DOLAR 34,0484 0.2%
EURO 37,6472 -0.09%
ALTIN 2.742,030,51
BITCOIN 19273444.05444%
İzmir
31°

KAPALI

05:04

SABAHA KALAN SÜRE

Amsterdam’daki Fatih Mescidi “Hollanda’nın En Büyük Müzesi” Projesi’ne dahil oldu
81 okunma

Amsterdam’daki Fatih Mescidi “Hollanda’nın En Büyük Müzesi” Projesi’ne dahil oldu

ABONE OL
09/09/2024 17:40
Amsterdam’daki Fatih Mescidi “Hollanda’nın En Büyük Müzesi” Projesi’ne dahil oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

AMSTERDAM (AA) – Catharijneconvent Ulusal Müzesi’nin, ülkedeki ibadethanelere ziyaretlerin artırılması hedefiyle başlattığı projeye dahil olan Amsterdam kentindeki Fatih Mescidi, kiliseden mescide dönüştürülmesi hasebiyle projede en dikkat çeken yapılarından biri olarak öne çıkıyor.

Farklı dinlere ilişkin ibadethanelerin bulunduğu proje, kültür ve sanat alanında mescitlerin tanınırlığının artmasına katkı sağlarken çok sayıda Hollandalının da İslam hakkında bilgi almasına vesile oluyor.

Ziyaretçiler, proje kapsamındaki Fatih Mescidi’ni belli gün ve saatlerde gezebilirken hem ibadethane hakkında bilgilendirici broşürler edinme hem de Türkiye’nin dini geleneği ve kültürel mirasıyla tanışma imkanı buluyor.

Cami hizmetleri devam ediyor

Caminin din vazifelisi Kemal Gözütok, “Hollanda’nın En Büyük Müzesi” Projesi’ne dahil olmalarının kendileri için olumlu olduğunu söyledi.

Öncesinde olduğu üzere mescitteki bütün din hizmetlerinin devam ettiğini belirten Gözütok, “Namazlardan tutun hafta sonu cami eğitimine, bayanların faaliyetine her türlü din hizmetini sürdürmektedir. Bu projeye dahil olmakla birlikte camimiz hizmet alanını genişletmiştir.” dedi.

Gözütok, projeye dahil olunmasıyla caminin eskisinden daha fazla yabancı ve gayrimüslim tarafından ziyaret edildiğine dikkati çekerek, “Bu vesileyle Hollandalılara da gayrimüslimlere de İslam’ı tanıtma fırsatı buluyoruz. Camimizin kentin merkezinde bulunmasından dolayı önemli manada ziyaretçi potansiyeli vardı ve bu projeyle bu potansiyeli daha âlâ değerlendirebilme imkanı buluyoruz.” diye konuştu.

Birçok kişinin Fatih Mescidi’ne geldiğini tabir eden Gözütok, birinci sefer bir mescide gelen ziyaretçi sayısının epeyce fazla olduğunu ve yapının büyüklüğü ve mimarisinin gelenleri çok etkilediğini anlattı.

Cami idaresinden Tolunay Somuncu da eskisinden daha fazla gayrimüslim ziyaretçinin geldiğini ve gelenlerin camiyi büyük merakla gezdiklerini lisana getirdi.

Somuncu, cami hakkında Hollandaca, İngilizce, Arapça ve Türkçe basılı ve görsel gereçlerin hazırlandığını belirterek, “Bu sayede hayatında birinci kez mescide gelen birinin, Müslümanlara karşı bakış açısının bir ziyaretten sonra değiştiğini görebiliyorsunuz. Bunlar büyük çıkarlar, hem İslamiyet hem insanlık için.” yorumunu yaptı.

Hollandalı Jaap Kapteyn, cami ile etrafında yaşayan Hollandalılar ortasında canlı bir irtibatın olmasının kıymetini vurgulayarak, “Birçok hususta farklı olabilirsiniz ancak komşuların birbirlerini tanımaları gerekir. İşte bu proje bunu amaçlıyor. Bu cins projelerin hedefi toplum olarak tanışmak ve kaynaşmak.” dedi.

Kapteyn, Müslüman olmayanların da kendilerini mescitte rahat hissettiğini söz ederek, “Ziyaretçiler ve burayı tanıyanlar, artık bu yeri kendilerine ilişkin hissediyorlar. Umarım bu, Hollandalıların İslam’a ve Müslümanlara bakışının biraz da olsa olumlu formda değişmesine ve İslam’ı tatlı bir biçimde tanımalarına vesile olur.” diye konuştu.

Kiliseden mescide çevrildi

Fatih Camisi Dernek Başkanı Fikret Önder, kiliseden dönüştürülen yapının 1927 yılında inşaatına başlandıktan iki yıl sonra tamamlandığını ve 1971 yılına kadar kilise olarak hizmet verdiğini belirtti.

Cemaatinin bulunmaması sebebiyle yapının kiliselikten çıkarak ticarethane ve depo olarak kullanıldığını anlatan Başkan, “Binanın bakımsızlığı ve çatısının akması münasebetiyle ısınma sorunu yaşamışlar. Daha sonra büyüklerimiz, başta İbrahim Görmez amcamız olmak üzere bu binayı 1981 yılında satın almış. 1982 yılında da cami olarak hizmete girmiştir, o günden bugüne dünyanın her yerinden Müslümanlara hizmet veriyor.” dedi.

Caminin 2010 yılında büyük bir tamirattan geçtiğini lisana getiren Lider, “Camimiz tarihi eser vasfında. Biz de buna uygun olarak binanın koruması için gerekenleri yapıyoruz.” diye konuştu.

Hollanda Diyanet Vakfına 1986’da bağlanan bina, Fatih Mescidi ismiyle hizmet vermeye devam ediyor.

Muhabir: Selman Aksünger

En az 10 karakter gerekli