DOLAR 33,9881 0.01%
EURO 37,5699 0.29%
ALTIN 2.749,360,19
BITCOIN 19765583.01975%
İzmir
27°

AZ BULUTLU

13:05

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Bosna Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti’nde savaş suçlularının “kahraman” olarak gösterilmesine reaksiyon
68 okunma

Bosna Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti’nde savaş suçlularının “kahraman” olarak gösterilmesine reaksiyon

ABONE OL
12/09/2024 07:00
Bosna Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti’nde savaş suçlularının “kahraman” olarak gösterilmesine reaksiyon
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – RS, yeni eğitim öğretim devrinde tarih derslerinde müfredat değişimine giderek, Bosna Hersek’te 1992-1995’te yaşanan savaşın sorumluları ve memleketler arası mahkeme tarafından “savaş suçlusu” olarak ilan edilen Mladic ve Karadzic’i “kahraman” olarak derslerde sürece kararı verdi.

RS Eğitim ve Kültür Bakanlığı kararıyla tarih dersi müfredatına giren “RS Savunma Savaşı” başlıklı husus kapsamında 9. sınıf öğrencilerine 5 hafta boyunca Mladic ve Karadzic’in işlediği savaş cürümleri “kahramanlık hikayesi” olarak anlatılacak.

RS içerisinde Müslüman öğrencilerin de okul sıralarında oturduğu göz önünde bulundurulduğunda binlerce Boşnak’ın öldürülmesinde büyük rol oynayan bu iki ismin yüceltilmesi sert yansılara neden oldu.

“Mladic ve Karadzic’i kahraman olarak göstermek tehlikeli”

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Denis Becirovic, RS’de savaş suçlularının eğitim sisteminde yüceltilmesi konusunu şiddetle kınayarak, “Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt’e elindeki hakları kullanması ve RS’teki ilgili bakan Zeljka Stojicic’i görevden alması davetinde bulunuyorum.” diye konuştu.

Schmidt’ten yeni müfredatın engellenmesi tarafında bir karar beklediğini belirten Becirovic, “Avrupa Birliği (AB) de savaş suçlularının yüceltilmesinin kabul edilebilir olmadığını göstermeli. AB’den bu noktada somut ve kararlı adımlar bekliyoruz.” dedi.

Becirovic, bu usul kararların ülkeyi ayrımcılığa sürüklediğini vurgulayarak, “Savaş suçluları Mladic ve Karadzic’i kahraman olarak göstermek son derece tehlikeli. Bu adamlar kahraman değil. Bu isimler memleketler arası mahkemelerce karar giymiş, soykırım ve insanlığa karşı kabahatlerden hatalı bulunmuş kişiler.” ifadelerini kullandı.

Boşnak partisi Anayasa Mahkemesine başvuracak

RS Lider Yardımcısı Boşnak kökenli Camil Durakovic de RS’deki tarih derslerinde, Bosna Hersek’teki savaş sırasında Sırp askerlerinin yaptığı soykırım ve etnik paklık üzere gerçeklerin göz gerisi edileceğine işaret ederek, “Saygıdeğer Bosna Hersek Savcılığı; RS’deki tarih derslerinde savaş suçluları kahraman olarak yüceltilirken siz ne yapıyorsunuz?” diye sordu.

Durakovic, “Soykırım cürmünden karar giymiş Mladic’in gençlere örnek olmasına müsaade mi vereceksiniz? Birileri bu hususta bir şeyler yapacak mı?” tabirleriyle reaksiyon gösterdi.

Bağımsız Bosna Hersek’in birinci cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç’in kurucusu olduğu Boşnak partisi Demokratik Aksiyon Partisi (SDA) ise RS’deki bu “korkunç” uygulamayı Bosna Hersek Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını duyurdu.

SDA’dan yapılan açıklamada, savaş suçlularının eğitim sisteminde yüceltilmesinin gençler için bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekilerek, “Bosna Hersek Yüksek Temsilciliği bir hafta içerisinde bir adım atmazsa Bosna Hersek Anayasa Mahkemesine başvuracağız.” sözlerine yer verildi.

Bosna Hersek’te faaliyet gösteren Soykırım Kurbanları ve Şahitleri Derneği ile Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği de RS’deki karara reaksiyon göstererek, Bosna Hersek Yüksek Temsilciliği ve Savcılığın bir an önce harekete geçmesi davetinde bulundu.

Tepkilere karşılık veren RS Eğitim ve Kültür Bakanlığı ise müfredatta yaptıkları değişimleri savunarak, “RS Savunma Savaşı” başlıklı bahsin tarih derslerine dahil edilmesinin “uzmanlar” tarafından uygulandığı argümanını sürdürdü.

Lahey’deki Eski Yugoslavya Milletlerarası Ceza Mahkemesi (ICTY), “Bosna Kasabı” olarak bilinen eski Sırp önder Radovan Karadzic

Savaş suçluları Mladic ve Karadzic müebbet mahpus cezası aldı

“Bosna Kasabı” olarak anılan ve Bosna Savaşı boyunca Sırp askerlerinin komutanlığını yapan eski Sırp kumandan Mladic, Srebrenitsa Soykırımı’nın yanı sıra insanlığa karşı hata işlemek (sürgün, yok etme, öldürme, hudut dışı etme ve insanlık dışı eylemler), savaş kanun ve geleneklerini ihlal etmek (öldürme, terör, sivillere karşı hukuka alışılmamış taarruz ve esir alma) hatalarından ömür uzunluğu mahpus cezası aldı.

Bosna Hersek’te on binlerce insanın vefatından sorumlu bulunan Bosnalı Sırp başkan Karadzic de Sırbistan’ın başşehri Belgrad’da 2008’de bir otobüste yakalandı.

Lahey’deki eski Yugoslavya Memleketler arası Ceza Mahkemesince (ICTY) 2016’da soykırım, savaş hataları ve insanlığa karşı cürümlerden 40 yıl mahpus cezasına çarptırılan Karadzic, 2019’da sonuçlanan temyiz davasında müebbet mahpusa mahkum edildi.

Muhabir: Lejla Biogradlija

En az 10 karakter gerekli