DOLAR 33,9240 0.11%
EURO 37,6481 0.07%
ALTIN 2.802,190,53
BITCOIN 19641560.23317%
İzmir
28°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:37

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Keban Barajı 50 yıldır su eserlerinin yetiştirilmesine ve ziraî sulamaya da katkı sunuyor
90 okunma

Keban Barajı 50 yıldır su eserlerinin yetiştirilmesine ve ziraî sulamaya da katkı sunuyor

ABONE OL
13/09/2024 11:00
Keban Barajı 50 yıldır su eserlerinin yetiştirilmesine ve ziraî sulamaya da katkı sunuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ELAZIĞ (AA) – Fırat Irmağı üzerinde 1965 yılında inşaatına başlanan ve toplam 8 ünitesi ile 1339 MW kurulu güce sahip hidroelektrik santrali, güç üretimine 27 Ağustos 1974’te başladı.

Resmi açılışı 9 Eylül 1974’te yapılan Keban Barajı ve HES geçen 50 yıllık işletme mühletince 283 milyar kilovatsaat elektrik gücü üreterek ülke iktisadına yaklaşık 744 milyar liralık katkı sağladı.

Elektrik gücü üretiminin yanı sıra Keban Baraj Gölü’nde bulunan 111 ağ kafes işletmesinde yıllık 32 bin 879 ton kapasitede alabalık ve somon yetiştiriciliğiyle 2023 yılında 61,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.

Ayrıca ekonomik bedeli yüksek olan su eserlerinden sazan, Fırat turnası, şabut, siraz ve kerevit üzere cinslerin doğal olarak yetiştirildiği baraj gölünde yıllık ortalama 300 ton balık avlanarak iktisada kazandırılıyor.

Alabalık işletmelerine ek olarak özel bölüm tarafından birkaç yıl evvel kurulan ve yıllık 950 ton kapasitede yetiştiricilik yapan mersin balığı tesisi ile havyar üretimine hazırlanan Keban Barajı, Elazığ merkez ve ilçelerinde bulunan toplam 30 bin 413 hektar ziraî alanın sulanmasına da hizmet ederek ülke iktisadına güç veriyor.

125 kilometre uzunluğu ve 680 kilometrekare yüzey alanı ile Türkiye’nin 3’üncü büyük gölü ve Atatürk Barajı’ndan sonra 2’nci büyük yapay gölü olan Keban Baraj Gölü, Türkiye’nin birinci yüzer güneş gücü santraline (GES) de mesken sahipliği yapıyor.

DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından Fatmalı köyü Beşevler mezrası mevkisinde kurulan 1 megavatlık Kuzova Yüzer Güneş Gücü Santrali ile yıllık 1 milyon 806 bin kilovatsaat güç elde edilmesi hedefleniyor.

“Barajımızın 50’inci yılını doldurmasının gururunu yaşıyoruz”

Elazığı Valisi Numan Hatipoğlu, AA muhabirine, Keban Barajı ve HES’in 1974 yılında hizmete açılmış ülkenin gurur abidesi yatırımlardan biri olduğunu belirterek, Üst Fırat Havzası’nda yer alan barajın ülkenin kendi mühendis gücüyle yaptığı harikulade yapıtlarından biri olarak çok uzun yıllar en büyük baraj gölü olma özelliğini taşıdığını söyledi.

Keban Barajı ve HES’in kurulduğu günden bugüne kadar yaklaşık 283 milyar kilovatsaatlik elektrik gücü katkısıyla ülke iktisadına güç verdiğini söz eden Hatipoğlu, “Enerji alanında birinci kurulduğu devirde ülkemiz elektriğinin yüzde 20 gereksinimini karşılayan barajımızın 50’inci yılını doldurmasının gururunu yaşıyoruz.” sözünü kullandı.

Hatipoğlu, Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanlığının takviyesiyle Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve TÜBİTAK MAM Güç Enstitüsü tarafından HES’te 2019’da rehabilitasyon projesi başlatıldığını, yerli ve ulusal imkanlarla yürütülen rehabilitasyon projesiyle ünitelerin randımanının yaklaşık yüzde 20 artırıldığını, bu sayede 130 milyon lira tasarruf sağlandığını vurguladı.

Keban Barajı’nın güç üretiminin yanı sıra su eserleri üretimi ve ziraî sulamada kullanılmasıyla da ülke ve bölge halkına ekonomik güç sağladığını belirten Hatipoğlu, şöyle konuştu:

“Keban Barajı tıpkı vakitte ülkemizde su kaynaklarının aktif ve verimli kullanılması manasında büyük bir kıymet taşımaktadır. Üst Fırat Havzası’nda bölge halkının ziraî sulama ve balıkçılıkla ilgili olarak pek çok faaliyette bulunmasına imkan sağlamıştır.”

Keban Barajı’nın kentin gurur abidelerinden biri olarak daha birçok yıllar hizmet vereceğini lisana getiren Hatipoğlu, Uluova ve Kuzuova sulamalarının da faaliyete girmesiyle tıpkı vakitte ziraî manada çok değerli girdilerin Elazığ’a kazandırılmasının sağlanacağını kaydetti.

Hatipoğlu, “2023 yılında balıkçılık manasında 61,5 milyon dolarlık bir ihracat hasılatı gerçekleştirilmiştir. Bu manada kuruluşundan bugüne kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hayatta olanlara uzun ömürler ve sıhhat, vefat etmiş olanlara rahmet diliyoruz.” diye konuştu.

Muhabir: İsmail Şen,Pirhasan Doğan

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.