DOLAR 34,0912 0.09%
EURO 37,6414 0.01%
ALTIN 2.745,410,10
BITCOIN 19618835.96951%
İzmir
31°

KAPALI

05:05

SABAHA KALAN SÜRE

Filistinli görgü şahidi, Türk aktivist Eygi’yi öldüren İsrail askerinin sevinç gösterisi yaptığını söyledi
97 okunma

Filistinli görgü şahidi, Türk aktivist Eygi’yi öldüren İsrail askerinin sevinç gösterisi yaptığını söyledi

ABONE OL
09/09/2024 19:40
Filistinli görgü şahidi, Türk aktivist Eygi’yi öldüren İsrail askerinin sevinç gösterisi yaptığını söyledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

BEYTA (AA) – AA muhabirine konuşan görgü şahitleri, Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail keskin nişancısı tarafından başından vurulduğunda “sükunetin hakim olduğunu”, atışı yapan askerin ise isabet ettiğini görünce sevinç gösterisi yaptığını anlattı.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyinde Nablus’a bağlı Beyta beldesinde Filistinliler, Eygi’nin başından vurulduğu noktaya kanının değdiği taşları dizdi, üzerine zeytin kolları, ortasına da Türk aktivistin fotoğrafını koydu.

Belde halkı, anıtın yanına Filistin bayrağı diktiklerini lakin İsrail askerlerinin 6 Eylül’de gelip bölgede inceleme yaptığını bu sırada Eygi’nin vurulduğu noktaya dikilen Filistin bayrağını söküp kan bulaşan taşları aldığını anlattı.

Zeytin ağacının altında Filistinlilerin yaptığı küçük anıtta artık yalnızca Türk bayrağı duruyor.

İsrail keskin nişancısının konuşlandığı hakim doruktaki meskenin çatısı ile Eygi’nin vurulduğu zeytin ağacı ortasındaki aralık yaklaşık 240 metre. Ayrıyeten, İsrail askerlerinin, Eygi’nin bulunduğu yerden çok daha yüksek ve etrafa hakim bir noktada konuşlandığı görülüyor.

İsrail ordusunun olaya ait açıklamasında, askerlerin “tehdit altında hissettiği ve bu nedenle taş atan birini amaç aldığı” sav edilmişti. Buna rağmen görgü şahitleri “ateş edildiğinde sükunetin hakim olduğunu” vurguluyor.

“Keskin nişancı ateş ettikten sonra sevinç çığlığı attı”

Sosyal medyadaki manzaralara yansıyan İsrail askerlerinin durum aldığı hakim doruktaki konutun sakini Filistinli Munir Hıdeyr (65), konutun çatısında keskin nişancının konuşlandığı ve Ayşenur’un sığındığı noktanın çok rahat görülebildiği konumu AA grubuna gösterdi.

Hıdeyr, o günkü şovlara İsrail askerlerinin göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermiyle müdahale etmesinin akabinde kızının meskenine sığındığını söyledi.

İsrail askerlerinin ve bir keskin nişancının konutun çatısında konuşlandığını belirten Hıdeyr, bölgede askeri ciplerle öteki birliklerin de bulunduğunu lisana getirdi.

Hıdeyr, “İsrail askeri, vurduğu kişinin Filistinli olduğunu düşünüyordu. Filistinli dediğinin silahı yok, taş atıyor, siz ateş ediyorsunuz. (Ayşenur’u) Onu vurduktan sonra sevindi, çığlık atıp sevinç gösterisinde bulundu.” dedi.

ABD vatandaşları Rachel Corrie, gazeteci Tatlı Ebu Akile ve artık de Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail şiddeti nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkati çeken Hıdeyr, İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’da 50 bin Filistinliyi öldürdüğünü, 100 bin kadar insanı yaraladığını tüm bunlara karşın hiçbir formda hesap vermediğini ve ABD nazarında adeta “şımarık bir çocuk olduğunu” lisana getirdi.

Hıdeyr, soruşturma için bölgeye gelen rütbeli bir subay ile ortasında geçen diyaloğu ise şöyle aktardı:

“Rütbeli bir subay soruşturma için buraya geldi. Bana ‘Her şey yolunda mı?’ diye sordu. ‘Siz geldiyseniz değil’ dedim. ‘Neden ki?’ diye sordu. ‘Her cuma buraya geliyorsunuz sorun çıkıyor, biz cuma namazımızı kılıp dağılacağız. Siz geliyorsunuz olay çıkıyor’ dedim. ‘Taş atıyorsunuz’ diye karşılık verdi. ‘Siz varsınız diye taş atılıyor? Çocuğun elindeki taş füze midir? Taş size ne yapar? Buradaki aralık neredeyse 300 metre buradan çocuk size taş atabilir mi?’ dedim.”

