunduğunu lakin Türk askerinin orada yüreğiyle öne çıktığını belirtti.

“Amerikalılar bizi takdir etti”

Cephede ABD askerleri baskına uğradığında onlara yardıma gittiklerini anlatan Özyapı, şunları söyledi:

“Amerikalıların mevzilerine düşman atak etmiş, orada bizim 10 misli askerleri var onları çağırmamışlar bizi çağırıyorlar. Bizim korkmayacağımızı, göğüs göğse çarpışacağımızı biliyorlar o yüzden bizi çağırıyorlar. Tugay kumandanımız bir buyruk verdi, gittik, ulaştık bunlara. Düşman derenin içine inmiş, bunları oldukça öldürmüş. Amerikalılar tankla bunların içine girmişler lakin sonra tankları bırakıp gitmişler. Bunlar kaçarken de düşman bunlara derede pusu kurmuş. Biz orada düşmanı mahvettik. Amerikalılara yaptıklarını, biz de onlara yaptık. Tugay kumandanı yiğit adamdı. Amerikalılara o denli bir yardımımız oldu, sonra Amerikalılar bizi takdir etti.”

Özyapı, tezkere aldıktan sonra da kederinin dinmediğini lisana getirerek, “Dönerken gözümün yaşı durmadı. Gaziantep’e konutuma geldim tekrar ağlıyordum. Annem ‘Niye ağlıyorsun oğlum’ sıkıntısı, ‘Anne sus’ derdim. Artık anlatabiliyorum ancak o vakit anlatamıyordum. Meydanda arkadaşlarımın birisi kalmadı. Kadir çavuşu da öldürdüler. ‘Ben öldüm, sen ölme’ diyordu merhum. O kelamlarını hala hatırlıyordum.” dedi.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Gaziantep Şubesine vakit zaman gittiğini anlatan Özyapı, “Şu an Kore gazisi arkadaşım hiç kalmadı. Bazen derneğe gidiyorum, orada da soruyorum Kıbrıs gazilerine siz çoksunuz diyerek latife ediyorum arkadaşlara, onlar da senden öteki gelen Kore gazisi yok diyor.” diye konuştu.

Muhabir: Ömer Faruk Salman

En az 10 karakter gerekli