DOLAR 33,9881 0.01%
EURO 37,5699 0.29%
ALTIN 2.749,360,19
BITCOIN 19765583.01975%
İzmir
27°

AZ BULUTLU

13:05

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Edirne’de yüksek verimli ve hastalıklara güçlü 3 çeltik çeşidi geliştirildi
97 okunma

Edirne’de yüksek verimli ve hastalıklara güçlü 3 çeltik çeşidi geliştirildi

ABONE OL
12/09/2024 07:40
Edirne’de yüksek verimli ve hastalıklara güçlü 3 çeltik çeşidi geliştirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

EDİRNE (AA) – Çeltik ıslahında “ülkesel koordinatörlük” vazifesi yürüten enstitüde, iklim şartları, hastalıklar ve üreticilerin gereksinimlerine nazaran çeşitlerin yetiştirilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Enstitüdeki deneme bahçesinde yapılan çalışmalarda bilhassa yüksek randımanıyla ön plana çıkan “Kırbıyık”, “Nehir” ve “Lazer” çeşitleri geliştirildi.

Bakanlığın Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünce tescil edilen yeni çeşitler gelecek yıldan itibaren geniş alanlarda toprakla buluşacak.

Çiftçilerin gereksinimlerine nazaran çeşitler geliştiriliyor

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, AA muhabirine, çeltik ıslah çalışmaları kapsamında çok sayıda çeşidin geliştirildiğini söyledi.

Islah çalışmalarının uzun yılları kapsadığını ve emek isteyen bir süreç olduğunu belirten Tülek, “Islah çalışmalarına başlanan 1970’li yılların sonundan günümüze kadar geçen müddette 83 çeltik çeşidi geliştirilip Türk çiftçisinin hizmetine sunuldu.” dedi.

Tülek, değişen iklim şartları, hastalıklar ve üretici taleplerini dikkate alarak 3 yeni çeşit geliştirdiklerini lisana getirdi.

Verimli çeşitler ortaya çıkarmak için efor sarf ettiklerini kaydeden Tülek, “Çeltik tarımında tüketici istediği de dikkate alındığında pirinç bin dane tartısı kıymet arz etmektedir. 3 çeşide de baktığımızda pirinç bin dane yükleri 28-30 gram ortasında değişiyor. Damak tadına da uygun olduğunu görüyoruz. 3 çeşidimizde yüksek verimli ve hastalıklara toleranslı.” tabirlerini kullandı.

Tülek, toprakta ve laboratuvarda yapılan ayrıntılı araştırma ve incelemeler sonucunda yeni çeşitlerin tescile sunulduğunu vurguladı.

Çeşitler hakkında bilgi veren Tülek, şunları kaydetti:

“2024 yılında ‘Kırbıyık’, ‘Nehir’ ve ‘Lazer’ 3 çeltik çeşidimiz tescil ettirildi. ‘Kırbıyık’ çeltik çeşidi, orta erkenci bir çeşit ve gelişim müddeti 115-120 gün ortasında. Randıman potansiyeli, uygun şartlarda dekarda ortalama 1 ton ve yüzde 60 pirinç randımanına sahip. Tescil edilen bir öbür çeşidimiz iri taneli baldo kümesinde yer alan ‘Nehir’ çeşidi. Randıman potansiyeli dekarda 1 ton civarında, randımanı 62 civarında ve epey yüksek. Tescil edilen üçüncü çeşidimiz ise kamu özel kesim iş birliğinde geliştirilen ‘Lazer’ çeşidi.

Yeni çeşitlerimiz yüksek verimli ve tüketiciler tarafından istenilen özelliklere sahip. Yeni çeşitlerimizin sertifikalı tohumluk üretimlerini enstitümüzde gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıldan itibaren yetkilendirilmiş tohumculuk firmaları vasıtasıyla süratli bir halde çoğaltılıp çiftçimizle buluşmasını istek ediyoruz.”

Muhabir: Gökhan Zobar

En az 10 karakter gerekli