DOLAR 34,0353 0.04%
EURO 37,6414 0.3%
ALTIN 2.765,340,46
BITCOIN 1920923-0.83517%
İzmir
24°

HAFİF YAĞMUR

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Ani Ören Yeri’ndeki hafriyatta erzak deposuyla tavus kuşu figürlü kase kesimi bulundu
51 okunma

Ani Ören Yeri’ndeki hafriyatta erzak deposuyla tavus kuşu figürlü kase kesimi bulundu

ABONE OL
11/09/2024 04:40
Ani Ören Yeri’ndeki hafriyatta erzak deposuyla tavus kuşu figürlü kase kesimi bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KARS (AA) – UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Ani Ören Yeri’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Kafkas Üniversitesi (KAÜ) işbirliğinde, tarihi eser ve kalıntıların gün yüzüne çıkartılması hedefiyle arkeolojik hafriyat ve muhafaza çalışmaları devam ediyor.

Kafkas Üniversitesi öğretim üyelerinden sanat tarihçisi Doç. Dr. Muhammet Arslan başkanlığında devam eden çalışmaların 2024 yılı dönemine, 8 üniversiteden yaklaşık 35 kişi katılıyor. Grup, sanat tarihçileri, arkeologlar, mimarlar, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki öğrenciler ile restoratörlerden oluşuyor.

Ekip, hafriyat çalışmalarında, Bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin kıymetli noktalarından biri olan Anadolu’daki birinci Türk-İslam kenti Ani’deki hafriyatlarda, Büyük Selçuklu periyoduna tarihlenen erzak deposu ortaya çıkarıldı.

Depoda, yaklaşık 1,5 metre yüksekliğe sahip konik kürevi formunda sekiz küp bulundu. Odadan çıkarılan ve üzerinde Orta Çağ mitolojisinde cenneti sembolize eden tavus kuşu motifi bulunan kase kesimi dikkati çekti.

Kazı lideri Doç. Dr. Muhammet Arslan, gazetecilere, Selçuklu Çarşısı, Selçuklu Konutları, Batı Aşot Surları ve Aşot Surları Doğu Burcu’ndaki Selçuklu kümbet kalıntılarında çalışmaların büyük heyecanla devam ettiğini söyledi.

Çalışmaların disiplinli ve titizlikle yürütüldüğünü belirten Arslan, şunları kaydetti:

“Bagratlı Hanedanlığı vaktinde inşa edilen ve Ani’nin birinci dış surları olan Aşot surlarının kuzeyine Selçuklular vaktinde eklenen yerlerin hafriyatı ise Selçuklulara ilişkin bir erzak deposunun gün yüzüne çıkarılmasını sağladı. Kuzey-güney doğrultusunda taş deponun içindeki pişmiş topraktan yapılmış seramik küpler ise hayli enteresan.

Depoda Büyük Selçuklular zamanına ilişkin sekiz ‘pitos’ ismi verilen küp bulduk. Burada ayrıyeten tavus kuşu figürlü bir kase modülü da gün yüzüne çıkarıldı. Tavus kuşunun Orta Çağ İslam ikonografisinde ‘cennet kuşu’ olarak nitelendirildiği ve bunun cenneti sembolize eden bir figür olduğu biliniyor.”

Muhabir: Hüseyin Demirci

En az 10 karakter gerekli