“Bu cinayet, bu trajik mevt tahminen bir kesim adalet getirebilir”

Uzun yıllardır İsraillerin bölgedeki toprak gaspına karşı şovlara katılan İsrailli Siyonizm zıddı aktivist Jonathan Pollak, olay günü Beyta’da cuma namazının akabinde düzenlenen şovlar sırasında çıkan olayları askerlerin göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermiyle süratle dağıttığını, belde halkının zirvenin aşağılarına kaçtığını anlattı.

Saldırıdan evvel bölgede uzun bir müddet “sükunetin hakim olduğunu” vurgulayan Pollak, İsrail askerlerinin dorukta bölgeye hakim bir meskende konuşlandığını ve bir askerin silahını kurduğunu gördüğünü aktardı.

Pollak, birkaç saniye ortayla iki el ateş açıldıktan sonra yardım davetleri üzerine Eygi’yi başından yaralanmış halde yerde yatarken gördüğünü, Türk aktivisitin yanına gidip elini başının altına koyduğunu ve kanamasını durdurmaya çalıştığını anlattı.

Bilinci kapalı olarak sıhhat gruplarının teslim aldığı Eygi’nin renginin solmaya başladığını ve tüm uğraşlara karşın kurtarılamadığını lisana getiren Pollak, şunları söyledi:

“Bunu yapan asker kasıtlı bir vefat atışı yaptı. Bu mevt atışı, münferit bir olay değil. Bu İsrail’in Batı Şeria’da arttırdığı tansiyon ve şiddetin bir örneği. Ayşenur’u öldüren mermi Parıltı Şems, Tulkerim ve Cenin’de insanları öldüren mermiyle tıpkı. Ayşenur ile tıpkı gün buradan birkaç kilometre ötede 13 yaşında Filistinli bir kız çocuğunu öldüren mermi birebir. Bu ABD’nin finanse ettiği ve İsrail’in Gazze’de cezasız biçimde işlediği soykırımda kullanılan mermilerle tıpkı. Bu oluyor, zira olabiliyor. Zira dünya hesap sormuyor. Daha kötüsü dünya utanç içinde İsrail’i destekliyor. Artık tahminen vakti gelmiştir; bu cinayet, bu trajik vefat bir kesim adalet getirir ve Filistinlilerin sömürgeleştirilmesini azaltır.”

“İsrail askerleri tarihî olarak en besbelli durumda bile dokunulmaz”

Pollak, İsrail ordusunun “askerlerin, taş atanlar karşısında kendilerini tehdit altında hissettiği ve bu nedenle ateş ettiği” formundaki açıklamasına ait ise ateş edildiğinde “etrafın çok sakin olduğunun” altını çizdi.

Pollak, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“İsrail askeri prosedürleri, askerlere, tehdit altında hissettiklerinde ateş etme hakkı veriyor ve bunu söylediklerinde kendilerini cezasız bırakarak koruyacak bir sistemin artlarında olduğunu biliyor. İsrail’in yürüttüğü soruşturmaya gelecek olursak, en bariz durumda bile tarihî olarak dokunulmazlık sağlanan İsrail askerleri, açıkça zeytinlikte yalnızca duran milletlerarası bir aktivisti vurdu. (İsrail ordusunun) Onların bunu tarafsız biçimde soruşturmasını mı bekliyoruz? Bu senin konutuna girip, televizyonunu çalıp, sonra da soruşturmanın sorumluluğunu üstlenmem üzere.”

İsrail ordu sözcülüğü ise AA muhabirinin, Eygi’nin vefatına ait sorularına karşılık vermedi.

Beyta topraklarından gasbedilen kaçak İsrail yerleşimi “Evyatar”

Batı Şeria’nın kuzeyinde Nablus’a bağlı Beyta beldesi, Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsraillilerin, köyün karşı doruğunda Filistinlilerin özel mülkü zeytinliklerin bulunduğu zirveye 2013’te inşa ettikleri “Evyatar” isimli kaçak yerleşim yerine karşı uzun müddettir uğraş veriyor. Toprak gasbeden İsraillilerin buraya dönme eforları sürerken bölgede Mayıs 2021’den bu yana protestolar düzenleniyor.

Beyta’nın karşısındaki bu kaçak İsrail yapıları, Tel Aviv nezdinde de yasal statü taşımıyor.

İsrail’in sistematik toprak gaspı siyasetine karşı koymak için bölgede Mayıs 2021’den bu yana devam eden protestolarda İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 18 Filistinli hayatını kaybetti.

Beyta beldesinde 6 Eylül’de katıldığı şovda İsrail keskin nişancısının mermisiyle başından vurularak öldürülen Türk-Amerikan ikili vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi, hayatını kaybeden 19. isim oldu.

Muhabir: Enes Canlı

En az 10 karakter gerekli